Αρχική Νέα Τοπικά Χίος: Ψηφιοποίηση και προβολή του Μεσαιωνικού Αμυντικού Δικτύου

Χίος: Ψηφιοποίηση και προβολή του Μεσαιωνικού Αμυντικού Δικτύου

35

ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού Χίου επιχειρεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου με την κατάθεση πρότασης με αντικείμενο την Ψηφιοποίηση – Τεκμηρίωση – Προβολή του Μεσαιωνικού Αμυντικού Δικτύου της Χίου. Η πρόταση ανέρχεται σε ύψος προϋπολογισμού 250.000,00 ευρώ και κατατίθεται στο πλαίσιο πρόσκλησης του Μέτρου 3.2 «Επικοινωνίες – Δράσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας» του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.


Αναλυτικά, η πρόταση συνίσταται στην ψηφιοποίηση και στην προβολή του φωτογραφικού και ιστορικού υλικού που αναφέρεται στα σωζόμενα μεσαιωνικά μνημεία που συνθέτουν το μεσαιωνικό αμυντικό δίκτυο της Χίου.


Πρόκειται για τα κάστρα, τους πύργους, τις βίγλες (μεσαιωνικά παρατηρητήρια), τα οποία σώζονται σε διάφορες περιοχές του νησιού και αποτελούσαν δίκτυο επικοινωνίας και οργάνωσης της άμυνας έναντι εχθρικών επιδρομών:


* Μεσαιωνικοί οχυρωμένοι οικισμοί (Καστροχώρια: Μεστά, Πυργί, Αρμόλια, Ανάβατος κ.λπ.),


* Κάστρο πόλεως Χίου,


* Κάστρο Απολίχνων στ’ Αρμόλια,


* Κάστρο Βολισσού,


* Κάστρο Πιτυούς,


* Κάστρο Γριάς στα Καρδάμυλα,


* Κάστρο Ωριάς στα Καμπιά,


* Πύργος Δοτίων,


* Πύργοι «Τα Μάρκου»,


* Δίκτυο Βιγλών (28 σωζόμενες βίγλες, εκ των οποίων τρεις αναστηλωμένες: Βίγλα Παχή Σιδηρούντας, Βίγλα Τραχηλίου, Βίγλα Μεστών).


Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη περίπτωση διάσωσης ενός συστήματος άμυνας που παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες περιοχές της Μεσογείου, αλλά και στοιχεία που παραπέμπουν τόσο στο απώτερο παρελθόν (αρχαιότητα) όσο και στο μεσαιωνικό και νεότερο. Τα μνημεία που αποτελούν το εν λόγω δίκτυο συμπυκνώνουν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του νησιού, διαδραματίζοντας σημαντικότατο ρόλο στη συγκρότηση της τοπικής πολιτισμικής ταυτότητας.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 20/10/2006