Αρχική Νέα Τοπικά Ο Π. Λασκαρίδης στο τιμόνι της Hellenic Seaways

Ο Π. Λασκαρίδης στο τιμόνι της Hellenic Seaways

25

Νέο «αφεντικό» στην Hellenic SeaWays είναι ο εφοπλιστής και μέτοχος της εταιρείας Πάνος Λασκαρίδης, αφού με μια κίνηση «ματ» απέκτησε το μετοχικό πακέτο (6%) που κατείχε ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός, ενώ στα «χέρια» του βρέθηκε και μεγάλος αριθμός μετοχών από μικρομετόχους της HSW, με αποτέλεσμα νε ελέγχει πλέον σχεδόν το 35% της εταιρείας.


Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της HSW από τον μέχρι χθες μεγαλομέτοχο Πάνο Λασκαρίδη «εκπαραθυρώνει» ουσιαστικά από την ακτοπλοϊκή εταιρεία τη Minoan Lines, που κατείχε το 33,3% του μετοχικού κεφαλαιου της «θυγατρικής» της, ενώ παράλληλα κλείνει την «πόρτα» σε οποιονδήποτε αγοραστή του πακέτου των Μινωικών Γραμμών.


Σύμφωνα με έγκυρους ακτοπλοϊκούς κύκλους, η «κίνηση» του Πάνου Λασκαρίδη, που, σημειωτέον, κατέχει και το 5% της Minoan Lines, τον καθιστά πλέον σημαντικό ακτοπλοϊκό παράγοντα. Δεν αποκλείεται να θέσει και θέμα προεδρίας στο διοικητικό συμβούλιο της Hellenic SeaWays (κατέχει τη θέση του Β’ αντιπροέδρου).


Στο μεταξύ, μετά την πώληση των μετοχών του στον Πάνο Λασκαρίδη, ο Κώστας Αγαπητός παραιτήθηκε από τη θέση του εμπορικού διευθυντή της ΝΕΛ.


Πάντως μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της HSW από τον Πάνο Λασκαρίδη, η διοίκηση της Minoan Lines δεν αποκλείεται να αναθεωρήσει το σχέδιό της για την πώληση του πακέτου της στην εταιρεία, αφού όποιος διατίθεται να το αποκτήσει θα πρέπει πρώτα να τα «βρει» με το νέο «αφεντικό» της Hellenic, Πάνο Λασκαρίδη, στα σχέδια του οποίου μάλιστα είναι και η αυτόνομη είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.


Το «Νήσος Χίος» στη ρότα του «Νήσος Μύκονος»


Ετοιμο να «σαλπάρει» για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα είναι σύντομα το πλοίο «Νήσος Χίος», ένα από τα υπερσύγχρονα πλοία της Hellenic SeaWays.


Το επιβατηγό-οχηματαγωγό θα είναι 141 μέτρα, χωρητικότητας 1.800 επιβατών, 418 ΙΧ οχημάτων και υπηρεσιακής ταχύτητας 26 κόμβων. Στη σχεδίαση του πλοίου περιλαμβάνονται 272 κλίνες σε πολυτελείς καμπίνες, 640 καθίσματα αεροπορικού τύπου, πολυτελή σαλόνια, εστιατόριο, self-service και 4 κυλικεία.


Το «Νήσος Χίος» αναμένεται να ενταχθεί στον στόλο το επόμενο καλοκαίρι και να έχει την ίδια επιτυχημένη πορεία με αυτή του αδελφού πλοίου «Νήσος Μύκονος», το οποίο κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στη δρομολογιακή γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη, ξεπέρασε τις προσδοκίες της εταιρείας, όσον αφορά την εμπορική εκμετάλλευσή του.


Η ναυπήγηση του επιβατηγού χρηματοδοτήθηκε από γαλλική τράπεζα, ενώ πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε και την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 30.000.000 ευρώ, που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της ναυπήγησης του «Νήσος Χίος», αλλά και μια περίοδο 10 χρόνων, μετά την παράδοση του πλοίου. Πάντως, όλα βαίνουν σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και η καθέλκυση του πλοίου προβλέπεται να γίνει μέσα στον Οκτώβριο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ η παράδοσή του αναμένεται στα μέσα του ερχόμενου Ιούλη. Οπως τόνισε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος της HSW Γεράσιμος Στρίντζης, το νέο «ποστάλι» θα φέρει την επανάσταση στην ακτοπλοΐα, ενώ μαζί με το αδελφό πλοίο «Νήσος Μύκονος» είναι η νέα γενιά πλοίων φιλικά προς το θαλάσσιο περιβάλλον, και μάλιστα με τη «βούλα», αφού πρόσφατα η HSW πιστοποιήθηκε με το έγγραφο Green Star του Ιταλικού Νηογνώμονα.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 30/10/2006