Αρχική Νέα Τοπικά 4 σενάρια για τις χαμένες ώρες

4 σενάρια για τις χαμένες ώρες

8

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ των δασκάλων η αναπλήρωση


Από τις αποφάσεις της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να προσδιοριστεί η εξέλιξη της φετινής σχολικής χρονιάς μετά την απεργία των εκπαιδευτικών, αφού θα καθοριστούν τα μέτρα αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών στα Δημοτικά -θα επιτευχθεί πιθανόν διά της επιμήκυνσης του καθημερινού ωραρίου, ενδεχομένως και της μικρής παράτασης του έτους- ενώ προβλέπεται να κριθεί η περαιτέρω λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων από τις προθέσεις των καταληψιών μαθητών.


Η προτεραιότητα των δασκάλων, που από σήμερα επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες, όντας σε συνδικαλιστική επαγρύπνηση (αφού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες απεργίες στις 3 και 9 Νοεμβρίου παράλληλα με τη διοργάνωση πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων) εντοπίζεται στην αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάθηκαν ύστερα από την απεργία των 27 ημερών. Ηδη, ετοιμάζουν τις σχετικές προτάσεις που θα υποβάλουν στο υπουργείο Παιδείας, μετά και το σχετικό αίτημα της Μαριέττας Γιαννάκου την περασμένη εβδομάδα, ώστε να προσδιοριστεί από κοινού το γενικό πλαίσιο της διαδικασίας αναπλήρωσης, με δυνατότητα προσαρμογής κατά περίπτωση σχολείου. Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (το ζήτημα αφορά άλλωστε τα Δημοτικά σχολεία κατά κύριο λόγο, δευτερευόντως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια) προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγησή του προς το υπουργείο Παιδείας. Ως διαθέσιμες εκδοχές αναφέρονται:


* Η επιμήκυνση του ωρολόγιου προγράμματος, οι επιπλέον δηλαδή ώρες διδασκαλίας τις καθημερινές. Από το μέτρο αυτό θα επιβαρυνθούν, εάν εφαρμοστεί, κυρίως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Ε’ τάξης του Δημοτικού σχολείου, το πρόγραμμα της οποίας προβλέπει και επτάωρα διδασκαλίας.


* Η αξιοποίηση ορισμένων ωρών από το πρόγραμμα της «ευέλικτης ζώνης» που προβλέπει τρεις ώρες εβδομαδιαίως για ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων.


* Η περικοπή ημερών από τις διακοπές του Πάσχα.


* Η μικρή παράταση (π.χ. κατά μία εβδομάδα) του διδακτικού έτους.


Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, δεν θεωρείται πιθανή η λειτουργία των Δημοτικών σχολείων τα Σάββατα, τις καθιερωμένες αργίες ή η περικοπή των διακοπών των Χριστουγέννων.


Πλαίσιο προτάσεων αναπλήρωσης αναμένεται να διαμορφώσει επίσης αύριο και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ελαστικότερο βέβαια των Δημοτικών σχολείων, αφού οι κινητοποιήσεις των καθηγητών ήταν μικρότερης διάρκειας (αθροιστικά πραγματοποιήθηκαν 13 ημέρες απεργίας). Αναμένεται ότι οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, εκτός των λύσεων που θα προτείνουν (ως επικρατέστερη επιλογή εξετάζεται η επιμήκυνση του καθημερινού ωραρίου και λιγότερο η παράταση του διδακτικού έτους -στην Γ’ τάξη άλλωστε του Λυκείου συνδέεται με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων), θα ζητήσουν από την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να συνυπολογίσει τις προτάσεις και των υπόλοιπων φορέων της σχολικής κοινότητας, των συλλόγων γονέων δηλαδή και των μαθητών.


Η εικόνα πάντως για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από τις αποφάσεις των μαθητών που πραγματοποιούν καταλήψεις, αφού οι καθηγητές προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται να χαμηλώνουν τους τόνους των κινητοποιήσεων. Και αυτό διότι η βάση του κλάδου δεν επικύρωσε τελικά την εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για τις δύο 24ωρες απεργίες στις 3 και στις 9 Νοεμβρίου (στις οποίες θα προχωρήσουν οι δάσκαλοι), παρά μόνον αποδέχθηκε τη συμμετοχή στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στις ίδιες ημερομηνίες.


Η κατάσταση στο χώρο προβληματίζει και τις δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, τα προεδρεία των οποίων συνεδρίασαν την περασμένη Παρασκευή για το παρόν και το μέλλον της Παιδείας. Με δεδομένη τη συμπαράσταση στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, οι εκπρόσωποί τους αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για την διεξαγωγή ενός εθνικού κοινωνικού διαλόγου, «ανοιχτού, δημόσιου και ειλικρινούς», ως «συμβολή και ανάληψη ευθύνης προς την κοινωνία».


Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα αποστείλουν τις επόμενες ημέρες επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων από τους οποίους θα ζητούν σχετική συνάντηση.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 30/10/2006