Αρχική Νέα Τοπικά Χάος με τα χαμένα μαθήματα

Χάος με τα χαμένα μαθήματα

6

Κρίσιμες αποφάσεις για την τύχη των μαθητικών καταλήψεων αναμένεται να ληφθούν αύριο και μεθαύριο στις συνελεύσεις που θα γίνουν στα περισσότερα σχολεία της χώρας και στα συντονιστικά των μαθητών που θα ακολουθήσουν. Την κόπωση που διαβλέπουν πολλοί στις κινητοποιήσεις των μαθητών δεν φαίνεται να ενστερνίζονται οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αντέχουν.


«Εχουμε διαμορφώσει τα αιτήματά μας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε χωρίς να δικαιωθούμε. Αλλωστε δεν είμαστε δάσκαλοι ή καθηγητές ώστε να γονατίσουμε οικονομικά», τονίζει ο καταληψίας Οδυσσέας Γαληνός-Παπαρούνης.


* Αίσθηση στην εκπαιδευτική κοινότητα προκαλεί η γενικευμένη εισαγγελική εντολή για έρευνα με αντικείμενο τη βία σε υπό κατάληψη σχολεία αλλά και για τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού μέσω κινητών από μαθητές…


Οι καταληψίες υποστηρίζουν ότι επιχειρείται η ποινικοποίηση των αγώνων τους με αφορμή ακραίες συμπεριφορές ελαχίστων. Αλλά και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Β. Γιώργας, θεωρεί σχεδόν αδύνατη μια τέτοια έρευνα. «Θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή ερωτηματολογίου αλλά όχι με εισαγγελική εντολή. Ανακριτής σε σχολείο, να κάνει τι;», μας είπε.


Σε κάθε περίπτωση η αναβολή της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος περί τα μέσα Ιανουαρίου διασπά το πανεκπαιδευτικό μέτωπο, καθώς νωρίς την άνοιξη οι μαθητές είναι απορροφημένοι με τις πανελλήνιες και άρα πιο «δύσκαμπτοι» για κινητοποιήσεις.


Στα πανεπιστήμια


Οι συνεχείς αναβολές της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ φαίνεται να λειτουργούν κατευναστικά στις φοιτητικές καταλήψεις.


Αν και ο συσχετισμός δυνάμεων στις σχολές δεν έχει διαφοροποιηθεί από το καλοκαίρι (παρά μόνο στην ισχυρή παρουσία της ΔΑΠ) και οι συνελεύσεις που πραγματοποιούνται ψηφίζουν υπέρ των καταλήψεων, οι φοιτητές ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη το Φεβρουάριο ή το καλόκαιρι.


* Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα δημοτικά είναι η αναπλήρωση των χαμένων ωρών λόγω της απεργίας. Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Κώστας Ράμμας, δηλώνει ότι το θέμα θα διευθετηθεί σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: κατάργηση για φέτος της «ευέλικτης ζώνης», επιμήκυνση του ωραρίου, συρρίκνωση διακοπών Χριστουγέννων ή Πάσχα, ακόμη και παράταση της σχολικής χρονιάς. Στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ την περασμένη Πέμπτη δεν διαμορφώθηκε συγκεκριμένη πρόταση και το «μπαλάκι» ρίχτηκε στους τοπικούς συλλόγους.


* «Εκείνο που σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι η χαμένη ύλη πρέπει να καλυφθεί. Είναι αδύνατον, όμως, να επιταχυνθεί η ωρίμανση μιας συγκομιδής χωρίς να σημειωθούν παρενέργειες», υπογραμμίζει ο Νικήτας Πολεμικός, καθηγητής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. «Σε άλλα παιδαγωγικά συστήματα προβλέπονται εξαρχής σενάρια αναπλήρωσης όταν τα σχολεία παραμένουν κλειστά, συνήθως λόγω καιρικών συνθηκών. Στη χώρα μας, όμως, οι λύσεις δίνονται εκ των υστέρων κι αυτό σίγουρα θα δημιουργήσει λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα».


* Οσο διαρκούν οι καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια δεν μπορεί να συζητηθεί η αναπλήρωση των χαμένων ωρών, αφού είναι άγνωστο το πόσες ακριβώς θα είναι αυτές οι ώρες. «Ας κοιτάξει η υπουργός να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μαθητών ούτως ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα σχολεία και κατόπιν βλέπουμε αυτά τα θέματα», σημειώνει ο γραμματέας της ΟΛΜΕ, Γρηγόρης Καλομοίρης.


Το σχέδιο του 1997


«Η συζήτηση περί αναπλήρωσης με τα περισσότερα σχολεία της χώρας κατειλημμένα δεν είναι παρά μια προσπάθεια κινδυνολογίας εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας. Χαρακτηρίζοντας τη χρονιά σχεδόν χαμένη στοχεύεται να στραφούν εναντίον των μαθητών οι γονείς και όσοι ανησυχούν για την πρόοδο των παιδιών», προσθέτει ο Γρ. Καλομοίρης.


* Πάντως η ΟΛΜΕ έχει ήδη έτοιμο ένα σχέδιο αναπλήρωσης, επεξεργασμένο το 1997, μετά τη μεγάλη απεργία, το οποίο ωστόσο δεν είχε γίνει δεκτό από τον τότε υπουργό Γεράσιμο Αρσένη.


Οι καθηγητές είχαν προτείνει να ματαιωθούν τη συγκεκριμένη χρονιά οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε γυμνάσια και λύκεια και ο πολύτιμος κερδισμένος χρόνος να αξιοποιηθεί στην κάλυψη σημαντικού μέρους της ύλης. Το σχέδιο προέβλεπε ταυτόχρονη περικοπή κεφαλαίων (που δεν διδάχτηκαν) από τις πανελλήνιες εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και διορισμό 5.000 καθηγητών τον Ιούνιο -και όχι τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, κατά την πάγια τακτική του υπουργείου- ώστε τις πρώτες εβδομάδες της επόμενης χρονιάς να καλυφθούν τα κενά της προηγούμενης.


* Τότε το υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει σε μέτρα όπως ματαίωση εκδρομών, συρρίκνωση διακοπών και παράταση του σχολικού έτους, με μηδαμινά αποτελέσματα, αφού ως γνωστόν στην Ελλάδα, μετά τις διακοπές του Πάσχα η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ουσιαστικά περατωθεί.


Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 5/11/2006