Αρχική Νέα Τοπικά Νο 2 στη διαφθορά η Ελλάδα!

Νο 2 στη διαφθορά η Ελλάδα!

8

Άλμα στη διαφθορά πραγματοποίησε η Ελλάδα το 2006, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.Η χώρα μας είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη στην ΕΕ μετά την Πολωνία και 54η σε σύνολο 163 χωρών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένας στους τρεις Έλληνες παραδέχεται πως του ζήτησαν χρήματα από δημόσια υπηρεσία προκειμένου να «τακτοποιηθεί η δουλειά του».


Στην κορυφή των πλέον «διαφανών» χωρών βρίσκονται και φέτος η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία. Στον αντίποδα, βρίσκονται Αϊτή, Μιανμάρ και Ιράκ.


Στην έκθεση του 2006 η Διεθνής Διαφάνεια, για την Ελλάδα, έλαβε υπ’ όψιν επτά διαφορετικές έρευνες-μελέτες από ανεξάρτητους οργανισμούς που αφορούν στην εικόνα της δημόσιας διοίκησης. Από τις μελέτες προκύπτει ελάχιστη βελτίωση των ελληνικών επιδόσεων -από βαθμολογία 4,3 ανέβηκε σε 4,4-, αλλά η Ελλάδα δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προόδου στην καταπολέμηση της διαφθοράς, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση.


«Αγκάθια» στην προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει τον χαρακτηρισμό της διεφθαρμένης χώρας εξακολουθούν να αποτελούν τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι πολεοδομίες. Η ταρίφα για το «φακελάκι» και το «γρηγορόσημο» αρχίζει από 300 ευρώ και πολλές φορές ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ.


Στη λίστα της διαφθοράς ακολουθούν οι δήμοι, τα ασφαλιστικά ταμεία οι τράπεζες και το υπουργείο Μεταφορών -στον τομέα της έκδοσης των διπλωμάτων και των ΚΤΕO-, οι νομαρχίες, η ΔΕΗ και τα δικαστήρια.


Σύμφωνα με το συμπέρασμα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, «επισημαίνεται ακόμη μία φορά η έλλειψη διατάξεων οι οποίες υποστηρίζουν τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο και διευκολύνουν την άσκηση του ελέγχου της εξουσίας, με στόχο καλύτερη αποτελεσματικότητα και δικαιότερη δημόσια διοίκηση».


Στις χώρες που χειροτέρευσαν τις επιδόσεις τους ανήκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που καταγράφονται όμως ως η 20ή πιο «διαφανής» χώρα στον κόσμο, ενώ επιδείνωση παρουσίασαν η Βραζιλία, η Κούβα, η Ιορδανία και το Τρινιντάντ. Αντίθετα, άλματα προόδου πραγματοποίησαν η Τουρκία, η Αλγερία, η Τσεχία, η Ινδία και ο Λίβανος.


* «Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας δείχνει μια βελτίωση της βαθμολογίας για τη χώρα μας, μολονότι στην αριθμητική κατάταξη είμαστε σε χειρότερη θέση, λόγω της ένταξης των νέων χωρών. Σε ό,τι αφορά στα περιστατικά, λοιπόν, είμαστε ελαφρά σε καλύτερη θέση από πλευράς βαθμολογίας – είμασταν στο 4,3 και τώρα είμαστε στο 4,4, με άριστα το 10. Έχουμε μπροστά μας μεγάλο δρόμο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

 

Πηγή: Έθνος, 6/11/2006