Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Παγκόσμια μάστιγα οι λοιμώξεις στα νοσοκομεία,του Τάσου Σαραντή

Παγκόσμια μάστιγα οι λοιμώξεις στα νοσοκομεία,του Τάσου Σαραντή

26

Τα νοσοκομεία θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να εμποδίζουν τις λοιμώξεις, που μεταδίδονται με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά «σούπερ μικρόβια», τα οποία γίνονται ολοένα και πιο απειλητικά για τους ασθενείς, προειδοποίησαν με ανακοίνωσή τους τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, CDC.


Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σκοτώνουν 90.000 ανθρώπους και κοστίζουν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CDC. Στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφονται περίπου 3 εκατομμύρια ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κάθε χρόνο οι οποίες οδηγούν σε περίπου 50.000 θανάτους.


Κυριότερες αιτίες αυτών των λοιμώξεων θεωρούνται η κατάχρηση αντιβιοτικών, που καθιστούν ανθεκτικά τα μικρόβια, αλλά και τα ίδια τα νοσοκομεία εξαιτίας των ελλιπών μέτρων καθαριότητας, καθώς και το προσωπικό που δεν λαμβάνει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.


Τα βακτήρια συχνά εμπλέκονται στην παρεμπόδιση της δράσης των αντιβιοτικών και με αυτόν τον τρόπο γίνεται δυσκολότερη η καταπολέμηση των λοιμώξεων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το CDC, το 1974 μόλις το 2% των λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια του σταφυλόκοκκου ήταν ανθεκτικές στα φάρμακα, το 1995 αφορούσαν το 22% των λοιμώξεων ενώ το 2004 αφορούσαν το 63%.


Σε μερικές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν διαθέσιμα αντιβιοτικά που να θεραπεύουν μια λοίμωξη και πολλές περισσότερες είναι ανθεκτικές στην μεθικιλλίνη, ένα τύπο αντιβιοτικού τελευταίας γενιάς. Μόνο στη Βρετανία 1.168 άνθρωποι πέθαναν από λοιμώξεις ανθεκτικές στην μεθικιλλίνη το 2004.


«Αποτελεσματικά και ευνόητα προγράμματα για την αποτροπή των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων είναι ουσιώδη στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας των ασθενών» υπογράμμισε η δρ Ντενίζ Κάρμπο, διευθύντρια του Τμήματος ιατρικής Φροντίδας και Προώθησης Ποιότητας του CDC.


«Η πρόληψη τέτοιας μορφής λοιμώξεων απαιτεί μια συνεχή και καλά οργανωμένη προσπάθεια εκ μέρους των νοσοκομειακών και των άλλων ιατρικών ιδρυμάτων, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να το θέσουν ως προτεραιότητα», πρόσθεσε η ίδια.


Οι νέες οδηγίες του CDC συνιστούν στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα ιδρύματα για ανίατες παθήσεις να καταγράφουν τα ποσοστά των λοιμώξεων, να διασφαλίζουν ότι το προσωπικό τους χρησιμοποιεί πρακτικές για τον έλεγχο των λοιμώξεων και να ακολουθούν κανόνες που αφορούν στη σωστή χρήση των αντιβιοτικών.


Το απλό πλύσιμο των χεριών είναι ακόμη πρόβλημα σε ορισμένα Ιδρύματα, τόνισε το CDC.«Ο κύριος τρόπος μετάδοσης σε άλλους ασθενείς είναι με την επαφή των χεριών, ειδικότερα των χεριών των νοσηλευτών» προειδοποίησε.


«Η πρόληψη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων απαιτεί μια πλήρη εκπλήρωση ενεργειών κομμένων και ραμμένων στις τοπικές ανάγκες» επεσήμανε ο δρ Πάτρικ Μπρέναν , επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον Έλεγχο των Λοιμώξεων του CDC.

 


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 28/10/06


 

Διαφήμιση