Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ανοίγουν τα σχολεία από Δευτέρα- δυναμικά συλλαλητήρια και χθες

Ανοίγουν τα σχολεία από Δευτέρα- δυναμικά συλλαλητήρια και χθες

9

    
 Μετά από πολύωρες συνεδριάσεις τα διοικητικά συμβούλια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και της ΟΛΜΕ αποφάσισαν την Τετάρτη να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των δασκάλων και των καθηγητών δύο 24ώρες απεργίες στις 3 και 9 Νοεμβρίου και, παράλληλα, διοργάνωση συλλαλητηρίων.
Οριστικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις θα ληφθούν τόσο από τους δασκάλους όσο και από τους καθηγητές στις γενικές συνελεύσεις τους, την ερχόμενη Παρασκευή.
Οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν νέες γενικές συνελεύσεις σε πρώτη φάση μέσα στον Νοέμβριο και εκ νέου μέσα στον Ιανουάριο για την εκτίμηση των εξελίξεων στον χώρο της Παιδείας.
Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις από τις 10 έως τις 24 Νοεμβρίου προκειμένου να εκτιμήσει ο κλάδος τις εξελίξεις όπως θα έχουν διαμορφωθεί.

Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μπράτης, που ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της σύσκεψης της ΔΟΕ, τόνισε ότι τα αιτήματα του κλάδου είναι δίκαια και οι εκπαιδευτικοί θα αγωνιστούν για να τα κατακτήσουν.

   Δυναμική συγκέντρωση
   Απάντηση στο δρόμο έδωσε η εκπαιδευτική κοινότητα και στη Χίο που με μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαδήλωσε κατά της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας στην Παιδεία.
   Η απεργία των δασκάλων που διανύει την 6η εβδομάδα της έφθασε χθες στο νομό μας το 75%. Δυναμικό ήταν και το συλλαλητήριο όπου στην πορεία με αφετηρία (και τερματισμό) τον Οίκο Χίου Διδασκάλου μέσω των οδών Βενιζέλου- Αργέντη- Απλωταριάς συμμετείχαν ίσως και πλέον των 700 ατόμων (σύμφωνα με τους διοργανωτές), το ένα τρίτο των οποίων αποτελούσαν μαθητές (κυρίως Λυκείων).
   Την αποφασιστικότητα και τη μαζικότητα των αγώνων των δασκάλων που ξάφνιασε του κρατούντες, σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου Αντώνης Γκιούλης.
   Χαρακτηρίζοντας την απεργιακή κινητοποίηση ως «απεργία του φιλότιμου και της αξιοπρέπειας» κατήγγειλε τον «κυβερνητικό κυνισμό» που δέχονται ειδικά οι δάσκαλοι.
   «Βάστα δάσκαλε» σημείωσε ο κ. Γκιούλης σημειώνοντας ότι χρειάζεται για να συνεχίσουν οι δάσκαλοι να μπολιάζουν τις ψυχές των μαθητών τους με οράματα για μια καλύτερη κοινωνία και σημειώνοντας ότι χρειάζεται πάνω από όλα να έχουμε ανοικτά σχολεία.
   Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου Γιάννης Χαλλιορής σημείωσε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που ήταν μαζική. «Ο χιώτικος λαός αντιλαμβανόμενος τη σημασία της εκπαίδευσης και της παιδείας για το μέλλον αυτής της κοινωνίας και της χώρας έδωσε δυναμικό παρόν σε αυτή την πρόσκληση».

   Εκδήλωση για την παιδεία

   Σύλλογος Δασκάλων, ΕΛΜΕ και Σύλλογος Πανεπιστημιακών καλούν εξάλλου όλους τους φορείς της Εκπαίδευσης (Εκπαιδευτικούς- Μαθητές- Φοιτητές- Γονείς) σε συνάντηση την Τρίτη 24 Οκτωβρίου και ώρα  19.00  στον Οίκο Χίου Διδασκάλου με αντικείμενο τη συζήτηση για τα κοινά προβλήματα της Εκπαίδευσης και το συντονισμό της δράσης για την αντιμετώπισή τους.
   Ανακοίνωση συμπαράστασης μεταξύ των άλλων διατύπωσε το Εργατικό Κέντρο Χίου, που όπως σημειώνει αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, ενώ «ο αγώνας των εκπαιδευτικών αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση με επίθεση κατά των απεργών, με προκλητικούς χαρακτηρισμούς και με τη χρήση της αστυνομικής βίας».

 

ΠΗΓΗ: in.gr, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ