ΛΥΣΕΙΣ προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται στις άγονες γραμμές επεξεργάζεται το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μετά την απροθυμία των ακτοπλοϊκών εταιρειών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ορισμένες από αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και ο διαχωρισμός τους σε μικρότερες προκειμένου να καταστούν πιο ελκυστικές για τις εταιρείες ή ακόμη και κάποια αναπροσαρμογή των μισθωμάτων.
Στο μεταξύ ψηφίστηκε χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με την παράταση των συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα δρομολόγια των πλοίων ιδίως στις άγονες γραμμές.
Την τροπολογία καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ το ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρών». Αιτιολογώντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» για να μην υπάρξουν προβλήματα στις συνδέσεις των ακριτικών νησιών, προεξοφλώντας παράλληλα ότι τα πλοία που θα μπουν σε αυτές τις γραμμές «θα είναι σαπιοκάραβα και δεν θα πληρούν τις συνθήκες ασφαλείας του επιβατικού κοινού».
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, αντέτεινε ότι τα πλοία αυτά θα ελέγχονται και χαρακτήρισε τη διάταξη μεταβατική μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την υπογραφή 12ετών συμβάσεων με νεότευκτα πλοία. Η ψηφισθείσα τροπολογία περιλαμβάνει επίσης διάταξη για την ενιαία αξιοποίηση χώρων των τουριστικών λιμένων που γειτνιάζουν με λιμένες οι οποίοι υπάγονται στην αρμοδιότητα των οικείων Οργανισμών Λιμένων ΑΕ.
Ερώτηση σχετική με τις άγονες γραμμές κατέθεσε χθες στη Βουλή και ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης. Ο βουλευτής επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Ναυτιλίας σκοπεύει για το έτος 2007 «να μοιράσει στις ακτοπλοϊκές εταιρείες το ποσό των 55.000.000 ευρώ περίπου για την κάλυψη των δρομολογίων» προς και από τα νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής».
Οπως επισημαίνει ο βουλευτής όπως και κατά την περυσινή χρονιά έτσι και φέτος οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ακτοπλοΐας αρνήθηκαν ακόμη και να καταθέσουν προσφορές, επικαλούμενες το «χαμηλό ύψος» των επιδοτήσεων του Υπουργείου και κρίνοντας ότι οι όροι που τίθενται για την επιδότηση (12ετής μίσθωση) είναι ασύμφοροι οικονομικά.
Ζητούν μάλιστα αύξηση επιδοτήσεων της τάξης του 15% και προκειμένου να αιτιολογήσουν περαιτέρω τη στάση τους κάνουν λόγο για την πλημμελή υφιστάμενη λιμενική υποδομή που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια πλοίων και επιβατών.