Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Οι Χιώτες γιόρτασαν την επέτειο της απελευθέρωσης του μυροβόλου νησιού τους

Ομογένεια: Οι Χιώτες γιόρτασαν την επέτειο της απελευθέρωσης του μυροβόλου νησιού τους

22

Με ένα διήμερο εκδηλώσεων η Χιακή Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτορίας «Ο Αδαμάντιος Κοραής» γιόρτασε με λαμπρότητα αλλά και με ξέχωρη επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο την επέτειο της απελευθέρωσης της  «Μυροβόλου» από τον οθωμανικό ζυγό.


Στους εορτασμούς μάλιστα πήραν μέρος και Χιώτες από την Αδελαϊδα, το Σίδνεϊ και τη Βρισβάνη.


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με εκδρομή στην Παναγιά την Καμαριανή στο Ρεντ Χιλ (του Χιώτη παπα-Λευτέρη Τάτση) και άρχισαν με συνεδρίαση των μελών της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων στην οποία προήδρευσε ο  πρόεδρός της κ. Παντελής Κολοκυθάς (από το Σίδνεϊ) και συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Χιακού Συνδέσμου της Νότιας Αυστραλίας κ. Ψαρρός (επικεφαλής 28 Χιωτών που ήρθαν από την Αδελαίδα) ο κ. Κυριάκος Κονιάς εκ μέρους των Χιωτών της Βρισβάνης, φυσικά ο κ. Θ. Πούτους πρόεδρος του «Κοραή» στην Βικτορία και τα άλλα μέλη της Ομοσπονδίας.


Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων όμως  ήταν ο χορός που δόθηκε το Σάββατο το βράδυ στην   κατάμεστη αίθουσα του Αγίου Χαραλάμπους.


Μεταξύ των  προσκεκλημένων ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας κ. Κουβαριτάκης με την σύζυγό του, η γερουσιαστής Τζένη Μικάκου, ο ιερέας Ιωάννης Δάγκαρης με την πρεσβυτέρα του κ.α.


Για το ιστορικό της ημέρας μίλησε ο πρόεδρος κ. Πούτους που παρουσίασε και το πρόγραμμα ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Κουβαριτάκης που σύντομα αποχαιρετά τη Μελβούρνη και η κα Μικάκου. Μίλησε, επίσης, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κολοκυθάς ο οποίος ενημέρωσε τους Χιώτες ότι θα επισκεφθεί σύντομα το νησί για συνομιλίες με τους «τοπικούς άρχοντες» ώστε να επαναληφθεί η φιλοξενία παιδιών Χιακής καταγωγής που ξεκίνησε με επιτυχία πέρσι χάρη σε πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου κ. Μάρκου Μενή.


Ο τελευταίος έστειλε και σχετικό μήνυμα στους Χιώτες. Μήνυμα απέστειλε και ο Νομάρχης κ. Π. Λαμπρινούδης παρέχοντας την διαβεβαίωση ότι «αφουγκράζεται τους προβληματισμούς των αποδήμων Χιωτών και επιδιώκει να βρίσκει λύσεις για θέματα που απασχολούν τον τόπο και τους συμπατριώτες».


Πριν ξεκινήσει το γλέντι, που κράτησε ως τις πρωϊνές ώρες, πολλά χειροκροτήματα απέσπασε το χορευτικό συγκρότημα της δεσποινίδος Χατζηαποστόλου.