Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευθύνες στους γιατρούς- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της Χιώτισσας δημοσιογράφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευθύνες στους γιατρούς- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της Χιώτισσας δημοσιογράφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου

17

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της Χιώτισσας δημοσιογράφου Αγγελικής ΧατζηδημητρίουΕυθύνες στους γιατρούςΤου ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ


Εξίμισι μήνες μετά τον τραυματισμό της Χιώτισσας δημοσιογράφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου από ιδιωτικό αστυνομικό του εργοστασίου της ΔΕΗ στο νησί, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας έρχεται και με πόρισμά του επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς και στο νοσοκομείο του νησιού για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η άτυχη δημοσιογράφος.


Η επίθεση του σεκιουριτά στην Αγγελική Χατζηδημητρίου. Εξίμισι μήνες μετά η δημοσιογράφος παραμένει με τετραπληγία και αλαλία στο νοσοκομείο
Την ίδια ώρα το ΙΚΑ με έγγραφό του ζητεί από τη νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς», στην οποία η κ. Χατζηδημητρίου νοσηλεύεται με τετραπληγία και αλαλία, εξηγήσεις για τους λόγους της παρατεταμένης της νοσηλείας!


Η περίπτωση της Αγγελικής Χατζηδημητρίου, σύμφωνα πάντα με την έκθεση ελέγχου, «δεν έτυχε της σωστής διαχείρισης στο Νοσοκομείο Χίου», ενώ ο πολυκατηγορημένος και όχι μόνο για την υπόθεση Χατζηδημητρίου γιατρός Γιάννης Μαλακός, επιμελητής α’ του νοσοκομείου, που πρώτος μεταξύ των ειδικευμένων ιατρών του Νοσοκομείου Χίου εξέτασε και αντιμετώπισε την ασθενή στο χώρο του τμήματος επειγόντων περιστατικών, «πιθανόν λόγω έλλειψης εμπειρίας απέδωσε τη συμπτωματολογία και την κλινική εικόνα που εμφάνιζε αρχικά η ασθενής σε υστερία – νευρωσική κρίση».


Επίσης η χειρουργική κλινική όπου εισήχθη και παρέμεινε νοσηλευόμενη έως τη διακομιδή της η Α. Χατζηδημητρίου, λέει η έκθεση, δεν ήταν η κατάλληλη για την αντιμετώπιση τέτοιου περιστατικού. Ενώ η μη ύπαρξη του κατάλληλου εξοπλισμού για τη διενέργεια νευροαπεικονιστικού ελέγχου στο Νοσοκομείο Χίου καθιστά δυσχερή την από τραύμα διάγνωση του διαχωρισμού ως αιτία αγγειακού επεισοδίου με την κλινική εξέταση και μόνο.


Στην έκθεση σημειώνεται η ύπαρξη ενός και μόνο νευρολόγου για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου σε περιστατικά αρμοδιότητάς του επί 24ώρου βάσεως κάθε μήνα, κάτι που είναι επιστημονικά και ανθρωπίνως αδύνατον, και τονίζεται πως «δεν σημειώθηκε αμέλεια εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου κατά τη νοσηλεία της ασθενούς Αγγελικής Χατζηδημητρίου, αλλά λάθος διαχείριση στον τρόπο αντιμετώπισής της».


Ο επιθεωρητής


Ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας ζητεί από τους αποδέκτες της έκθεσης να διαβιβάσουν το πόρισμα στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου για ενδεχόμενες πειθαρχικές κυρώσεις των εμπλεκόμενων γιατρών και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου για τυχόν απόδοση ποινικών ευθυνών σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις των εμπλεκομένων. Επίσης θέτει θέμα τροποποίησης του οργανισμού του Νοσοκομείου Χίου, ενισχύοντας τις μονήρεις θέσεις και την κάλυψή τους έως τότε με την άμεση πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 25/10/2006