Αρχική Νέα Τοπικά Πραγματοποίηθηκε σύσκεψη στη Ν.Α. Χίου για το Φρούριο Χίου

Πραγματοποίηθηκε σύσκεψη στη Ν.Α. Χίου για το Φρούριο Χίου

10

Σύμφωνα με δελτίο τύπου σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 8/11/2006 με πρωτοβουλία του κ. Νομάρχη Χίου και με αντικείμενο τα απαιτούμενα έργα- παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και ανάδειξη του σημαντικότερου αρχαιολογικού μνημείου της πόλης , του Φρουρίου της Χίου. Πιο συγκεκριμένα:


“Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του κ. Νομάρχη, η κ. Αρ. Καββαδία, προϊσταμένη της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο κ. Χ. Τσακός, προϊστάμενος του Τμήματος Κατασκευών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου και ο κ. Ν. Στράντζαλης προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Χίου.


Κατά τη σχετική συζήτηση διαπιστώθηκε η ανάγκη συνολικής παρέμβασης και πραγματοποίησης έργων, για την αποκατάσταση και ανάδειξη του εξωτερικού τείχους του Φρουρίου, ένα έργο μεγάλης εμβέλειας και σημασίας για την πόλη και το Νομό μας γενικότερα. Συμφωνήθηκε ότι ο προσφορότερος τρόπος για τη μελέτη και υλοποίηση του έργου είναι η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και Δήμου Χίου. Η διεκδίκηση των απαιτούμενων πόρων θα γίνει από τα κονδύλια του Δ ΚΠΣ 2007-2013.


Επίσης συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί από την πλευρά των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ. διερεύνηση σχετικά με τις εκπονηθείσες μελέτες αποκατάστασης που ήδη υπάρχουν, προκειμένου να αποτελέσουν το σημείο αφετηρίας για την υλοποίηση του έργου.


Η εν λόγω παρέμβαση βρίσκεται σε συνέργεια και στενό συντονισμό τόσο με τις Αστικές Παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη από το δήμο Χίου και την 3η Ε.Β.Α. όσο και με τη συνολικότερη πρόταση που έχει υποβληθεί από τη Ν.Α. Χίου στην προετοιμασία του Δ΄ Κ.Π.Σ και αφορά το σύνολο του οικισμού του Φρουρίου.


Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των τοπικών φορέων και υπηρεσιών αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του ζωτικής σημασίας έργου, και η χθεσινή σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο επιδίωξης αυτής της συνεργασίας.”