Αρχική Νέα Τοπικά Επανέλεγχος και ριζικές αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις προωθεί η κυβέρνηση

Επανέλεγχος και ριζικές αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις προωθεί η κυβέρνηση

7

Tην προώθηση νομοσχεδίου για τη δημιουργία κάρτας αναπηρίας και τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων δρομολογεί η κυβέρνησης.


Το θέμα αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, υπό τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλο και του προέδρου του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Στάθη Τριανταφύλλου.


«Από ένα σύστημα ποσοστών αναπηρίας που υπάρχει στη χώρα μας και είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει ένα τέτοιο σύστημα, προχωρούμε σε ένα σύστημα κατηγοριών και σ’ ένα σύστημα με την έκδοση κάρτας αναπηρίας, ώστε ένα μεγάλο μέρος των αναπήρων να μην είναι υποχρεωμένοι να ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο ή κάθε μερικά χρόνια κατά τρόπο που δεν τιμά κανέναν και πριν απ’ όλα την πολιτεία περνώντας μέσα από επιτροπές», τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης.


«Μέσα στο Νοέμβριο αρχίζει στο ΙΚΑ μία σειρά ελέγχων σε νομούς, οι οποίοι θα προκύψουν από μία κλήρωση. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στους προσεχείς μήνες στην επανεξέταση όλων των αναπηρικών συντάξεων στη βάση της νέας μεθοδολογίας την οποία προωθεί το υπουργείο της Υγείας», πρόσθεσε ο υπουργός.


Ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι και τα δύο υπουργεία (Υγείας και Απασχόλησης) θέλουν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των αναπήρων, σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα και με το γονεϊκό κίνημα που εκπροσωπεί τα παιδιά με νοητική στέρηση.


«Θέλαμε (το νέο σύστημα) να είναι αποδεκτό κυρίως από αυτούς, γιατί απευθύνεται σε όλους τους αναπήρους που ζητούν εδώ και χρόνια μια πολιτική ίσης μεταχείρισης», τόνισε. Οπως είπε, πρόκειται για μια «έξυπνη κάρτα» που θα κάνει τη ζωή του ανάπηρου πιο εύκολη καθημερινά, είτε στις συγκοινωνίες, είτε στα πολιτιστικά δρώμενα, είτε στις τράπεζες.


Σε ερώτηση αν θα γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια για τις αναπηρικές συντάξεις, ο κ. Γ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι τα κριτήρια θα είναι αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά όπως σήμερα.


Πρόκειται, όπως είπε, για ένα σύστημα ταξινόμησης και αξιολόγησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποδεκτό απ’ όλες τις χώρες, από όλη την επιστημονική κοινότητα και από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου.


Σχετικά με τον τωρινό αριθμό των αναπηρικών συντάξεων στην Ελλάδα, ανέφερε πως με βάση τις διεθνείς στατιστικές αναπηρίες υπάρχει πρόβλημα «και αυτό το πρόβλημα ερχόμαστε να λύσουμε», πρόσθεσε, «προς όφελος του πραγματικά ανάπηρου».


«Σε κανέναν περιορισμό δεν θα πάμε. Καμία πραγματική αναπηρία δεν πρόκειται να θιγεί. Περιορισμός δεν είναι η απαλλαγή της χώρας από το άγος των εικονικών αναπηριών, που το θέλει εξάλλου και το αναπηρικό κίνημα», επεσήμανε ο κ.Κωνσταντόπουλος.


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ