Αρχική Νέα Οικονομία ΔΝΤ: αυστηρές συστάσεις για το ασφαλιστικό

ΔΝΤ: αυστηρές συστάσεις για το ασφαλιστικό

15

Περιοριστική πολιτική συστήνει στην ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την περίοδο μέχρι και το 2012, όπως προκύπτει από το προσχέδιο της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε προχθές Παρασκευή. Ηταν η πρώτη φορά που τα βασικά στοιχεία της έκθεσης παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, σε κοινή συνέντευξη με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Ρόμπερτ Φορντ στη διάρκεια της συνέντευξης έκανε τον υπουργό κάποιες φορές να αισθανθεί αμήχανα. Τούτο φάνηκε ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό, για το οποίο το στέλεχος του ΔΝΤ πρότεινε άμεσα και επώδυνα μέτρα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε έκρηξη στα δημόσια οικονομικά, το 2015. Οταν ο κ. Φορντ ρωτήθηκε ποια θα ήταν αυτά τα μέτρα, ανέφερε τις μειώσεις των παροχών σε συνδυασμό με αυξήσεις στα όρια ηλικίας. Πρότεινε επίσης να μελετήσει η Ελλάδα και τα σχέδια που καταστρώνουν και εφαρμόζουν οι άλλες χώρες για το ασφαλιστικό. Τα όρια ηλικίας ήταν «κόκκινο πανί» για τον Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος, όταν αργότερα πήρε τον λόγο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από τις προτάσεις του ξένου οργανισμού. Ανάλογη έκπληξη αισθάνθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου όταν άκουσε τον Ρ. Φορντ να μιλάει για ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) και αποδέσμευσή της από την κυβέρνηση. Εκεί βέβαια ο υπουργός αντέδρασε περισσότερο θετικά, καθώς δήλωσε ότι ήδη η κυβέρνηση μελετά θεσμικές λύσεις για να ενισχύσει την αξιοπιστία της ΕΣΥΕ. Κατέληξε μάλιστα να σημειώσει ότι μια από αυτές θα μπορούσε να είναι και ο απογαλακτισμός της ΕΣΥΕ από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.


Το ΔΝΤ στο προσχέδιο της έκθεσης αποδέχεται τις προόδους που γίνονται στα δημόσια οικονομικά, αλλά και θίγει ταυτόχρονα πλευρές της οικονομίας ανοχύρωτες και εύκολες να τρωθούν. Μια από αυτές είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που θα αγγίξει το 11% του ΑΕΠ το 2006 από 8% το 2005, όπως είπε πρόσφατα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας. Το έλλειμμα αυτό, ως γνωστόν, είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ελληνικής ανταγωνιστικότητας που δείχνει τις εξαγωγές μας να βρίσκονται περίπου στο 1/3 των εισαγωγών.


Το καίριο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του ελλείμματος σημειώνει το ΔΝΤ και προτείνει αυτή να γίνει μέσω του ελέγχου της εσωτερικής ζήτησης. Για να επιτευχθεί ο περιορισμός της ζήτησης, το ΔΝΤ κάνει λόγο για συγκρατημένες αυξήσεις μισθών. Ειδικότερα προτείνει οι αυξήσεις που θα δίνονται στους μισθούς για τα επόμενα χρόνια να μην υπερβαίνουν το άθροισμα της αύξησης της ελληνικής παραγωγικότητας και του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Το έλλειμμα, ως γνωστόν, διευρύνεται από τις εισαγωγές αγαθών, που στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στα δάνεια που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Οπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ, οι τελευταίοι θα συνεχίσουν να παίρνουν δάνεια για μεγάλο διάστημα ακόμα, καθώς ο δανεισμός στην Ελλάδα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) απέχει σημαντικά από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ομως, υπογραμμίζει το ΔΝΤ, η μεγάλη αύξηση των δανείων θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για το εγχώριο πιστωτικό σε περίπτωση που ανακοπεί η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.


Σφιχτή πολιτική


Με την έκθεσή του το ΔΝΤ θέτει επίσης και το περίγραμμα της δημοσιονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια. Ζητεί μεγαλύτερο περιορισμό των πρωτογενών δαπανών, γεγονός που μεταφράζεται σε μικρότερη άνεση των πολιτικών να κινούνται κατά το δοκούν. Ως ορόσημο το ΔΝΤ θέτει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2010 και τον πλεονασματικό το 2012. Από μόνες τους αυτές οι δύο ημερομηνίες περιγράφουν μια σφιχτή διαχείρηση, που θα οδηγήσει σε περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους. Παράλληλα προτείνεται η προαναφερόμενη δημοσιονομική πολιτική να συνδυαστεί με απελευθέρωση των αγορών, ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική η οικονομία και να αυξηθεί η απασχόληση. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί περισσότερο έυκολα τώρα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς ευνοείται και από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Πηγή: Καθημερινή