Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Θα χρειαζόμαστε τους φυσικούς πόρους δύο πλανητών!, του Τάσου Σαραντή

Θα χρειαζόμαστε τους φυσικούς πόρους δύο πλανητών!, του Τάσου Σαραντή

6

 Το 2050 η ανθρωπότητα θα καταναλώνει ετησίως τους πόρους δύο πλανητών σαν τη Γη, ενώ η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει φτάσει πλέον σε πρωτόγνωρους ρυθμούς, όπως προκύπτει από τη διετή έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» που έδωσε στη δημοσιότητα η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF.
Τα φυσικά οικοσυστήματα του πλανήτη υποβαθμίζονται σε βαθμό πρωτοφανή στην ανθρώπινη ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της διετούς έκθεσης «Ζωντανός Πλανήτης» της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.


H διετής έκθεση της οργάνωσης για την κατάσταση των οικοσυστημάτων του πλανήτη καταδεικνύει ότι, με βάση τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης, η ανθρωπότητα θα χρησιμοποιεί φυσικούς πόρους που θα αντιστοιχούν σε δύο πλανήτες ως το 2050, αν φυσικά αυτοί οι πόροι δεν έχουν εξαντληθεί ως τότε.


Η υπερκατανάλωση ξεπέρασε κατά 25% το ρυθμό ανανέωσης των φυσικών πόρων το 2003, έναντι 21% το 2001, δείχνουν οι υπολογισμοί της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Με άλλα λόγια, η Γη χρειάστηκε ένα έτος και τρεις μήνες για να παράγει τους πόρους που κατανάλωσε ο άνθρωπος μέσα στο 2003.


Η οργάνωση ανησυχεί επίσης για την αύξηση στην κατανάλωση καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας), που εννιαπλασιάστηκε από το 1961 μέχρι το 2003. Επιπλέον, επιβεβαιώνει τις τάσεις απώλειας βιοποικιλότητας που παρατηρήθηκαν σε αντίστοιχες εκθέσεις προηγούμενων ετών (2002 και 2004).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών ζώων έχουν μειωθεί κατά περίπου 1/3 τα τελευταία 33 χρόνια από το 1970 ως το 2003. Την ίδια περίοδο, το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας, δηλαδή οι απαιτήσεις των ανθρώπων από τον φυσικό κόσμο, έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που η γη δεν μπορεί πλέον να κερδίσει τον αγώνα αναπλήρωσης των πόρων της.


Η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2006» συγκεντρώνει στοιχεία από 147 χώρες του πλανήτη και προσπαθεί να συνδυάσει δύο δείκτες της «υγείας» της Γης.


Ο πρώτος δείκτης, ο δείκτης Ζωντανού Πλανήτη, μετρά τη βιοποικιλότητα, βασισμένος σε τάσεις για περισσότερους από 3.600 πληθυσμούς 1.300 σπονδυλωτών ειδών σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία για 695 χερσαία, 274 θαλάσσια και 344 είδη του γλυκού νερού. Παρατηρήθηκε μείωση των πληθυσμών των χερσαίων ειδών κατά 31%, των θαλάσσιων κατά 27% και του γλυκού νερού κατά 28%. 


Ο δεύτερος δείκτης, το Οικολογικό Αποτύπωμα, μετρά τις απαιτήσεις της ανθρωπότητας στη βιόσφαιρα. Το ανθρώπινο αποτύπωμα τριπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 1961 και 2003. Αυτή η έκθεση δείχνει ότι το αποτύπωμά μας ξεπέρασε τη βιολογική ικανότητα του πλανήτη κατά 25% το 2003. Σε προηγούμενη έκθεση (στοιχεία του 2001), το ποσοστό ήταν 21% αντίστοιχα. Το αποτύπωμα «διοξειδίου του άνθρακα», από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, υπήρξε ο γρηγορότερα αυξανόμενος συντελεστής του παγκόσμιου αποτυπώματος, με μια αύξηση εννιαπλάσια στο διάστημα 1961-2003.


Η Ελλάδα κατέχει τη 17η θέση ανάμεσα στις 147 χώρες για τις οποίες συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία, με το κατά κεφαλήν οικολογικό αποτύπωμά μας να έχει αυξηθεί κατά 101% το διάστημα 1975-2003, στα 50 στρέμματα ανά κάτοικο. Η δυσμενής αυτή θέση της χώρας μας οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (έκθεση 2006), η συνολική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα παρουσιάζει κατά μέσο όρο μια ετήσια αύξηση της τάξης του 2,7% (1990-2003), μια από τις υψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Πάντως, σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν οικολογικό αποτύπωμα, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (119 στρέμματα ανά κάτοικο) και οι ΗΠΑ (96 στρέμματα).


«Έχουμε υπερβεί το οικολογικό μας όριο καταναλώνοντας φυσικούς πόρους με ταχύτητες που η γη δεν μπορεί πλέον να αντικαταστήσει», δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. «Οι επιπτώσεις αυτής της πραγματικότητας θα είναι καταστροφικές, κυρίως για τα παιδιά μας».

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 24/10/06