Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Εξοργιστική ολιγωρία για τα έργα Πληροφορικής

Εξοργιστική ολιγωρία για τα έργα Πληροφορικής

7

Θαμπώνει η ελπίδα για εκσυγχρονισμό της Ελλάδας καθώς, στον κρίσιμο τομέα της Πληροφορικής, δεκάδες έργα που εμπίπτουν στις χρηματοδοτήσεις των Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ παραμένουν «παγωμένα» με ορατό τον κίνδυνο να μην πραγματοποιηθούν ποτέ.


Εργα Πληροφορικής προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ έχουν εμπλακεί στα γρανάζια δικαστικών διενέξεων, της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας των δημόσιων φορέων, που είχαν αναλάβει την προώθησή τους. Οι διαγωνισμοί «σέρνονται» για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, με δεκάδες προσφυγές από τους υποψηφίους αναδόχους.


Ταυτόχρονα, πολλά ερωτήματα γεννιούνται σχετικά με την πραγματική ή μη αντιπαλότητα μεταξύ εταιρειών και τον ρόλο που παίζουν οι διάφοροι κρατικοί φορείς στη διαχείριση των έργων. Για να μη χαθούν πόροι, περίπου 20 δημόσιοι οργανισμοί είχαν δεσμευτεί στις αρχές του έτους για την απορρόφηση συγκεκριμένου ύψους κονδυλίων και την υπογραφή συμβάσεων. Τα απολογιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά: Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (που θα έπρεπε να διαχειριστεί έργα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ) είχε δεσμευτεί για την υπογραφή συμβάσεων 290 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο υπέγραψε μόλις επτά συμβάσεις, συνολικού ύψους 13 εκατ. Στο Εθνικό Κτηματολόγιο δεσμεύτηκαν για συμβάσεις 76 εκατ. ευρώ μέσα στο 2006 και δεν υπέγραψαν ούτε μία. Στον ΟΑΕΔ θα συμβασιοποιούσαν έργα 40 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο υπέγραψαν μια σύμβαση 580.000 ευρώ…


Οταν, όμως, υπάρχει πολιτική βούληση, τα έργα προχωρούν. Από το υπουργείο Οικονομικών (που «καίγεται» για έσοδα από φόρους) μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους βγήκαν στον αέρα διαγωνισμοί 20 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα σε πέντε μήνες πραγματοποιήθηκε η μετάπτωση του Taxis στο νέο σύστημα, καθώς υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης της παλαιάς τεχνολογικής υποδομής των Εφοριών.

 

Πηγή: Καθημερινή