Αρχική Νέα Τοπικά Τα Νέα: “Το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα καταστήματα που προσφέρουν...

Τα Νέα: “Το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα καταστήματα που προσφέρουν παραδοσιακά τρόφιμα, γλυκά και ποτά από την περιφέρεια”

169

Η Αθήνα μύρισε… χωριό. Υγιεινά προϊόντα και ποιοτικά στα ράφια των κασταστημάτων


 

Οι Κρητικοί έκαναν την αρχή πριν από περίπου 10 χρόνια: έφεραν… την Κρήτη στην Αθήνα ανοίγοντας μικρά μαγαζάκια που πωλούσαν από φρέσκια μυζήθρα και γραβιέρα έως σκαλτσούνια και χοχλιούς. Σιγά σιγά τα μαγαζιά πολλαπλασιάστηκαν και δημιουργήθηκε ακόμα και αλυσίδα καταστημάτων που προσφέρει παραδοσιακά προϊόντα από την Κρήτη!

Τη σκυτάλη της παραδοσιακής διατροφής έχουν πάρει όμως σήμερα και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το ένα μετά το άλλο ανοίγουν στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα καταστήματα που προσφέρουν παραδοσιακά τρόφιμα, γλυκά και ποτά από τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Νάξο, τη Λήμνο και τα Κύθηρα. Χρόνο με τον χρόνο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, εξαπλώνονται. Βασική αιτία, τονίζουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων, είναι ότι οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα που γεύονταν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά και προϊόντα πιο υγιεινά. Άλλωστε, πολλά από τα προϊόντα είναι βιολογικά.


Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Μόλις δύο καταστήματα «Mastihashop» λειτουργούσαν το 2003, σε Αθήνα και Χίο. Σήμερα τα καταστήματα ξεπερνούν τα 10, έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ η Ένωση σχεδιάζει να ανοίξει καταστήματα και σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική. «Εάν δεν υπήρχε η ανταπόκριση του κόσμου, δεν θα προχωρούσαμε. Η ζήτηση είναι μεγάλη. Στα γραφεία μας έχουν φτάσει πάνω από 180 προτάσεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να ανοίξουμε καταστήματα» λέει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος ανάπτυξης της Ένωσης κ. Στέλιος Γεραζούνης.


Λουκούμια, γλυκά του κουταλιού, σοκολατάκια, καλλυντικά, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα – όλα με βασικό συστατικό τη μαστίχα – μπορεί πλέον να αγοράσει κανείς όχι μόνο στη Χίο και στην Αθήνα, αλλά και σε Πειραιά, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Λευκάδα, Βόλο, Μύκονο και Κύπρο. Όπως λέει η κ. Ιωάννα Κουνούπη, υπεύθυνη του «Mastihashop» στο Κολωνάκι, ένα από τα μυστικά της επιτυχίας είναι ότι ανά περίπου δύο μήνες κυκλοφορεί «ένα καινούργιο προϊόν με βάση τη μαστίχα».


Μυτιλήνη έχουν αρχίσει να… μυρίζουν πλέον αρκετές γειτονιές της Αθήνας, αφού με παρόμοιο τρόπο εξαπλώνονται και τα προϊόντα της Λέσβου. Τρία «Lesvos shop» έχουν ανοίξει τον τελευταίο χρόνο με πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λέσβου, στο Μοναστηράκι, τη Ν. Σμύρνη και στον Πειραιά. Προσφέρουν σχεδόν όλα τα παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου αλλά και της Λήμνου: διαθέτουν 17 ετικέτες ούζου – ακόμη και αυτές που μέχρι πρότινος μπορούσε να βρει κανείς αποκλειστικά στη Μυτιλήνη – λαδοτύρι Μυτιλήνης, καλαθάκι Λήμνου, ελιές, λάδι, κρασιά και χειροποίητα ζυμαρικά από συνεταιρισμούς. «Πρώτη φορά έρχομαι, αλλά θα ξανάρθω αφού εδώ βρίσκω πολλά προϊόντα από τον τόπο καταγωγής μου» λέει ο κ. Αρτέμης Φιλιππίδης από τον Μεσότοπο Λέσβου, ο οποίος έχει μόλις ψωνίσει ελιές, φιδέ και λιαστές ντομάτες από το κατάστημα στο Μοναστηράκι.


Αποκτήσαμε φανατικούς πελάτες 

Περισσότερα από 100 υπολογίζεται ότι είναι τα καταστήματα που πωλούν κρητικά προϊόντα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Άνοιξαν αρχικά για να καλύψουν τις ανάγκες των Κρητικών. Γρήγορα όμως βρήκαν ανταπόκριση και σε πελάτες που κατάγονται από άλλες περιοχές, αλλά αγαπούν την κρητική διατροφή. Ενδεικτικό είναι ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών, από το Ηράκλειο Κρήτης, διαθέτει 10 καταστήματα υπό την επωνυμία Ένωση Πεζών και τροφοδοτεί με δικά της προϊόντα τουλάχιστον άλλα 50. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πελάτες από διάφορες περιοχές που αναζητούν πιο ποιοτικά προϊόντα» λέει ο κ. Ιωάννης Παππάς από το κατάστημα της Ένωσης στην οδό Αχαρνών 353 στα Πατήσια, το οποίο διαθέτει κρητικό κρασί και λάδι, σκαλτσούνια, τυριά, παξιμάδια.


 

Διαφήμιση