Αρχική Νέα Τοπικά Νέες επιβαρύνσεις στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο από έμμεσους φόρους

Νέες επιβαρύνσεις στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο από έμμεσους φόρους

7

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αύξηση του ΦΠΑ από 9% που ισχύει σήμερα σε 19% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή που το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας χρησιμοποιεί κάθε τρόπο προκειμένου να κρατά τα μισθώματα για τις άγονες γραμμές σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα, ενώ αρνείται οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, σε όσες γραμμές είναι ακόμη υπό κρατικό έλεγχο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να επεξεργάζονται σχέδια αύξησης των εμμέσων φόρων που επιβαρύνουν ήδη τον τελικό χρήστη των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.


Κύκλοι της ακτοπλοΐας επισημαίνουν ότι η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά δεν ολοκληρώνει ελέγχους σε ήδη ελεγχθείσες ακτοπλοϊκές εταιρείες καθώς αναμένει οδηγίες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε σχέση με το ΦΠΑ που επιβάλλεται στο μίσθωμα που λαμβάνουν οι εταιρείες για τις άγονες γραμμές.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αύξηση του ΦΠΑ από 9% που ισχύει σήμερα σε 19% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.


Στην περίπτωση που το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί εκτιμάται ότι το κόστος για την ακτοπλοϊκή εταιρεία θα αυξηθεί κατά 10% γεγονός που θα πρέπει να «περάσει» και στο μίσθωμα το οποίο πρέπει να αυξηθεί ανάλογα και ως εκ τούτου δεν γίνεται κατανοητή η αναγκαιότητα της συγκεκριμένης αλλαγής.


Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις από την πλευρά τους θεωρούν ότι μία αύξηση του ΦΠΑ του μισθώματος από το 9% στο 19% ουσιαστικά θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το εισιτήριο του επιβάτη.


Οι εξεταζόμενες αλλαγές φέρουν και πάλι στην επικαιρότητα το ακανθώδες θέμα των υπέρ τρίτων κρατήσεων που περιλαμβάνονται στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο και οι οποίες δεν έχουν και ανταποδοτικό χαρακτήρα.


Οι ακτοπλόοι το θέμα αυτό επιζητούν να το θέσουν για μία ακόμη φορά στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις υπέρ τρίτων αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ελπίδας Τσουρή και Ιωάννη Διαμαντίδη.


Συμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής έγινε ο εξής διάλογος:


– Ε. Τσουρή: «…δεν καταργήσατε ούτε τον επίναυλο του 3%, όπως είχατε δεσμευθεί προεκλογικά, ούτε τις μη ανταποδοτικές κρατήσεις υπέρ τρίτων, που σημαίνει ότι οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν…»


Ε. Kεφαλογιάννης: «Να τα καταργήσουμε; Μας προτείνετε να τα καταργήσουμε αυτά»;


Ε. Τσουρή: «Κύριε Υπουργέ, εγώ μιλώ με βάση τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Απαντήστε μας τι θα κάνετε. Το ζητούμενο είναι ότι οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν για κάτι που δεν έχουν και δεν πρόκειται με βάση τη δική σας πολιτική να έχουν. Αυτό είναι το ένα…».


Λίγο αργότερα ο κ. Κεφαλογιάννης επανερχόμενος στο θέμα σημείωσε: «Δεν μπορείτε να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν εφαρμόζει το πρόγραμμά της για τον επίναυλο. Έχουμε μια τετραετία μπροστά μας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για το επίναυλο με τα χάλια της οικονομίας τα οποία κληρονομήσαμε. Ψάχνουμε να βρούμε τα 25 εκατομμύρια που μαζεύουν το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να επιδοτηθεί η άγονη γραμμή από άλλους φορολογικούς πόρους και να καταργηθεί ο επίναυλος. Μου είπατε να καταργήσω τις υπέρ τρίτων κρατήσεις. Είστε υπέρ της κατάργησης; Να μου το πείτε. Πείτε το τώρα εδώ. Μπορεί να έχετε και δίκιο. Μπορεί ενδεχομένως κάποιες από αυτές τις κρατήσεις υπέρ τρίτων να πρέπει να καταργηθούν. Πείτε το όμως. Και πείτε και ποιες. Δεν πρέπει να μιλήσουμε εδώ με ειλικρίνεια; Θέλετε να καταργήσουμε παραδείγματος χάριν το 6% που είναι υπέρ του ΝΑΤ.


Ι. Διαμαντίδης: «Τους αχθοφόρους».

Πηγή: Ναυτεμπορική, 8/11/2006