Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ίντερνετ

Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ίντερνετ

10

Το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου πραγματοποιείται από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου στην Αθήνα


ΑΠΟ ΤΗ Δευτέρα, θα συναντηθούν στην Αθήνα 1200 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διακεκριμένες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής και τεχνολογικής κοινότητας, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις εργασίες του «1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Διακυβέρνηση στο Ίντερνετ» (Internet Governance Forum – IGF), που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου.


Τις εργασίες του Φόρουμ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα κηρύξει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Στους στόχους της διοργάνωσης αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης. Όπως δήλωσε ο κ. Λιάπης, στόχος του Φόρουμ, είναι η προώθηση και διευκόλυνση του ανοικτού – πολυμερούς διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων παραγόντων για κοινές πολιτικές, αλλά και η διαμόρφωση κοινών αρχών και κανόνων για τη λειτουργία του internet ώστε να υπάρχει τάξη και έννομα αποτελέσματα από τη χρήση του.


Αναφερόμενος στα οφέλη που θα έχει η χώρα μας από αυτό το μεγάλο γεγονός, ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι αφενός επιβεβαιώνεται ο αναβαθμισμένος διεθνής πολιτικός ρόλος της Ελλάδας και η εν εξελίξει προσπάθεια της κυβέρνησης για την ταχύτερη διάδοση των νέων τεχνολογιών στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ παράλληλα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες πως το ιντερνετ είναι ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά κι ένας μοχλός ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.


Οι βασικοί θέματικοι άξονες γύρω από τους οποίους οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις θέσεις τους είναι:


•   Ο Ανοιχτός Χαρακτήρας του Διαδικτύου – Ελευθερία έκφρασης, ελεύθερη ροή πληροφόρησης, ιδεών και γνώσης,
•   Ασφάλεια – Δημιουργώντας εμπιστοσύνη μέσω της συνεργασίας,
•   Ποικιλομορφία – Προώθηση της πολυγλωσσίας και του τοπικού περιεχομένου,
•   Πρόσβαση – Διασυνδετότητα του Διαδικτύου: Πολιτικές και Κόστος.


Το Φόρουμ αποτελεί τη συνέχεια ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που θεμελιώθηκε το 2005 στην Τύνιδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS) με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την οικοδόμηση μιας Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην οποία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι πολίτες και που θα χρησιμεύει ως εφαλτήριο ανάπτυξης.


Οι οκτώ κύριες θεματικές συνεδρίες θα επικεντρωθούν στα τέσσερα βασικά θέματα του Φόρουμ, ενώ περισσότερες από 30 ομάδες εργασίας θα συνεδριάζουν παράλληλα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στη διακυβέρνηση του Διαδικτύου.
Το Φόρουμ, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, δεν είναι ένα όργανο λήψης αποφάσεων, αλλά ένας χώρος διαλόγου, οπότε δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση ενός κειμένου συμπερασμάτων.
Η συμφωνία για τη διεξαγωγή του επετεύχθη κατ’ αρχήν στη Σύνοδο της Τύνιδας, και πλέον θα πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο.

 

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φόρουμ: http://www.igfgreece2006.gr/

Πηγή: Καθημερινή, 29/10/2006