Αρχική Νέα Τοπικά ΕΙΣΗΓΗΣΗ στο ΣτΕ: «Αντισυνταγματική η επιστράτευση των ναυτικών»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ στο ΣτΕ: «Αντισυνταγματική η επιστράτευση των ναυτικών»

22

 Εισήγηση, με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική και παράνομη η πολιτική επιστράτευση των ναυτικών που επιβλήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, ύστερα από την πανελλαδική απεργία του κλάδου, θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Η σύμβουλος Παναγιώτα Καρλή θα εισηγηθεί να γίνει δεκτή η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτικών και θα υποστηρίξει ότι η νομοθεσία (ΝΔ 17/1974) που επιτρέπει την «επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών» για λόγους που δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα, είναι παράνομη. Σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, η επίταξη προβλέπεται σε πόλεμο, θεομηνία ή όταν υπάρχει ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.


Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια πριν αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης, θα πρέπει προηγουμένως να κρίνει εάν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για την πολιτική επιστράτευση των ναυτικών ισχύουν μέχρι σήμερα. Εάν καταλήξει στο ότι δεν έχουν ισχύ, τότε η δίκη πρέπει να καταργηθεί. Πάντως, κατά την άποψη της κ. Καρλή, οι κυβερνητικές αποφάσεις βρίσκονται ακόμη σε ισχύ.


Η ομοσπονδία με την αίτησή της υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, το κοινοτικό δίκαιο αλλά και διεθνείς συμβάσεις που καθιερώνουν την ανεμπόδιστη άσκηση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και απαγορεύουν περιορισμούς και την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 2/11/2006