Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τεχνολογία αναπαραγωγής μυρωδιών για ευωδιαστό… κινηματογράφο, του Τάσου Σαραντή

Τεχνολογία αναπαραγωγής μυρωδιών για ευωδιαστό… κινηματογράφο, του Τάσου Σαραντή

21

Πως θα σας φαινόταν αν παρακολουθούσατε μια ταινία στον κινηματογράφο όπου οι πρωταγωνιστές βρίσκονται σε έναν ανθισμένο κήπο και σας ερχόταν στα… ρουθούνια οι μυρωδιές των λουλουδιών;


Κι ακόμη, αν παρακολουθούσατε συνταγές μαγειρικής σε ένα DVD και έφτανε σε εσάς η μυρωδιά του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού;


Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παραπέμπουν σε επιστημονική φαντασία, αλλά για τον Ιάπωνα καθηγητή Τακαμίτσι Νακαμότο και τους συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο η μετάδοση μυρωδιών μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση είναι μια φιλόδοξη, αλλά υλοποιήσιμη ιδέα.


Οι ιάπωνες ερευνητές έχουν δημιουργήσει ήδη μια σειρά περίπλοκων οργάνων καταγραφής μυρωδιών που αφού οσφρηστούν τη μυρωδιά ενός αντικειμένου μπορούν να την αναπαράγουν χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο αριθμό χημικών ουσιών. Εάν, για παράδειγμα, βάλετε σε ένα από τα όργανα αναγνώρισης μυρωδιάς ένα κόκκινο μήλο, η ηλεκτρονική του μύτη θα αναλύσει τη μυρωδιά και θα την αναπαράγει λαμβάνοντας τις απαραίτητες χημικές ουσίες που απαιτούνται γι’ αυτό οι οποίες είναι τοποθετημένες στο πίσω μέρος της συσκευής.


«Η πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να αναπαράγουμε όλες τις μυρωδιές. Γι’ αυτό και έχουμε συνδυάσει δύο τεχνικές: αυτή της ανίχνευσης της μυρωδιάς και της παραγωγής της μυρωδιάς» εξηγεί ο καθηγητής Νακαμότο. Προς το παρόν, οι συσκευές του μπορούν να αναπαράγουν μόνο ορισμένες μυρωδιές συμπεριλαμβανομένων των μήλων των μπανανών, των πορτοκαλιών και των λεμονιών.


Αλλά η σύνθεση δισεκατομμυρίων διαφορετικών μυρωδιών είναι ακόμη προβληματική, αφού δεν υπάρχει ένας μικρός αριθμός αρχικών μυρωδιών από τις οποίες όλες οι άλλες να μπορούν να αναπαραχθούν. Αντ’ αυτού οι ιάπωνες ερευνητές πρέπει να φορτώσουν τις μηχανές τους με σχεδόν εκατό φιαλίδια χημικών ουσιών, τις οποίες στη συνέχεια θα αναμιγνύουν προκειμένου να αναπαράγουν τη μυρωδιά που οσφρήστηκαν.


Οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσαν να είναι πολλές. Κάτι τέτοιο θα έφερνε επανάσταση στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, αφού οι θεατές θα βίωναν στην κυριολεξία αυτό που θα έβλεπαν. Όμως, το σύστημα έχει ήδη προσελκύσει και το ενδιαφέρον της βιομηχανίας αρωμάτων, αφού τέτοια όργανα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις «επαγγελματικές μύτες», δηλαδή  τους ανθρώπους που έχοντας οξεία αίσθηση της μυρωδιάς είναι επιφορτισμένοι να επιτηρούν την πιστότητα στην παραγωγή των αρωμάτων.


Ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η βιομηχανία της γεύσης, στελέχη της οποίας είναι πεπεισμένα ότι όταν ένα προϊόν παρουσιάζεται μαζί με τη μυρωδιά του, ενισχύεται η μνήμη των καταναλωτών και τελικά θα το προτιμήσουν.


Επιπλέον, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει τη διδασκαλία ηλεκτρονικής μάθησης, για παράδειγμα ξένων γλωσσών όπου λέξεις που μαθαίνονται ακολουθούμενες από τη μυρωδιά τους αποτυπώνονται στη μνήμη καλύτερα.

 


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 21/10/06