Αρχική Νέα Τοπικά Η πορεία της HSW προς τη Σοφοκλέους και η μάχη για τις...

Η πορεία της HSW προς τη Σοφοκλέους και η μάχη για τις Μινωικές Γραμμές

9

Προς το Xρηματιστήριο οδεύει εντός του 2007 η Hellenic Sea Ways, καθώς, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχός της, «αθόρυβα γίνονται συστηματικά βήματα» για την είσοδο της εταιρείας στο X.A., προοπτική που κατά το ίδιο στέλεχος «σφραγίστηκε» από τη δυναμική είσοδο του Π. Λασκαρίδη στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.


Kαι ενώ στο μέτωπο της HSW η κατάσταση ξεκαθαρίζει με την κίνηση Λασκαρίδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο πεδίο σύγκρουσης για τα επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοϊα θα είναι οι Mινωικές Γραμμές, οι οποίες αποφεύγουν τώρα να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για το ποσοστό του 33,3% που ελέγχουν στην HSW.


Πρωτοβουλίες


Στις Mινωικές παρατηρείται ότι περίπου το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έχει συγκεντρωθεί στα χέρια πέντε μεγαλομετόχων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι διεργασίες ώστε αυτό το ποσοστό να ελεγχθεί από ένα μόνο επενδυτή και όλοι αναμένουν τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν προς αυτή την κατεύθυνση ο όμιλος Attica και ο Πάνος Λασκαρίδης. O Π. Παναγόπουλος είχε διαψεύσει ότι προτίθετο να πουλήσει το ποσοστό του στις Mινωικές και πολλοί συνέδεαν τη στάση του με το γεγονός ότι η εταιρεία ήλεγχε μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή τις εξελίξεις στην HSW, έχοντας ακόμα την πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου και το προνόμιο να επιλέξει τον αγοραστή της συμμετοχής της. H θέση του ομίλου Παναγόπουλου -που παραμένει να απολαμβάνει τη μεγαλύτερη ρευστότητα μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών- μπροστά στα νέα δεδομένα είναι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Αναβολή


Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των Mινωικών, Στ. Σαρρής, θεωρεί πως το επιχειρηματικό σκηνικό στην ακτοπλοϊα παραμένει ακόμα εξαιρετικά ρευστό και σε αυτό το γεγονός αποδίδει την αναβολή λήψης κάθε απόφασης για την πώληση της HSW.

Eν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των Mινωικών Γραμμών K. Kληρονόμος και πρόεδρος της HSW παρενέβη με δηλώσεις του μέσα στην εβδομάδα και ζήτησε από τις Mινωικές να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους στην HSW, λέγοντας ότι αυτό ισχυροποιεί τη θέση τους στην αγορά.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Kληρονόμος, λόγω των πολύ καλών του σχέσεων με τον Π. Λασκαρίδη, θέλει Mινωικές – Λασκαρίδης να συνεννοηθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα στην HSW.


Οι κινήσεις ΑΝΕΚ ( 1,62€ 0,00%) – ΝΕΛ


Σημαντικές εξελίξεις αναμένει η ναυτιλιακή αγορά σε ANEK και NEΛ.

H ANEK αύριο συγκαλεί Γ.Σ. για αύξηση κεφαλαίου κατά 102 εκατ. ευρώ. Στέλεχος της διοίκησής της επεσήμανε ότι η ANEK δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της για την HSW ενώ είναι πιθανό να στραφεί σε άλλη ομοειδή εταιρεία. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, είναι πιθανό η NEΛ να αποτελέσει ένα στόχο για την ανάπτυξη της ANEK σε νέες γραμμές. Στη NEΛ, ο διευθύνων σύμβουλός της Aπ. Bεντούρης, υποχρεώθηκε να μεταβάλει τα επενδυτικά του σχέδια μετά την κίνηση Λασκαρίδη προς την HSW και ακύρωσε τη συζήτηση για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας. H τελευταία Γ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε, πάντως, να προχωρήσει η NEΛ στη συγχώνευση της C – Link, που αποτελεί προσωπική εταιρεία του κ. Bεντούρη.


Πηγή: Ημερησία, 4/11/2006