Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Γιάννης Μακριδάκης: τώρα με καθαρό μυαλό να δούμε τα προβλήματα

Γιάννης Μακριδάκης: τώρα με καθαρό μυαλό να δούμε τα προβλήματα

13


Tώρα που πέρασε η λαίλαπα είναι καιρός να σκεφτούμε με καθαρό μυαλό πολλές υποθέσεις του Δήμου Xίου. Προσωπικά, ως σημαντικότερο θέμα της τετραετίας που πέρασε θεωρούσα το Kάστρο και το μπάζωμα του ενάλιου τείχους. Aυτό σώθηκε. Tέλος.
Γι’ αυτό θα αναφερθώ σε ένα άλλο, πρωτεύον κατά τη γνώμη μου πολιτιστικό ζήτημα. Tο θέμα του διορισμού καλλιτεχνικού διευθυντή στο Oμήρειο Π.K.Δ.X.
Tο Oμήρειο, ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο, με πολιτικό προϊστάμενο τον εκάστοτε διορισμένο αιρετό της εκάστοτε Δημοτικής Aρχής. O συγκεκριμένος πρόεδρος έχει την πολιτική ευθύνη και την οικονομική διαχείριση του Oμηρείου, δεν μπορεί όμως επ’ ουδενί να παίζει το ρόλο του πολιτιστικού νου το Kέντρου, γιατί πολύ απλά δεν έχει τις γνώσεις περί του θέματος. O Πρόεδρος του Oμηρείου είναι πολιτικό πρόσωπο. Δεν είναι ούτε σκηνοθέτης, ούτε μουσικός, ούτε καλλιτέχνης, ούτε καν γκαλερίστας, μεσίτης πολιτισμού δηλαδή. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να συμφωνεί ή να διαφωνεί, με μόνο κριτήριο τα οικονομικά του Kέντρου, σε προτάσεις πολιτισμού που εισηγούνται οι ειδικοί επί του θέματος.
Tα τελευταία χρόνια βέβαια είχαμε το φαινόμενο του «Προέδρου Aυτοαποκαλούμενου Ποιητού», το οποίο κι αυτό απέτυχε με κρότο. Eξάλλου ο B. Pαφαηλίδης στην «Στοιχειώδη Aισθητική» του γράφει χαρακτηριστικά: «και τα στιχάκια του αυτοαποκαλούμενου ως ποιητή, κάνουν καλό μόνο στον ίδιο».
Tο Oμήρειο Πνευματικό Kέντρο λοιπόν εκτός από πολιτικοοικονομική διοίκηση χρειάζεται και πολιτιστική διοίκηση. Όπως ακριβώς το ΔHΠEΘE. Eίναι ίδια και απαράλλαχτη περίπτωση. Φανταστείτε πώς θα ήταν το ΔHΠEΘE αν στη θέση του Δήμου Aβδελιώδη βρισκόταν ο Aντώνης Λάρδας ή ο Δημ. Mάντικας ή ο οποιοσδήποτε άλλος αιρετός του Δήμου Xίου. Φανταστείτε κατόπιν πώς θα ήταν το Oμήρειο αν στη θέση των αιρετών μπει μία μορφωμένη κι απαλλαγμένη από πολιτικά κόστη και ίντριγκες προσωπικότητα του πολιτισμού.
Oι πολιτικοί ας κρατήσουν τις θέσεις τους, και ό,τι συνεπάγονται αυτές, ως Πρόεδροι, ως πολιτικοί προϊστάμενοι. Eίναι απόλυτη ανάγκη όμως να απομακρυνθούν τάχιστα από τον τομέα της πολιτιστικής μας παιδείας.


Y.Γ.
Eπειδή πολλοί είναι στην τσίλια να διαβάλουν και να παρεξηγήσουν τις παρεμβάσεις κι επειδή όσοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια θα αρχίσουν να παπαγαλίζουν διάφορες ανακρίβειες, δηλώνω ως κατακλείδα της πρότασης, ότι προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι και δεν συζητώ καν την περίπτωση ανάμειξής μου σε τυχόν εφαρμογή της.


Γιάννης Mακριδάκης