Αρχική Νέα Τοπικά «Εξορίζουν» το μισό Αιγαίο – ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ αρνούνται να ναυλώσουν πλοία σε...

«Εξορίζουν» το μισό Αιγαίο – ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ αρνούνται να ναυλώσουν πλοία σε πληθώρα νησιών

8

«Αποκομμένα καταχείμωνο» από την υπόλοιπη Ελλάδα κινδυνεύουν να μείνουν πολλά από τα λεγόμενα «άγονα» αλλά κατοικήσιμα νησιά του Αιγαίου, αφού και φέτος οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, παρά τις «παχυλές» επιδοτήσεις του κράτους, αρνήθηκαν να «ναυλώσουν» τα πλοία τους ακόμα και σε νησιά όπως η Πάτμος και η Λέρος, ενώ για τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά και τη Σύμη «ούτε λόγος να γίνεται».


Η αποχή των ακτοπλοϊκών εταιρειών από τον διαγωνισμό δεν είναι τυχαία, καθώς οι πλοιοκτήτες θεωρούν χαμηλά τα «κρατικά μισθώματα» για τη σύνδεση των άγονων νησιών τόσο με τον Πειραιά και τη Ραφήνα όσο και μεταξύ τους, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο και για την ακαταλληλότητα των λιμανιών αλλά και για την απόφαση του ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη να μετατρέψει τις συμβάσεις σε διάρκειας 12 χρόνων.


Χαρακτηριστική είναι η άποψη του παλιού ακτοπλόου και διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic SeaWays Γεράσιμου Στρίντζη ότι «δεν είναι δυνατόν ένας πλοιοκτήτης να δεσμεύσει το πλοίο του για 12 χρόνια χωρίς καν να γνωρίζει την τιμολογιακή διάθεση τού εκάστοτε υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος μάλιστα θα καθορίζει και ποιες κατηγορίες επιβατών θα ταξιδεύουν με το πλοίο του δωρεάν».


Την ίδια άποψη έχει και ο διευθύνων σύμβουλος της Blue Star Ferries και μέλος της διοίκησης της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, Μιχάλης Σακέλης, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει ότι και οι όροι του διαγωνισμού για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πάρουν τα πλοία δεν είναι οι καλύτεροι για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.


Μπροστά στην άρνηση των πλοιοκτητών να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ο ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννης προχώρησε σε τροπολογία παράτασης στις ισχύουσες μισθώσεις, έτσι ώστε, όπως υποστηρίζει, να μη δημιουργηθεί πρόβλημα σε νησιά, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την κάλυψη των άγονων γραμμών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, τα οποία μετά την οριστική αποχώρηση της τοπικής ΔΑΝΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Επίσης, τόσο ο ΥΕΝ Μανώλης Κεφαλογιάννης όσο και ο «συνάδελφός» του Αριστοτέλης Παυλίδης δεν φέρονται διατεθειμένοι να αυξήσουν τις επιδοτήσεις για τις 80 περίπου άγονες γραμμές, που εκτιμώνται ότι για τα επόμενα 12 χρόνια θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα δαπανώνται ετησίως πάνω από 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον επίναυλο 3% των εισιτηρίων.


Τα άγονα νησιά που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι: Πάτμος, Λέρος, Λειψοί, Κάλυμνος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Αμοργός, Αστυπάλαια, Ανάφη, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος, Τήλος και η ακριτική Σύμη.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 31/10/2006