Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη “Ερχονται υπολογιστές με … ανθρώπινο πρόσωπο!”, του Τάσου Σαραντή

“Ερχονται υπολογιστές με … ανθρώπινο πρόσωπο!”, του Τάσου Σαραντή

8

 Ένα σκεπτόμενο πρόσωπο  με το οποίο θα συνομιλούμε, που θα εμφανίζεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή, που θα καταλαβαίνει τις ανάγκες μας και θα ικανοποιεί επακριβώς αυτό που ζητάμε, πρόκειται να αντικαταστήσει το ποντίκι, το πληκτρολόγιο και την οθόνη αφής.


Το «ζωντανό κεφάλι» που θα υπάρχει πάνω στην επιφάνεια εργασίας  θα είναι το νέο μέσο επικοινωνίας μας με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε μια απευθείας «πρόσωπο με πρόσωπο» επαφή μαζί τους.


Ο καθηγητής συμπεριφοριστικής ψυχολογίας Ντένις Μπάρνχαμ είναι ο επικεφαλής ενός προγράμματος αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός «κεφαλιού» που θα εμφανίζεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και θα επικοινωνεί με το χρήστη σαν να ήταν πραγματικός άνθρωπος, αφού θα διαθέτει σκέψη και ομιλία.


«Προς το παρόν, χρησιμοποιούμε ποντίκια και πληκτρολόγια για να επικοινωνήσουμε με τους υπολογιστές. Αυτό, όμως, που πραγματικά επιθυμούν οι άνθρωποι είναι να μπορεί ο υπολογιστής τους να καταλαβαίνει αυτό θέλουν ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορεί να υπάρχει μια φυσικότερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία» λέει ο Μπάρνχαμ, διευθυντής των Εργαστηρίων MARCS Auditory στο πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϋ.


Για τη δημιουργία της φιγούρας, η ομάδα του θα χρησιμοποιήσει computer animation, τεχνολογίες φωνητικής αναγνώρισης και ηλεκτρονικού διαλόγου. Στο πρόγραμμα θα συνεργαστούν επιστήμονες υπολογιστών, επιστήμονες γλωσσικής τεχνολογίας και γνωστικοί επιστήμονες.


Ο ίδιος ελπίζει ότι ένα τέτοιο «κεφάλι» θα κάνει πιο αποτελεσματικές και άμεσες τις συνομιλίες μας με τα μηχανήματα τεχνητής νοημοσύνης για δύο λόγους. Καταρχήν, θα έχει διαφορετικούς μορφασμούς και εκφράσεις προσώπου, που θα μας βοηθούν να καταλάβουμε αυτό που λέει, κάτι που θα επιτευχθεί με τεχνολογίες οπτικών μηνυμάτων. 


Επιπλέον, το «κεφάλι» θα έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων, έχοντας πρόσβαση σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων. Θα μπορεί να επιλέγει και να προσαρμόζει την άρθρωση, την προφορά, τον τονισμό των λέξεων και το λεξιλόγιό του για να ταιριάζει περισσότερο με το άτομο που επικοινωνεί μαζί του.


Το εξελιγμένο αυτό «κεφάλι» θα μπορεί επίσης να θυμάται διαφορετικά άτομα και θα προσαρμόζει ανάλογα την επαφή του μαζί τους, έχοντας μάλιστα και τις ανάλογες συναισθηματικές αντιδράσεις, αν για παράδειγμα ο χρήστης νευριάσει μαζί του επειδή δεν τον κατάλαβε σωστά.


Όπως αναφέρει ο Μπάρνχαμ, αν εμφανίζεται μια τέτοια φιγούρα σε ένα βιντεόφωνο, θα διευκολύνει ιδιαίτερα την επικοινωνία παιδιών ή ατόμων με προβλήματα ακοής με μια αυτόματη υπηρεσία τηλεφωνικού καταλόγου, για παράδειγμα. Ανάλογες ηλεκτρονικές φιγούρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βοηθοί και συντροφιά σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα με ειδικές ανάγκες.


Σύμφωνα με τον εμπνευστή του σχεδίου το «σκεπτόμενο πρόσωπο» μπορεί να είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Του Τάσου Σαραντή