Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Επιληπτικές κρίσεις από βιντεοπαιχνίδια

Επιληπτικές κρίσεις από βιντεοπαιχνίδια

19

Επιληπτικές κρίσεις στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν τα βιντεοπαιχνίδια ή η παρακολούθηση τηλεόρασης για πολλές ώρες, προειδοποιούν οι ειδικοί, ενώ συνήθως το πρόβλημα εμφανίζεται στα παιδιά εκείνα που έχουν ευαισθησία στο παλλόμενο φωτεινό σήμα ή στις εναλλαγές των χρωμάτων. Παρ’ όλο που το ποσοστό τους είναι μικρό, απαιτείται σωστή διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση.


Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια ενός έτους 84 παιδιά εκδηλώνουν επιληπτικές κρίσεις, με εκλυτικό αίτιο το παλλόμενο φωτεινό σήμα και 24 με αίτιο τα βιντεοπαιχνίδια. Οι περισσότερες φωτοευαίσθητες κρίσεις συμβαίνουν μέσα σε μισή ώρα από την έναρξη του παιχνιδιού. Επιληπτικές κρίσεις που συμβαίνουν αργότερα σχετίζονται με άλλους παράγοντες, όπως κούραση, υπνηλία, στέρηση ύπνου και την πολύωρη προσπάθεια που κάνει ο εγκέφαλος να λύσει το πρόβλημα του παιχνιδιού.


Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επιληψίας, Αθανάσιος Κοβάνης, το ποσοστό των ατόμων που παθαίνουν επιληπτικές κρίσεις με το παλλόμενο φωτεινό σήμα είναι 1,5 στους 100.000 ανά έτος, ενώ στις ηλικίες 7-19 ετών η αναλογία είναι μεγαλύτερη, δηλαδή 6 στους 100.000.


Το παραπάνω θέμα θα συζητηθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επιληψίας, που αρχίζει τις εργασίες του αύριο στη Θεσσαλονίκη.


Και από TV


Σύμφωνα με τον κ. Κοβάνη, «στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” έρχονται συχνά παιδιά τα οποία εμφανίζουν διάφορα επεισόδια, είτε παρακουλουθώντας τηλεόραση είτε παίζοντας ένα βιντεοπαιχνίδι. Ολα αυτά τα επεισόδια δεν είναι επιληπτικά και όλα τα επιληπτικά επεισόδια δεν είναι φωτοευαίσθητα».


Στο συνέδριο επίσης θα ανακοινωθεί ότι σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι με επιληψία, στην Ελλάδα περίπου 100 χιλιάδες, ενώ οι νέες διαγνώσεις ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 2,5 εκατομμύρια.


Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Εκστρατείας κατά της Επιληψίας Philip Lee τονίζει ότι το σημαντικό είναι ότι επτά στους 10 από τους ασθενείς που έχουν επιληψία είναι δυνατόν να απαλλαγούν από τις κρίσεις τους, αν ακολουθήσουν τη σωστή θεραπευτική αγωγή.

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 9/11/2006