Αρχική Νέα Τοπικά Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πυρκαγιών σε οικίες

Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πυρκαγιών σε οικίες

54

Σε δελτίο τύπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου αναφέρει:
“Κάθε χρόνο τέτοια εποχή  ανάλογα με το πότε αρχίζουν τα πρώτα κρύα, τότε  παρουσιάζονται, άλλοτε λιγότερα και άλλοτε περισσότερα, τα πρώτα συμβάντα πυρκαγιών κτηρίων που προέρχονται από πηγές θέρμανσης. Στη Χίο τα τελευταία χρόνια  τα σοβαρότερα συμβάντα πυρκαγιών  προέρχονται από φορητές σόμπες διαφόρων τύπων (συνήθως αυτές με ορατή αντίσταση), αφού εξαιτίας αυτών είχαμε και σοβαρότατους τραυματισμούς (εγκαύματα τρίτου βαθμού),  μόνο ηλικιωμένων  κυρίως ατόμων.Τα μικρότερης σοβαρότητας συμβάντα που μόνο υλικές ζημιές προξένησαν , άλλοτε μεγάλης και άλλοτε μικρότερης αξίας, προέρχονταν τις περισσότερες φορές από τζάκια καυσοξύλων, (ακαθάριστη καμινάδα,  κατά την ανάφλεξη κλπ),  είτε λεβητοστάσια όπου οι καυστήρες παρέμεναν για καιρό ασυντήρητοι και πολλές φορές οι χώροι χρησιμοποιούνταν και σαν αποθήκες.
Για την αποφυγή των παραπάνω αλλά και για την αποτροπή νέων,  αποστέλλονται συνημμένα μια σειρά από γενικότερες οδηγίες που σκοπό έχουν τη  μείωση όσο το δυνατό των πυρκαγιών αυτών που προέρχονται καθαρά από απροσεξία   αμέλεια  και παράβλεψη,  και που μπορεί να μας  κοστίσουν πολύ. Πιο συγκεκριμένα:

 

ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΖΑΚΙ Ή ΣΟΜΠΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ
• Μη ρίχνετε ποτέ εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κλπ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς γιατί δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.
• Τοποθετήστε τις σόμπες των καυσόξυλων πάνω σε μεταλλικές βάσεις ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο από την θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοικτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται.
• ’Όταν αφαιρείτε την στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.
• Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το νοιώθουν κοντά στην φωτιά. Μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.
• Μην αφήνετε ακόμη μικροαντικείμενα, στο πρεβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.


ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΟΜΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
• Να ελέγχετε, σε τακτά χρονικά διαστήματα την στεγανότητα των σωλήνων και των ρακόρ μήπως τρέχει πετρέλαιο στο πάτωμα.
• Να ελέγχετε την καλή κατάσταση του μπέκ γιατί αν είναι χαλασμένα θα γίνει υπερχείλιση στο χώρο καύσεως του πετρελαίου.
• Όταν θέλετε να κλείσετε τη σόμπα, κλείνετε απαραίτητα το διακόπτη παροχής πετρελαίου.
• Ποτέ να μην βάζετε πετρέλαιο στην σόμπα όταν είναι σε λειτουργία (αναμμένη) ή ζεστή.
• Ποτέ μην προσπαθήστε να ανάψετε τη σόμπα πετρελαίου, όταν μέσα στο καυστήρα της έχει πέσει περισσότερη ποσότητα καυσίμου. Υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί προκαλώντας πυρκαγιά ή να γίνει ακόμα και έκρηξη της δεξαμενής του καυσίμου.
• Αν για τη λειτουργία της απαιτείται και ρεύμα να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη κατά το άναμμα και σβήσιμο της σόμπας.
• Ποτέ μη ξεχάσετε το μοτέρ του ρεύματος σε λειτουργία ενώ η σόμπα είναι σβησμένη.


ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΟΜΠΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ
• Μην τη χρησιμοποιείται ποτέ χωρίς προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα.
• Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά. Μπορεί να ανατραπεί και να προκαλέσει πυρκαγιά.
• Αποφύγετε, οι κουρτίνες, τα τραπεζομάντιλα κλπ. να αγγίζουν την ηλεκτρική σόμπα.
• Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σόμπες με αντίσταση που είναι ορατή γιατί αν και είναι πιο φθηνές είναι πάρα πολύ επικίνδυνες.
• Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των καλωδίων. Μην ξεχνάτε: Γυμνά καλώδια και ελαττωματικές πρίζες προκαλούν πυρκαγιά.
• Μην ξεχνάτε πως ασφαλέστερες στη λειτουργία τους και πιο ακίνδυνες είναι οι ηλ. συσκευές με κυκλοφορία λαδιού (πχ. τα ηλ. σώματα). Παρόλα αυτά όμως, απαραίτητο είναι:
• Να διατηρείτε μια ζώνη ασφαλείας 30 cm μπροστά από τις εξόδους των συσκευών ιδιαίτερα των δυναμικού τύπου.
• Να μην βάζετε πάνω στις συσκευές αυτές ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες κλπ. να στεγνώνουν. Αν τα ξεχάσετε για πολλές ώρες πάνω στην αναμμένη συσκευή σίγουρα θα αναφλεγούν.


ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΟΜΠΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ
• Κατά το άναμμα αφού ανοίγετε τη στρόφιγγα της φιάλης να βάζετε και το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
• Κατά το σβήσιμο κλείνετε τη στρόφιγγα της φιάλης και επίσης βάζετε το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
• Μην ξεχνάτε πως οι πολλοί τύποι σομπών υγραερίου πρέπει να λειτουργούν με τον ειδικό ρυθμιστή χαμηλής πιέσεως.
• Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι ποτέ τσακισμένος.
• Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι. Διατηρείτε τη σόμπα μακριά από υγρασία.
• Μην τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο.
• Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.
• Μην τοποθετείτε τη σόμπα κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, ρούχα, πολυθρόνες κλπ.
• Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα και μην απλώνετε πάνω σ’ αυτή ρούχα για στέγνωμα.
• Μην την τοποθετείτε κοντά σε έπιπλα, κουρτίνες και άλλα εύφλεκτα είδη.
• Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα και ΚΥΡΙΩΣ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ.
Αν διαπιστώσετε διαρροή υγραερίου
• Μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κλπ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα.
• Βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη.
• Αερίστε καλά το χώρο. Κατόπιν ανοίξτε λίγο την βαλβίδα της φιάλης και προσπαθήστε να εντοπίσετε το σημείο διαρροής. Για τον εντοπισμό χρησιμοποιήστε σαπουνάδα ή άλλο διάλυμα απορρυπαντικού. Οι φυσαλίδες που θα σχηματισθούν, θα σας δείξουν το σημείο διαρροής του αερίου. Αν δεν μπορείτε, καλέστε ΑΜΕΣΩΣ αυτόν που σας προμηθεύει το υγραέριο. 


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ

1.- Το λεβητοστάσιο (λέβητας, καυστήρας, κυκλοφορητής, κλειστό δοχείο διαστολής κ.λ.π. εξαρτήματα) τοποθετείται σε ανεξάρτητο χώρο της οικοδομής με είσοδο-έξοδο προς ελεύθερο χώρο.
2.- Η δεξαμενή πετρελαίου τοποθετείται επίσης σε ανεξάρτητο χώρο της οικοδομής, πλησίον του λεβητοστασίου, με είσοδο-έξοδο προς ελεύθερο χώρο.
3.- Επιβάλλεται ο επαρκής φυσικός εξαερισμός των χώρων λεβητοστασίου και δεξαμενής πετρελαίου με άνοιγμα προς τον ελεύθερο χώρο του κτιρίου και όχι προς κοινόχρηστους χώρους διαδρόμων, κλιμακοστασίου ή φρεατίου ανελκυστήρα, έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς ή δυσλειτουργίας του καυστήρα ο σχηματιζόμενος καπνός να απάγεται εκτός του κτιρίου.
4.- Το δάπεδο των χώρων λεβητοστασίου και δεξαμενής πετρελαίου διαμορφώνεται με κλίσεις ως ένα είδος λεκάνης, έτσι ώστε σε περίπτωση διαρροής καυσίμου αυτό να συλλέγεται και να οδηγείται μέσω σιφονιού εκτός του χώρου, σε κατάλληλη αποχέτευση.
5.- Σε περίπτωση που το λεβητοστάσιο και η δεξαμενή πετρελαίου βρίσκονται στον ίδιο χώρο πρέπει να κατασκευασθεί πυράντοχο χώρισμα.
6.- Τοποθετείται διακόπτης (βάνα), που διακόπτει τη ροή πετρελαίου από τη δεξαμενή προς τον καυστήρα, σε ασφαλές και προσεγγίσιμο μέρος και κυρίως πλησίον της δεξαμενής καυσίμου. Όταν συστεγάζονται λεβητοστάσιο και δεξαμενή, ο διακόπτης τοποθετείται με το σύστημα φουρκέτας εκτός του χώρου και σε σημείο που δεν θα κατακλύζεται από καπνούς.
7.- Το σύστημα λέβητα-καυστήρα τοποθετείται σε επιφάνεια από σκυρόδεμα, ύψους 20 εκατοστών, πάνω από το δάπεδο του χώρου του λεβητοστασίου, έτσι ώστε σε περίπτωση διαρροής νερού, αυτό να αποχετευτεί χωρίς κίνδυνο δημιουργίας βραχυκυκλώματος.
8.- Η διάταξη του χώρου, των μηχανημάτων και των ουσιωδών εξαρτημάτων του λεβητοστασίου πρέπει να σχεδιασθούν απλά σε κάτοψη και να δοθεί από ένα αντίγραφο σε όλους τους ενοίκους έτσι ώστε αφενός να ξέρουν πώς να διακόψουν την παροχή καυσίμου αφετέρου να είναι γενικώς ενήμεροι για να δύνανται να βοηθούν το έργο των πυροσβεστών όταν απαιτείται.
9.- Πρέπει να γίνεται έλεγχος καλής λειτουργίας, καθαρισμός και ρύθμιση των συστημάτων του λεβητοστασίου από ειδικευμένο ( αδειούχο ) τεχνίτη τουλάχιστον μία φορά το έτος.
10.- Πρέπει να γίνεται έλεγχος των σημείων ενώσεων της καπνοδόχου και γενικά του αγωγού για την διαπίστωση τυχόν ρωγμών καθώς και τακτικός καθαρισμός της από την αιθάλη, με συχνότητα που καθορίζεται από το είδος του χρησιμοποιούμενου καύσιμου.
11.- Δεν πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο θάλαμο καύσεως άλλες καύσιμες ύλες ούτε να χρησιμοποιείται ο χώρος για αποθήκευση.
12.- Ο χώρος του λεβητοστασίου να διατηρείται καθαρός και σε τάξη.
13.- Σε περίπτωση βλάβης, και πριν από την επιδιόρθωσή της, να αποφεύγεται η επαναλειτουργία του καυστήρα.
14.- Σε περίπτωση που χυθεί στο έδαφος καύσιμο, ( εύφλεκτο υγρό ), να καλύπτεται με χώμα και άμμο και ποτέ με πριονίδια, εφημερίδες στουπιά ή ανάλογα υλικά.
15.-Να τοποθετείται ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα διακοπής πετρελαίου μαζί με την χειροκίνητη βάνα.
16. Να τοποθετείται σύστημα αυτόματης κατάσβεσης ( πυροσβεστήρας  ξηρής σκόνης πάνω από τον καυστήρα ο οποίος τίθεται αυτόματα σε λειτουργία αν εκδηλωθεί πυρκαγιά ).”