Θαμπώνει η ελπίδα για εκσυγχρονισμό της Ελλάδας καθώς, στον κρίσιμο τομέα της Πληροφορικής, δεκάδες έργα που εμπίπτουν στις χρηματοδοτήσεις των Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ παραμένουν «παγωμένα» με ορατό τον κίνδυνο να μην πραγματοποιηθούν ποτέ.
Εργα Πληροφορικής προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ έχουν εμπλακεί στα γρανάζια δικαστικών διενέξεων, της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας των δημόσιων φορέων, που είχαν αναλάβει την προώθησή τους. Οι διαγωνισμοί «σέρνονται» για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, με δεκάδες προσφυγές από τους υποψηφίους αναδόχους.
Ταυτόχρονα, πολλά ερωτήματα γεννιούνται σχετικά με την πραγματική ή μη αντιπαλότητα μεταξύ εταιρειών και τον ρόλο που παίζουν οι διάφοροι κρατικοί φορείς στη διαχείριση των έργων. Για να μη χαθούν πόροι, περίπου 20 δημόσιοι οργανισμοί είχαν δεσμευτεί στις αρχές του έτους για την απορρόφηση συγκεκριμένου ύψους κονδυλίων και την υπογραφή συμβάσεων. Τα απολογιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά: Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (που θα έπρεπε να διαχειριστεί έργα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ) είχε δεσμευτεί για την υπογραφή συμβάσεων 290 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο υπέγραψε μόλις επτά συμβάσεις, συνολικού ύψους 13 εκατ. Στο Εθνικό Κτηματολόγιο δεσμεύτηκαν για συμβάσεις 76 εκατ. ευρώ μέσα στο 2006 και δεν υπέγραψαν ούτε μία. Στον ΟΑΕΔ θα συμβασιοποιούσαν έργα 40 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο υπέγραψαν μια σύμβαση 580.000 ευρώ…