Αρχική Νέα Τοπικά Στρεμματική ενίσχυση των εσπεριδοκαλλιεργητών

Στρεμματική ενίσχυση των εσπεριδοκαλλιεργητών

7

 

Στο νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νησιά του Αιγαίου που τίθεται σε ισχύ από την 1η του νέου έτους συμπεριλήφθηκε η στρεμματική ενίσχυση για τα εσπεριδοειδή. Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους εσπεριδοκαλλιεργητές του Κάμπου αφού θα τους επιτρέψει να πάρουν ανάσα και να συνεχίσουν τη διατήρηση των καλλιεργειών τους.
  

Με σχετικό δελτίο τύπου ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πίττας εκφράζει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, που το αναφέρει ως καρπό των συντονισμένων ενεργειών του με το υπουργείο Γεωργίας.
   Το σχετικό αίτημα είχαν υποβάλλει οι Καμπούσοι στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό κατά την επίσκεψή του πριν από ένα και πλέον έτος στη Χίο. Συγκεκριμένα ζητούσαν την ενίσχυση μέσω της επιδότησης για τη διατήρηση του πρασίνου, δηλαδή στην ουσία των περιβολιών.
   «Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η επιδότηση των εσπεριδοκλλιεργητών για τη διατήρηση του πρασίνου ήταν κάτι το δύσκολο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πίττας με αποτέλεσμα να αλλάξει ο προσανατολισμός για την εξεύρεση χρηματοδότησης.
   Χαρακτηρίζει έτσι επιτυχία «να ενταχθεί για πρώτη φορά και η επιδότηση των εσπεριδοειδών μόνο για τα νησιά του Β. Αιγαίου» στο νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προχωρεί εξάλλου και σε ανάλυση των ποσών της επιδότησης. Σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ «η στρεμματική ενίσχυση των εσπεριδοειδών συνολικά για το Β. Αιγαίο ανέρχεται στις 508.000 ΕΥΡΩ το χρόνο και η επιδότηση θα δίνεται μέχρι το 2013. για τον παραγωγό αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2013 θα παίρνει στρεμματική ενίσχυση 45-50 ΕΥΡΩ», κάτι που θα βοηθήσει «στη λογική της ενίσχυσης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα του νησιού».