Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Απόφαση Δ.Σ. της ΔΟΕ για τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα

Απόφαση Δ.Σ. της ΔΟΕ για τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα

9

 ΑΠΟΦΑΣΗ  ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ
ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση εκτίμησε τα παρακάτω:
1.     Ο μεγαλειώδης αγώνας των εκπαιδευτικών της Π.Ε., που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναδεικνύει την αυταπάρνηση και τη δύναμη των απεργών, τη δύναμη της συλλογικότητας, τη δύναμη της διεκδίκησης απέναντι στα ρεύματα της υποταγής και του συμβιβασμού. Απέναντι στη μελωδία της παρακμής και της κρίσης αναδεικνύει την ανάγκη αποφασιστικών, παρατεταμένων αγώνων διάρκειας.
2.     Ο αγώνας αυτός αναδεικνύει συνολικά το αίτημα του να ζούμε με αξιοπρέπεια μόνο από το μισθό μας, το αίτημα των 1400€  καθαρά στο νεοδιόριστο με ενσωματωμένα όλα τα επιδόματα στο βασικό μισθό, αίτημα πανεκπαιδευτικό, αίτημα πανεργατικό, αίτημα δίκαιο πια σ’ολόκληρη την  κοινωνία. Απέναντι σ’αυτό η κυβέρνηση αντιτάσσει τη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε., τη λογική της προσαρμογής στους δείκτες και στους κανόνες της οικονομικής επιτήρησης με την ΟΝΕ και τη συνέχιση της μακρόχρονης λιτότητας για άλλα 7 χρόνια. Σαφέστατα «πετάει το γάντι» στους εργαζόμενους βάζοντας η ίδια το δίλημμα της υποταγής στις παραπάνω πολιτικές  ή του  αγώνα για την ανατροπή τους, ώστε να υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους.
3.     Ο αγώνας αυτός αναδεικνύει στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της στήριξης της Δημόσιας, Δωρεάν Εκπαίδευσης, το ζήτημα της κρατικής, ως μοναδικής επιχορήγησης για την Παιδεία. Απέναντι σ’αυτό το αίτημα που αγκαλιάστηκε και αγκαλιάζεται από χιλιάδες γονείς, από τους εργαζόμενους, από τους μαθητές και τους φοιτητές, η κυβέρνηση αντιτάσσει τον οικονομικό στραγγαλισμό της Παιδείας και στο νέο προϋπολογισμό με το ακόμα πιο μειωμένο ποσοστό που προβλέπει. Διά στόματος πρωθυπουργού έθεσε ευθέως το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, της εισόδου των χορηγών στην εκπαίδευση (π.χ. για τις σχολικές βιβλιοθήκες) μετατρέποντας την παιδεία από κοινωνικό δικαίωμα, που το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει, σε ατομική υπόθεση του καθενός  και σε υπόθεση κερδοσκοπίας των ιδιωτών. Τρανή απόδειξη για τα παραπάνω είναι και η εμμονή της, παρά τη λαϊκή κατακραυγή, να προχωρήσει στην αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση ιδιαίτερα του άρθρου 16 που κατοχυρώνει το δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
4.     Ο αγώνας μας δείχνει την ανάγκη ενός ενιαίου πανεκπαιδευτικού, πανεργατικού αγώνα από συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες και το συντονισμό τους, ώστε να απαντήσει αποφασιστικά, μαχητικά και νικηφόρα στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή επίθεση.
Χρειάζεται η συμπαράταξη τόσο χρονικά όσο και από την άποψη του περιεχομένου.
Αγώνας για την ανατροπή της μακρόχρονης λιτότητας, για τη ρήξη και την ανατροπή με τη σιδερένια φτέρνα της «οικονομικής προσαρμογής», τα κέρδη των εταιρειών, τους δείκτες και τους κανόνες της ΟΝΕ-ΕΕ.
Για 1400€ καθαρά βασικό μισθό για όλους τους εργαζόμενους, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλα τα παιδιά χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς. Αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, ενάντια στην αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 και των νόμων – πλαισίων για ιδιωτικά ΑΕΙ που προωθεί η κυβέρνηση.
Αγώνας για σταθερή και μόνιμη εργασία για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
5.     Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, είναι αγώνας αξιοπρέπειας γι’ αυτό έχουμε δίπλα μας τους γονείς, γι’ αυτό όλο το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναπτύξουμε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες μαζί τους, για το σχολείο που όλοι ονειρευόμαστε.
6.     Ο αγώνας μας είναι αγώνας διαρκείας, παρατεταμένος, πανεκπαιδευτικός και πανεργατικός. Οι εκπαιδευτικοί  είναι περήφανοι για τον αγώνα που δίνουν. Συνεχίζουν αποφασιστικά, συνεχίζουν μαχητικά προσπαθώντας να οικοδομήσουν στην πράξη εκείνο το μέτωπο Παιδείας – Εργασίας που θα μπει φραγμός στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική  πολιτική.
Στην κατεύθυνση αυτή, στα πλαίσια του παρατεταμένου αγώνα:
·        Παίρνουμε πρωτοβουλία αγωνιστικής συμπαράταξης και συντονισμού με τους άλλους χώρους της εκπαίδευσης και τους εργαζόμενους. Για το σκοπό αυτό προχωρούμε σε σύσκεψη όλων των φορέων της εκπαίδευσης και των εργατικών συνδικάτων, για να συντονίσουμε τη δράση μας ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και της φτώχειας, ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.
·                    Πραγματοποιούμε καμπάνια πανελλαδικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο για ενημέρωση γονιών και κοινές πρωτοβουλίες τοπικά και κεντρικά.
·                    Κηρύσσουμε 24ωρες απεργίες στις 3/11 και 9/11 για τη διενέργεια  πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων.
·                    Συμμετέχουμε ως απεργιακό μέτωπο στην πορεία του πολυτεχνείου στις 17/11 για το σύγχρονο σύνθημα ψωμί – παιδεία – ελευθερία.
Πραγματοποιούμε νέες Γ.Σ. στην περίοδο 10-24 Νοεμβρίου και Ολομέλεια των Προέδρων αμέσως μετά για αγώνα με διάρκεια και προοπτική και σε συντονισμό με όλο το εκπαιδευτικό κίνημα και τους εργαζόμενους, με στόχο την ανατροπή της λιτότητας και της συνταγματικής αναθεώρησης.
(Προτείνουμε στους Συλλόγους να προγραμματίσουν τις τακτικές  Γενικές Συνελεύσεις, στις παραπάνω ημερομηνίες).
Συμμετέχουμε με αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ σε όποια άλλα γεγονότα του εκπαιδευτικού μετώπου θα προκύψουν.
7. Σ’ αυτόν τον αγώνα απομονωμένη και στη γωνία βρίσκεται η ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, η συντηρητική πολιτική του αυταρχισμού, της βίας και της αδιαλλαξίας, ενώ αντίθετα η δυναμική των ηρωικών απεργών της Π.Ε. αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα για όλη την κοινωνία, γι’ αυτό συνεχίζουμε στους δρόμους του αγώνα γκρεμίζοντας τα στημένα σκηνικά της κυρίαρχης πολιτικής με:
·       παρατεταμένο αγώνα διαρκείας,
·       πανεργατικό, πανεκπαιδευτικό συντονισμό
    που θα είναι η απάντηση από δω και μπρος.


Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.    

             Ο Πρόεδρος                                              Ο Γενικός Γραμματέας
 Μπράτης Δημήτρης                                      Μπαμπούρας Πολυζώης