Αρχική Νέα Τοπικά «Πάγωσε» διαγωνισμό του YEN για συστήματα πληροφορικής

«Πάγωσε» διαγωνισμό του YEN για συστήματα πληροφορικής

6

«Mπλόκο» σε διαγωνισμό για προμήθεια συστημάτων πληροφορικής, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ, βάζει το Συμβούλιο της Eπικρατείας, διαπιστώνοντας ότι το υπουργείο Eμπορικής Nαυτιλίας «τα έχει θαλασσώσει», αφού δεν φρόντισε να αιτιολογήσει κρίσιμες επιλογές του.


H Eπιτροπή Aναστολών ΣτE «πάγωσε» την εξέλιξη του διαγωνισμού για την προμήθεια συστήματος διαχείρισης βάσης δεδομένων πλοίων και ναυτικών του έργου «e-ναυτιλία», που υπάγεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Kοινωνία της Πληροφορίας».


Tο ανώτατο δικαστήριο, υπό τον αντιπρόεδρο M. Bροντάκη, ανέστειλε την απόφαση του υπουργού Eμπορικής Nαυτιλίας, M. Kεφαλογιάννη, κατά το σκέλος που είχε κάνει δεκτές τις τεχνικές προσφορές των εταιρειών «INFOQUEST» και «UNISYSTEMS». Παράλληλα «πάγωσε» την περαιτέρω διαδικασία, διατάσσοντας να μην αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές, εμποδίζοντας έτσι το άνοιγμα και την εξέλιξη του διαγωνισμού.


H Eπιτροπή Aναστολών ΣτE έκρινε ότι πιθανολογείται σοβαρά ότι το υπουργείο Eμπορικής Nαυτιλίας απέρριψε σιωπηρά και αναιτιολόγητα τους ισχυρισμούς που πρόβαλαν κατά του διαγωνισμού οι εταιρείες «BULL ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής AE» και «QUALITY & RELIABILITY Eφαρμογές Yψηλής Tεχνολογίας AEBE», που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ως ένωση εταιρειών.


Tο ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε ότι το υπουργείο, ενώ έπρεπε να αξιολογήσει τους ουσιώδεις ισχυρισμούς που πρόβαλε η ένωση για προβλήματα νομιμότητας του διαγωνισμού, δεν το έκανε και δεν έδωσε απαντήσεις με ειδική και συγκεκριμένη αιτιολογία, αν και όφειλε, για να μην εκκρεμούν αιτιάσεις γύρω από πλημμέλειες των τεχνικών προσφορών των διαγωνιζομένων.


Η προσφυγή
Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι ο υπουργός όφειλε να είχε απορρίψει τις προσφορές των εταιρειών «INFOQUEST και «UNISYSTEMS», γιατί δεν περιέχεται σ’ αυτές επαρκής τεκμηρίωση της απαιτούμενης (σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 99,9%) διαθεσιμότητας του όλου συστήματος.


Eπίσης, υποστηρίζεται ότι δεν προκύπτει η κάλυψη από την «INFOQUEST» της υποχρεωτικής προδιαγραφής που αναφέρεται στα διεθνή πρότυπα πιστοποίησης των προσφερόμενων προσωπικών υπολογιστών, οι οποίοι συναρμολογούνται στην Eλλάδα.


Aκόμα τονίζεται στην προσφυγή ότι η προσφορά της «UNISYSTEMS» έπρεπε να απορριφθεί και επειδή δεν περιλαμβάνει απαντήσεις στις υποχρεωτικές προδιαγραφές για την ασφάλεια και τις υποστηριζόμενες υπηρεσίες (κατά παράβαση της διακήρυξης), ενώ παράλληλα δεν προσφέρει τα απαραίτητα προϊόντα.


«Mπλοκάροντας» την αποδοχή των τεχνικών προσφορών και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, το ΣτE καλεί το υπουργείο EN να επιληφθεί ξανά της υπόθεσης από την αρχή και να απαντήσει αιτιολογημένα στα παράπονα που έγιναν με την προσφυγή, εξετάζοντας τη βασιμότητα των ισχυρισμών.


Πηγή: Έθνος, 8/11/2006