Αρχική Νέα Τοπικά Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπαιδευτικούς

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπαιδευτικούς

6

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
«Τίποτα το ουσιαστικό»
Δεν ικανοποιήθηκαν οι δάσκαλοι από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό


Eurokinissi
Δεν φαίνεται να κατάφερε να πείσει τους δασκάλους ο Κ.Καραμανλής

Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Προηγούμενο άρθρο:
Συνάντηση Κ.Καραμανλή – εκπαιδευτικών την Τρίτη (23/10/2006)
Ανικανοποίητοι εμφανίστηκαν οι δάσκαλοι από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, ο οποίος τους πρότεινε να δοθεί το επίδομα των 105 ευρώ σε τέσσερις -αντί έξι- δόσεις σε βάθος τριετίας, υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών σε βάθος πενταετίας έως επταετίας και τους ζήτησε να ακολουθήσουν το δρόμο της ευθύνης.


Η βελτιωμένη πρόταση για το επίδομα των 105 ευρώ προβλέπει την καταβολή δύο εξαμηνιαίων δόσεων εντός του 2007 και δύο ετήσιων τα επόμενα δύο χρόνια.Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δ.Μπράτης σχολίασε ότι δεν υπήρξε «ουσιαστική διαφοροποίηση στην κυβερνητική πρόταση». Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύθηκε για την ικανοποίηση των αιτημάτων των δασκάλων, εκτός από τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.


Ειδικότερα, ο Δ.Μπράτης επισήμανε ότι σε σχέση με το «κεντρικό αίτημά μας για αξιοπρεπή διαβίωση», ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε αυξήσεις σε βάθος πενταετίας ή επταετίας, συνδεόμενες με τις αυξήσεις της ΑΔΕΔΥ.


Ερωτηθείς για το θέμα των χαμένων σχολικών ωρών, ο πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε ότι θα αναπληρωθούν όλες όταν τελειώσει η απεργία και πως οι δάσκαλοι θα παρουσιάσουν σχετική πρόταση.


Ο κ. Μπράτης δήλωσε ότι την Τετάρτη θα γίνει η εισήγηση στο ΔΣ της ΔΟΕ για το μέλλον της απεργίας, αποφεύγοντας να προϊδεάσει για το περιεχόμενο της εισήγησης. Ανακοίνωσε, πάντως, ότι το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Τετάρτη.


Θετικότερη αντιμετώπιση των προτάσεων του πρωθυπουργού υπήρξε από τους καθηγητές, που πάντως επιφυλάχθηκαν για την απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο θα συνεδριάσει την Τετάρτη.


Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ την Τετάρτη, στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς.


Καραμανλής: Ακολουθείστε το δρόμο της ευθύνης


Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε μια δήλωση, με την οποία προσπάθησε να εκτονώσει το κλίμα στο χώρο της Παιδείας και να πείσει τους εκπαιδευτικούς να σταματήσουν την απεργία.


Ο Κ.Καραμανλής τόνισε ότι από την πρόσφατη κρίση δεν θα υπάρξουν ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι και ζήτησε από όλους να ακολουθήσουν το δρόμο της ευθύνης.


Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί συγκρούσεις με θύματα τους γονείς και τους μαθητές και σημείωσε: «Όλοι είμαστε στο ίδιο σκάφος, με στόχο της βελτίωση της εκπαίδευσης». Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σταδιακά αυξάνει τις δαπάνες για την Παιδεία και προχωρά στις σχετικές μεταρρυθμίσεις.


Ο κ. Καραμανλής παρατήρησε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την αποστολή των εκπαιδευτικών και σημείωσε πως τους εξήγησε με ειλικρίνεια ότι οι αντοχές της οικονομίας δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους το τρέχον έτος.


Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για να γίνει πρόσκαιρα αρεστός, ούτε να υποθηκεύσει τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων για οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΔΟΕ έδωσε στον πρωθυπουργό ένα φάκελο με φωτογραφίες από παλαιότερη συνάντησή τους, λέγοντας: «Κύριε πρόεδρε σας φέραμε ένα υλικό από το 1998 με φωτογραφίες, δελτίο τύπου από τότε που είχατε επισκεφθεί την Ομοσπονδία μας». Ο κ. Καραμανλής, κοιτώντας τις φωτογραφίες, σημείωσε: «Δεν έχουμε αλλάξει δραματικά», για να του απαντήσει ο κ. Μπράτης: «Τότε μας είχατε χαρακτηρίσει νοικοκυραίους».


Αποζημίωση για την αναπλήρωση ωρών


Η κυβέρνηση προχώρησε και σε μια ακόμη κίνηση, δίνοντας υπόσχεση ότι θα υπάρξει οικονομική αποζημίωση για την αναπλήρωση των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί από την απεργία των δασκάλων.


Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε: «Η κυβέρνηση και οι δάσκαλοι θέλουμε να αναπληρωθούν οι ώρες διδασκαλίας και αν γίνει αυτό, ασφαλώς δεν θα είναι δωρεάν. Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν από το υπουργείο Παιδείας».


Ως προς την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%, ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «ο στόχος αυτός, που είναι δύσκολο να επιτευχθεί ως το τέλος της 4ετίας, παραμένει στις επιδιώξεις μας» και τόνισε πως «η κυβέρνηση αυτή έχει αυξήσει κατά πολύ, σε απόλυτους αριθμούς, τα ποσά που αναφέρονται στην Παιδεία».


Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, που επισκέπτεται το Πεκίνο, χαρακτήρισε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπαιδευτικούς «θετική κίνηση καλής θέλησης από πλευράς της κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τους Έλληνες εκπαιδευτικούς.


Ασφαλιστικά μέτρα από γονέα


Την κήρυξη ως παράνομης και καταχρηστικής της απεργίας των δασκάλων ζητά γονέας, με αίτηση που κατέθεσε την Τρίτη με την διαδικασία της λήψης Ασφαλιστικών μέτρων, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου.


Ο αιτών υποστηρίζει ότι από την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων πλήττονται τα συμφέροντα των παιδιών. Η αίτηση προσδιορίστηκε να συζητηθεί την Τετάρτη.


ΠΑΣΟΚ: Συνάντηση κενή περιεχομένου


Η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε πως η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, «παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, ήταν μια συνάντηση κενή περιεχομένου».

Η κα Αποστολάκη είπε πως «χρειάστηκε να παραμείνουν τα σχολεία της χώρας για έξι εβδομάδες κλειστά, προκειμένου ο πρωθυπουργός να αποφασίσει να συναντήσει τους δασκάλους και τους καθηγητές» και πρόσθεσε ότι «το πλέον δυσάρεστο, όμως είναι, ότι η συνάντηση αυτή είχε διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Ήταν άλλος ένας επικοινωνιακός ελιγμός με μηδενική ουσία».

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «είναι προφανές ότι, για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Ανοιχτά σχολεία, με δασκάλους ταπεινωμένους, με δασκάλους ηττημένους από τον αυταρχισμό, την αδιαλλαξία και την κυβερνητική επίδειξη πυγμής».

«Τα προβλήματα είναι οξύτατα και παραμένουν άλυτα. Η άρνηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να ακούσει, να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει το αίτημα για ενίσχυση και στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, είναι μια πράξη βαθύτατης πολιτικής αναλγησίας και ανευθυνότητας. Είναι ωστόσο, μια πράξη συνεπής με τη συνειδητή επιλογή αυτής της κυβέρνησης να απαξιώσει τη δημόσια εκπαίδευση και την αξιοπρέπεια όλων όσων την υπηρετούν», συμπλήρωσε η κα Μιλένα Αποστολάκη.


Ο πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να αναλαμβάνει εκείνος τις ευθύνες του και ύστερα να ζητεί από τους άλλους να αναλάβουν τις δικές τους,σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τις δηλώσεις περί στάσης ευθύνης του πρωθυπουργού που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Νίκος Αθανασάκης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ είχε δεσμευτεί να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, τώρα ο κ. Ρουσόπουλος δηλώνει ότι είναι δύσκολο οι δαπάνες να φτάσουν στο 5% μέχρι το τελος της τετραετίας.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι πριν τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει λόγο για 5% μέχρι το τέλος της τετραετίας και είχε επικριθεί από τη ΝΔ, η οποία υποσχέθηκε άμεση αύξηση των δαπανών στο ποσοστό αυτό.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην παιδεία χωρίς αύξηση των κονδυλίων και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος ότι ως κυβέρνηση θα αυξήσει, πράγματι, τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.

Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να αυξάνει τις δαπάνες κάθε χρόνο, όπως είχε δεσμευτεί, τις μειώνει, ως ποσοστό του ΑΕΠ.


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ