Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Οι Αμερικανοί… βλάπτουν σοβαρά τον πλανήτη, του Τάσου Σαραντή

Οι Αμερικανοί… βλάπτουν σοβαρά τον πλανήτη, του Τάσου Σαραντή

15

Η πληθυσμιακή έκρηξη στις ΗΠΑ, τη μόνη βιομηχανική χώρα με ισχυρή άνοδο του πληθυσμού της και ο τρόπος ζωής των 300 εκατομμυρίων, πλέον, πολιτών της αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον του πλανήτη.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Εκθεση για τον Πληθυσμό και το Περιβάλλον που συντάχθηκε από το αμερικανικό Κέντρο για το Περιβάλλον και τον πληθυσμό, οι αμερικανοί καταναλώνουν περισσότερο από ποτέ περισσότερα τρόφιμα, περισσότερη ενέργεια και περισσότερους φυσικούς πόρους.


Εχοντας το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι ΗΠΑ είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα μετά από την Κίνα και την Ινδία. Όμως, καταναλώνει περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων φυσικών πόρων, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από την κατανάλωση φυσικών πόρων σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.


Παράλληλα, οι ΗΠΑ εκπέμπουν σχεδόν το ένα τέταρτο του διοξειδίου του άνθρακα και των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου, ποσοστό που αναμένεται να ανέλθει στο 43% μέχρι το 2020. Με περισσότερα από 237 εκατομμύρια οχήματα το 2006, έναντι περίπου 98 εκατομμυρίων πριν από 40 χρόνια όταν ο πληθυσμός ανερχόταν σε 200 εκατομμύρια, ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το ένα τρίτο των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.


Το μέγεθος των αμερικανικών σπιτιών έχει μεγαλώσει και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε κάθε σπίτι έχει μειωθεί από 3,1 ανά οικογένεια το 1970 σε 2,6 το 2000. Κάθε αμερικανός χρησιμοποιεί για την κατοικία του 20% περισσότερο έδαφος, σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του ’80.


Η τάση για την απόκτηση μεγαλύτερων κατοικιών έχει ανεβάσει κατακόρυφα το ποσοστό των φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ έχει αυξήσει και την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται για θέρμανση το χειμώνα και για δροσιά το καλοκαίρι.


Κάθε μέρα ο αμερικανός καταναλωτής πετάει 2,3 κιλά σκουπιδιών, κατά μέσος όρο πέντε φορές περισσότερα από τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών. Αλλά και στην κατανάλωση τροφίμων, το ένα τρίτο των οποίων είναι ζωικής προέλευσης, οι αμερικανοί καταναλώνουν 136 κιλά κρέας ανά άτομο ετησίως, έναντι 72 κιλών των ευρωπαίων και 27 κιλών των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών.


«Τα υψηλά ποσοστά της πληθυσμιακής έκρηξης, της κατανάλωσης φυσικών πόρων  και της ρύπανσης δημιουργούν έναν τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο τόσο για τις ίδιες τις ΗΠΑ, όσο και για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ