Αρχική Green Life Διαδρομές Σε δοκιμασία ο ελληνικός τουρισμός: Πληρούν τους όρους ασφάλειας τα χιώτικα ξενοδοχεία

Σε δοκιμασία ο ελληνικός τουρισμός: Πληρούν τους όρους ασφάλειας τα χιώτικα ξενοδοχεία

21

 

Η Χίος δεν στηρίζεται στον αγγλικό τουρισμό. Η δραματική όμως υπόθεση της Κέρκυρας με το θάνατο 2 αθώων παιδιών αποτελεί πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό και πολύ πιθανόν τα «απόνερα» της θα επηρεάσουν και τη στάση των tours operators που συνεργάζονται με τη Χίο.
   Το πρώτο βέβαια σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι η βαθιά μας θλίψη για το περιστατικό όπως και η ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μέγιστη ασφάλεια των επισκεπτών μας, στους οποίους και στηρίζεται ένα σημαντικό τμήμα της τοπικής οικονομίας.
  Η πρώτη εικόνα που παρουσιάζει η Χίος είναι καλή. Ειδικά στις ξενοδοχειακές μονάδες τηρούνται με το παραπάνω τα μέτρα πυρασφάλειας. Πάντα όμως χρειάζεται η ιδιαίτερη προσοχή και είναι ευκαιρία να προβληματίσει το θέμα την Ένωση Ξενοδόχων, το Σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής για την καλύτερη πρόβλεψη περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.
   
   κρας- τεστ      
   «Γροθιά στο στομάχι» ήταν η είδηση για το θάνατο δύο μικρών παιδιών και τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας δύο ενήλικων Βρετανών τουριστών εξαιτίας της διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της Κέρκυρας.
   Ο ελληνικός τουρισμός περνά ένα σημαντικό «κρας τεστ» επάρκειας και αξιοπιστίας, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία (με επικεφαλής την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης) αναμένεται να βρεθεί σε ιδιαίτερη δύσκολη θέση την προσεχή Δευτέρα στο πλαίσιο της παγκόσμιας τουριστικής έκθεσης World Travel Market που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.
   «Το συμβάν στην Κέρκυρα αποτελεί πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό. Δεν αγγίζει σίγουρα τη Χίο, λόγω μη προέλευσης Άγγλων τουριστών αλλά και λόγω των άρτιων ξενοδοχειακών υποδομών πληρούν τους όρους κάθε μορφής ασφάλειας», απάντησε στο σχετικό ερώτημά μας η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και νομαρχιακή σύμβουλος Λίτσα Λύκου.
   Την εικόνα αυτή μας έδωσε και ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Ιάκωβος Αρχοντάκης σχετικά με τα ζητήματα πυρασφάλειας.
   Στο σχόλιο μας ότι η ίδια η υπουργός Τουρισμού δηλώνει (σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) ότι «κεντρικότατα και πολυτελέστατα ξενοδοχεία στην Αθήνα δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας και σήμα λειτουργίας» ο κ. Αρχοντάκης μας τόνισε ότι ευτυχώς στη Χίο δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
   Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει ξενοδοχείο μέσα στην πόλη, που ανήκει σε γνωστό Όμιλο, όπου κάθε χρόνο προχωρεί σε μαθήματα πυρασφάλειας του προσωπικού του.
   Αν κάπου παρατηρείται ένα μικρό πρόβλημα, μας είπε ο κ. Αρχοντάκης, είναι στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όμως και εκεί με την αυστηρή εντολή του ΕΟΤ να πραγματοποιείται έλεγχος κάθε πενταετία για ανανέωση της άδειας λειτουργίας τα προβλήματα έχουν περιοριστεί σε χαμηλό βαθμό.
   Το περιστατικό πάντως της Κέρκυρας θέτει τους ξενοδόχους μπροστά των ευθυνών τους για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και τις υπηρεσίες για το σωστό έλεγχο των αναγκαίων συντηρήσεων- αδειοδοτήσεων.
   Όσο για τα μεγάλα γραφεία των tour- operators για το μόνο που θα ενδιαφερθούν είναι πως θα πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές.
   Σε ερώτησή μας εξάλλου προς την κα Λύκου για την τουριστική κίνηση αυτής της περιόδου, μας σημείωσε ότι είναι μηδαμινή με εξαίρεση τις μονοήμερες εκδρομές από Τουρκία.
  

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ