Αρχική Νέα Τοπικά HELLENIC SEAWAYS- Για ανανέωση στόλου και Σοφοκλέους βάζει πλώρη ο Λασκαρίδης

HELLENIC SEAWAYS- Για ανανέωση στόλου και Σοφοκλέους βάζει πλώρη ο Λασκαρίδης

22

Προς ανανέωση του στόλου της Hellenic SeaWays και αυτόνομη είσοδό της στο Χρηματιστήριο κινείται ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες απέκτησε το 35% του πακέτου των μετοχών της, βάζοντας έτσι τέρμα στην πρόθεση της διοίκησης των Μινωικών Γραμμών να πουλήσει το πακέτο (33,3%) που κατέχει στην εύρωστη οικονομικά ακτοπλοϊκή εταιρεία.


Η ανανέωση του στόλου της HSW δεν περιορίζεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην παραλαβή (Ιούνιο 2007) του υπερσύγχρονου επιβατηγού-οχηματαγωγού «Νήσος Χίος» και του επίσης οχηματαγωγού «Mediterranean Treinter» (ήδη ναυλώθηκε στο εξωτερικό), αλλά και στην απόκτηση τουλάχιστον ενός ταχύπλοου -τύπου Highspeed- που θα μεταφέρει μόνο 1.500-2.000 επιβάτες και όχι αυτοκίνητα.


Ηδη με εντολή του Δ.Σ. και του διευθύνοντος συμβούλου Γεράσιμου Στρίντζη έχουν εντοπιστεί και εξετάζονται 3 πλοία αυτού του τύπου, ενώ δεν αποκλείεται και η αγορά συμβατικού επιβατηγού-οχηματαγωγού ηλικίας μικρότερης των 10 χρόνων για να αντικαταστήσει ένα από τα παλιά συμβατικά πλοία.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μεγαλομέτοχος πλέον Π. Λασκαρίδης ανέθεσε σε ομάδα ειδικών συμβούλων το θέμα της εισόδου της HSW στο Χρηματιστήριο, ενώ την ίδια στιγμή στο διοικητικό συμβούλιο της Minoan Lines επικρατεί σύγχυση και έντονος προβληματισμός καθώς κάθε κίνηση εξεύρεσης αγοραστή για το 33,3% θα «σκοντάψει» στον κ. Λασκαρίδη.


* Ενδεικτικό του κλίματος στις Μινωικές είναι ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., στο Ηράκλειο Κρήτης, δεν συζητήθηκε καν η πώληση του πακέτου της HSW, αφού, όπως τόνισε στην «Ε» μέτοχος της κρητικής ακτοπλοϊκής, η κίνηση του Π. Λασκαρίδη όχι μόνο φρέναρε την πρόθεση της Minoan, αλλά «απονεύρωσε» και τις προτάσεις για την εξαγορά της ΝΕΛ και της ΑΝΕΚ.


Ομως «λάδι στη φωτιά» έριξε και ο πρώην πρόεδρος της Minoan Κώστας Κληρονόμος, ο οποίος με δηλώσεις του στον κρητικό Τύπο χαρακτήρισε «σφάλμα» ενδεχόμενη πώληση του 33,3% των μετοχών, επισημαίνοντας ότι η HSW έχει άριστες προοπτικές στην ακτοπλοΐα και συνεπώς είναι η καλύτερη δυνατή επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, για τις Μινωικές Γραμμές.


Να επισημανθεί ότι μετά την απόκτηση του 35%, ο κ. Λασκαρίδης ενημερώνεται συνεχώς τόσο για τα οικονομικά όσο και για τα μελλοντικά ακτοπλοϊκά σχέδια της HSW, η οποία σημειωτέον έκλεισε το 12μηνο του 2006 με κέρδη που ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ με τα αποθεματικά του ταμείου της να πλησιάζουν τα 30.000.000 ευρώ.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 2/11/2006