Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Τακτική «φωνάζει ο κλέφτης» εγκαινίασε η Τουρκία

Τακτική «φωνάζει ο κλέφτης» εγκαινίασε η Τουρκία

7

Μια νέα τακτική χρησιμοποιεί από την περασμένη Παρασκευή η Τουρκία στον «πόλεμο» του Αιγαίου, πέραν των καθημερινών παραβάσεων και παραβιάσεων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.


Πρόκειται για ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Αμυνας για παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών από ελληνικά αεροσκάφη, παρά το γεγονός ότι τα τουρκικά μαχητικά πετούσαν εντός του χώρου ευθύνης της Ελλάδας χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδια πτήσης.


Χθες στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναγράφηκε ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν προχθές τρεις φορές τουρκικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.


Στο σημείωμα αναφέρεται ότι δύο ελληνικά F16, που απογειώθηκαν από την Αγχίαλο, δύο Μιράζ 2000, που απογειώθηκαν από τη Σκύρο, και δύο Μιράζ 2000, που απογειώθηκαν από την Τανάγρα, παρενόχλησαν σχηματισμό τουρκικών F16 στις 14.05 και στις 14.12 χθες, νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ότι δύο ελληνικά F16, που απογειώθηκαν από το Καστέλλι, παρενόχλησαν στις 15.16, νότια της Ρόδου, σχηματισμό τουρκικών F16.


Διάψευση Αθήνας


Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Αμυνας έγινε γνωστό ότι δεν έγινε καμία παρενόχληση κανενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους ή ομάδας αεροσκαφών. Εγιναν αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών διότι ή πετούσαν εντός του ελληνικού FIR χωρίς να έχουν καταθέσει τα προβλεπόμενα σχέδια πτήσης ή μπαίνουν εντός των εναέριων συνόρων της χώρας που είναι τα 10 ναυτικά μίλια χωρίς σχετική έγκριση.


Σχολιάζοντας την τουρκική τακτική των ανακοινώσεων περί παρενοχλήσεων, πηγές του υπουργείου Αμυνας έλεγαν χθες ότι «προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη για την κατάσταση στο Αιγαίο στην Ελλάδα για να καταδείξουν τόσο στο εσωτερικό της χώρας τους όσο και στους στρατιωτικούς κύκλους του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα, παρενοχλώντας τα τουρκικά μαχητικά που εκπαιδεύονται στο Αιγαίο».


Παράλληλα με τις ανακοινώσεις, χθες η τουρκική πολεμική αεροπορία συνέχισε την πρακτική των παραβάσεων και παραβιάσεων, στέλνοντας εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, χωρίς σχετική άδεια, 24 μαχητικά αεροσκάφη. Από αυτά, τα 8 ήταν οπλισμένα και σε 19 περιπτώσεις οι πιλότοι οδήγησαν τα αεροσκάφη εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Ολα τα τουρκικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, γεγονός που είναι πιθανό να μεταφερθεί από το τουρκικό επιτελείο ως παρενόχληση των αεροσκαφών τους.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 18/10/2006