Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Θα εξοντώσουμε όλα τα ψάρια πριν από το 2050!

Θα εξοντώσουμε όλα τα ψάρια πριν από το 2050!

14

Αν οι σημερινοί ρυθμοί της υπεραλιείας διατηρηθούν, σε 50 χρόνια όλα τα βρώσιμα ψάρια και θαλάσσια είδη θα έχουν εξαφανιστεί από την ανοιχτή θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία διεθνούς έρευνας που είναι μάλιστα από τις πιο εκτεταμένες και εμπεριστατωμένες που έχουν γίνει για τη θαλάσσια ζωή.


Αυτήν την αποκαλυπτική προειδοποίηση απηύθυνε μια ομάδα αποτελούμενη από οικολόγους και οικονομολόγους από δεκάδες ερευνητικά κέντρα, οι οποίοι έχουν μελετήσει λεπτομερή στοιχεία από το 1950 για την απόδοση της αλιείας. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι για διάστημα μεγαλύτερο των 56 ετών οι εμπορικοί ψαρότοποι παρακμάζουν με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς, με τα αποθέματα ψαριών να έχουν ήδη «καταρρεύσει» – ως «κατάσταση κατάρρευσης» ορίζεται η πτώση κάτω από το 10% της αρχικής απόδοσης – στο ένα τρίτο των ψαρότοπων και τον ρυθμό απώλειας συνεχώς να αυξάνεται, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Science». Έτσι, η απόλυτη εξάλειψη συνολικά των αποθεμάτων ψαριών στον κόσμο υπολογίστηκε πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2048. Η μείωση των αποθεμάτων συνδέεται μάλιστα με το πλήγμα που έχει δεχθεί η βιοποικιλότητα στα θαλάσσια οικοσυστήματα.


«Αν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα θαλάσσια είδη στο σύνολό τους, ως λειτουργικά οικοσυστήματα, αυτός θα είναι ο τελευταίος αιώνας που έχουμε ψάρια από την ανοιχτή θάλασσα» τόνισε ο Στιβ Παλούμπι του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Η επίμαχη τετραετής έρευνα είναι η πρώτη που αναλύει όλα τα υπάρχοντα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης και άλλα είδη του ωκεανού, καθώς και για τα οικοσυστήματα στα οποία ζουν. «Αυτό που τονίζουμε είναι ότι υπάρχει πεπερασμένος αριθμός αποθεμάτων. Έχουμε εξαντλήσει το ένα τρίτο και θα συνεχίσουμε με ό,τι απομένει», προσθέτει ο Μπόρις Γουόρμ του Πανεπιστημίου Νταλουσί στον Καναδά, επικεφαλής της μελέτης.


Πηγή: Τα Νέα, 4/11/2006