Αρχική Νέα Τοπικά Ισαβέλλα Μπουρνιά: Ας δούμε και λίγο παραπέρα από την αυταρέσκειά μας

Ισαβέλλα Μπουρνιά: Ας δούμε και λίγο παραπέρα από την αυταρέσκειά μας

5

 ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΑΣ


Στην 15η δημόσια συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2006 μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα εξής δύο θέματα:  
1. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  του έργου «Κατασκευή λιμνοδεξαμενής  στη θέση Σαγιάκωβο Καρυών Δήμου Ομηρούπολης Νομού Χίου».
 
2. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Σιδερούντα Δήμου Ομηρούπολης Νομού Χίου»
Όπως είναι κατανοητό και από τον τίτλο των δύο θεμάτων το Νομαρχιακό Συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και όχι να αποφασίσει για το ίδιο το έργο.  Όπως είναι επίσης κατανοητό για να επιλεγεί  μία συγκεκριμένη τοποθεσία για να γίνει ένα έργο θα πρέπει:
* να τεκμηριώνεται ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλεγεί η τοποθεσία να γίνει,
* να αποδεικνύεται η σκοπιμότητα του έργου,
* να είναι γνωστό έστω κατά προσέγγιση το πόσο στοιχίζει το έργο,
* να έχει σχεδιαστεί από πριν το πως θα λειτουργήσει το έργο,
* να τεκμηριώνεται με τεχνικο-οικονομικό τρόπο και όχι κατά προσέγγιση από τα πριν αν το έργο  που σχεδιάζεται είναι ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτούμενες  ανάγκες που έρχεται να καλύψει.
Τα συγκεκριμένα έργα όχι μόνον δεν πληρούσαν τίποτε από τα παραπάνω,  μάλιστα σε ερώτηση προς τον κύριο Στεφανίδη, προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου για το πως αυτά τα έργα έχουν σχεδιασθεί και για το αν υπάρχει τεχνική προμελέτη το ερώτημα έμεινε μετέωρο και δεν απαντήθηκε.  Μάλιστα, ο κ. Στεφανίδης σε απάντηση άλλης ερώτησης σχετικής με τον αρχικό σχεδιασμό για την λιμνοδεξαμενή των Καρυών  είπε ότι το έργο αυτό είχε σχεδιαστεί για 50.000 κ.μ. νερού αλλά τώρα λόγω του ότι η τοποθεσία που επιλέχθηκε δεν ήταν η κατάλληλη υπάρχει παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό κατά  36.000κ.μ. νερού δηλαδή η λιμνοδεξαμενή σχεδιάζεται για 14.000κ.μ. και προχώρησε να αναφέρει ότι με την προβλεπόμενη εξάτμηση λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας που έχει η Χίος η λιμνοδεξαμενή θα έχει ουσιαστική ικανότητα 9.000κ.μ. νερού μία απόκλιση δηλαδή της τάξεως των 41.000κ.μ.  Είναι απορίας άξιο πως μία υπηρεσία δέχεται να κάνει εισήγηση για ένα έργο που έχει τόσο μεγάλη απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό, από 50.000κ.μ. νερού σχεδιάζεται έργο 9.000κ.μ. νερού.
Τέλος, αυτό που φάνηκε για άλλη μία φορά είναι η έλλειψη στο σχεδιασμό υδάτινων πόρων για το Νομό μας και η αναγκαιότητα δημιουργίας Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων όπως προτείναμε στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας «ΧΙΟΣ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ». Ο Φορέας αυτός θα γνωμοδοτεί επί του συνολικού σχεδιασμού για το Νομό και για την ωφελιμότητα των μικρότερων έργων που προτείνονται.  Έτσι, τα έργα χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα και ικανότητα, με παρεκκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό, και χωρίς συγκεκριμένο προϋπολογισμένο κόστος συντήρησης δεν θα γίνονται καν αντικείμενο συζήτησης σε Νομαρχιακά Συμβούλια, αλλά με σοβαρότητα και τεκμηρίωση θα μπει ο Νομός μας σε μία νέα εποχή σχεδιασμού και διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Πρόσφατα στο Νομό Λαρίσσης δημιουργήθηκε Φορέας Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων προκειμένου για τον καλλίτερο σχεδιασμό, αξιοποίηση και διαχείριση των Υδάτινων Πόρων.  Εμείς είμαστε οι μόνοι έξυπνοι;  Ίσως καλό είναι να βλέπουμε και λίγο παραπέρα από την αυταρέσκειά μας.


Ισαβέλλα Αδ. Μπουρνιά, Νομαρχιακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Νομαρχιακού Συνδυασμού «Χίος Νέα Εποχή-Νέα Δύναμη»