Αρχική Νέα Τοπικά «Ναυμαχία» για τη Ηellenic Seaways

«Ναυμαχία» για τη Ηellenic Seaways

9

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση του 33% των μετοχών της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaways, που ελέγχονται σήμερα από τον όμιλο των Μινωικών Γραμμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του κρητικού ομίλου εξετάζει και τις τρεις προσφορές που έχουν κατατεθεί, από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και την ΑΝΕΚ αντίστοιχα.


Ένα εμπόδιο


Επειδή και οι τρεις αυτές προσφορές κινούνται στην περιοχή των 3,5 ευρώ ανά μετοχή, η διοίκηση των Μινωικών Γραμμών εξετάζει και άλλες παραμέτρους, όπως είναι για παράδειγμα ο τρόπος καταβολής του τιμήματος της εξαγοράς, αλλά και με ποιον αγοραστή αποκλείεται το ενδεχόμενο παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που ο αγοραστής είναι η ΝΕΛ, υπάρχει το ενδεχόμενο – όπως εκτιμούν στις Μινωικές Γραμμές – να διατυπωθούν αντιρρήσεις από την Επιτροπή, λόγω της παρουσίας και των δύο εταιρειών (ΝΕΛ και Hellenic Seaways) στις ίδιες γραμμές, όπως είναι η γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη.


Βεβαίως, πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απόσυρση πλοίων σε γραμμές στις οποίες θα διαμορφωθεί καθεστώς δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.


Ο μόνος από τους τρεις μνηστήρες της Hellenic Seaways που δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι ο εφοπλιστής κ. Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος μάλιστα διαθέτει και το συγκριτικό πλεονέκτημα να είναι ήδη ένας από τους δύο μεγαλύτερους μεγαλομετόχους της εταιρείας (της HSW), ελέγχοντας ποσοστό άνω του 20% τού μετοχικού της κεφαλαίου.


Πηγή: Τα Νέα, 27/10/2006