Αρχική Νέα Τοπικά Στη ΝΔ η Τ.Ε.Δ.Κ. Ν.Χίου

Στη ΝΔ η Τ.Ε.Δ.Κ. Ν.Χίου

10

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

 

Μετά και την επικράτηση Βρουλή, Μαλαφή & Μελιτζάνη
Στη ΝΔ η Τ.Ε.Δ.Κ. Ν.Χίου

Ανεξαρτήτως της χροιάς που είχε η ψήφος όσων ψήφισαν στις επαναληπτικές εκλογές (κομματική ή προσωπική, ψήφος θετική ή ψήφος τιμωρίας κλπ) γεγονός είναι ότι, για πρώτη φορά, δημιουργούνται τόσο καθαρά τα δεδομένα ώστε να περάσει ο έλεγχος της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Χίου σε χέρια νεοδημοκρατών.


Έτσι, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ, ελέγχοντας πλέον μόνο δύο μικρούς περιφερειακούς Δήμους (Ιωνίας και Καμποχώρων) -παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε την τελευταία εβδομάδα το σύνολο σχεδόν του στελεχιακού του δυναμικού (βουλευτής, νομάρχης, Νομαρχιακή Επιτροπή και άλλα επιφανή μέλη του κομματικού μηχανισμού) για τη στήριξη των κ.κ. Μάρκου Μεννή (στο Δήμο Χίου), Κώστα Μούνδρου (στο Δήμο Ομηρούπολης) και Τάσου Ποδιά (στο Δήμο Καρδαμύλων)- χάνει το αρχικό προβάδισμα που του έδωσε η άνετη εκλογική νίκη (από την πρώτη Κυριακή) του Νομάρχη κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη.


Τούτο σημαίνει ότι, από εδώ και στο εξής, ενόψει μάλιστα της έναρξης της 4ης Προγραμματικής περιόδου (Δ’ ΚΠΣ), απαιτείται για τα έργα που θα προγραμματιστούν και θα γίνουν στο Νομό, τουλάχιστον, η συνεννόηση και συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων.


Επομένως, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, εκτός του ότι δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς στα δύο μεγάλα κόμματα, επιβάλλουν σ’ αυτά προβληματισμό για τη μεγάλη αποχή και για την πτώση των υποψηφίων δημάρχων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο. Ο προβληματισμός αυτός, ελπίζουμε, να τους δώσει να καταλάβουν, ότι δεν μπορούν (οι εκλεγέντες) να αγνοούν και τις απόψεις του υπόλοιπου εκλογικού σώματος, το οποίο εκφράστηκε με την υποστήριξη ανεξάρτητων συνδυασμών (βλ. «Νέα Αντίληψη» του Γιάννη Χαλιορή), ή ακόμη με την αποχή, το λευκό και το άκυρο.


Συμπεριφορές αλαζονικές, λοιπόν, όπως αυτές που έδειξαν αυτή την τετραετία η νομαρχιακή και η δημοτική αρχή στο θέμα του Κορακάρη, όπου αγνόησαν το αίτημα χιλίων περίπου συμπατριωτών για συζήτηση του θέματος στο Νομαρχιακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, ή όπως εκείνη της δημοτικής αρχής Χίου για το θέμα του περιφερειακού δρόμου του Κάστρου και σειρά άλλων περιπτώσεων όπου ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του λοιδορούσαν τους πολίτες οι οποίοι εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις από τις δικές τους, δεν έχουν πλέον θέση στο πολιτικό σκηνικό της Χίου.


Αντιθέτως, τα εκλογικά αποτελέσματα, όσο κι αν ανέδειξαν πλειοψηφίες και μειοψηφίες στο Νομαρχιακό και στα Δημοτικά Συμβούλια, επειδή δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά πολιτικά δεδομένα της Χίου, επιβάλλουν εξαντλητικό διάλογο με σεβασμό στην αντίθετη άποψη.


Με δυο λόγια, οι αποφάσεις για τις προτεραιότητες που θα δοθούν την επόμενη 4ετία στο νομό πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όχι μόνο των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων που θα ελέγχουν αντίστοιχα την πλειοψηφία στη Ν.Α. Χίου και στην ΤΕΔΚ, αλλά -όσο το δυνατόν- να είναι προϊόν συναίνεσης ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων.


Κατά τα άλλα, άνετη νίκη με ποσοστό 56,48% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων σημείωσε για τον Δήμο Χίου ο συνδυασμός «Σύγχρονη Κοινωνία» του Παντελή Βρουλή, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ, ενώ η «Ανθρώπινη Πόλη» του Μάρκου Μεννή που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ έλαβε ποσοστό 43,52%. Ωστόσο, η αποχή έφθασε το 45,09% των γραμμένων, ενώ λευκό και άκυρο συγκέντρωσαν ποσοτό 5,69% των ψηφισάντων.


Στα ίδια επίπεδα περίπου (44,40%) έφθασε η αποχή και στο Δήμο Ομηρούπολης όπου επικράτησε ο υποστηριχθείς από τη ΝΔ Γάννης Μαλαφής με ποσοστό 50,43% έναντι ποσοστού 49,57% του Κώστα Μούνδρου, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.


Στα Καρδάμυλα, τέλος, η αποχή έφτασε σε ποσοστό 60,10 (!!), ενώ επικράτησε ο υποστηριχθείς από τη ΝΔ (στο β’ γύρο) Βαγγέλης Μελιτζάνης με ποσοστό 50,81% των έγκυρων ψηφοδελτίων, έναντι 49,19% του Τάσου Ποδιά ο οποίος υποστηρίχθηκε (στο β’ γύρο) από το ΠΑΣΟΚ.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σε εσωτερικές μας σελίδες.


Τ.Ι.Δ., ΓΝΩΜΗ της ΧΙΟΥ