Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Ερχονται και χειρότερα για τα νοσοκομεία

Ερχονται και χειρότερα για τα νοσοκομεία

14

Εξαντλητικότερη αναμονή στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων, αύξηση του χρόνου αναμονής για ραντεβού, υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται είναι η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων από το νέο έτος.Κι αυτό διότι από 1ης Ιανουαρίου 2007 τελειώνει το υφιστάμενο καθεστώς των εφημεριών των γιατρών, καθώς τίθεται σε εφαρμογή -με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου- το Προεδρικό Διάταγμα 76 του 2005, που, κατ’ εφαρμογή κοινοτικού κανονισμού δεν πληρώνει περισσότερες από 58 ώρες εργασίας την εβδομάδα.


Ετσι, εκεί που σήμερα το τακτικό ωράριο ενός ειδικευμένου γιατρού είναι 40 ώρες την εβδομάδα (5 ημέρες επί 8 ώρες), οι εφημερίες που κάνει είναι περίπου 8 τον μήνα και ο συνολικός χρόνος απασχόλησής του κυμαίνεται από 70 μέχρι 120 ώρες την εβδομάδα, από το νέο έτος, το τακτικό ωράριο θα παραμείνει ως έχει, οι εφημερίες όμως θα μειωθούν σε 4 τον μήνα, προκειμένου οι συνολικές ώρες απασχόλησης του ειδικευμένου να μην ξεπερνούν τις 58 την εβδομάδα. Η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης, αν δεν πραγματοποιηθούν προσλήψεις κι αν δεν διαμορφωθεί νέο μισθολόγιο, είναι επικίνδυνη, τονίζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών-Πειραιά, Στάθης Τσούκαλος. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της οδηγίας, αφού θέτει «ένα ανθρώπινο ωράριο» για τους γιατρούς, χωρίς αυτό όμως να την σταματά από το να φωνάζει για τους κινδύνους της υλοποίησής της.


Σήμερα, εξηγεί ο Στ. Τσούκαλος, με τις περίπου 100 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα, οι γιατροί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις ανάγκες και τα νοσοκομεία -παλιά και περισσότερο τα καινούργια της επαρχίας- υφίστανται οξυμένα προβλήματα δυσλειτουργίας. «Αν εφαρμοστεί η οδηγία και μειωθούν οι εφημερίες των γιατρών, χωρίς να γεμίσουν τουλάχιστον οι 3.500 οργανικές θέσεις -οι πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν τα 5.000 άτομα- ο πολίτης θα περιμένει 7-8 ώρες για να εξεταστεί στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, εκεί που περίμενε 4-5 σήμερα και για να κλείσει ραντεβού θα απαιτούνται 6-7 μήνες αναμονής, όταν σήμερα ο χρόνος αναμονής δεν ξεπερνά (!) τους τέσσερις».


Το Προεδρικό Διάταγμα


Το Προεδρικό Διάταγμα εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου του 2005 στη χώρα μας, με έναν περίεργο τρόπο: Συνεχίζει να βγάζει προγράμματα εφημεριών που επιβάλλουν στους γιατρούς να εργάζονται μέχρι και 100 ώρες την εβδομάδα, αλλά δεν πληρώνει την συνολική εργασία που ξεπερνά τις 58 ώρες εβδομαδιαίως!


Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική απόφαση του περασμένου Μαΐου από το 1ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δικαιώνει 20 ειδικευμένους γιατρούς από το νοσοκομείο Πύργου Ηλείας, των οποίων οι εφημερίες (πάνω από τα όρια των 58 ωρών) δεν εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαίο επίτροπο. Σύμφωνα με την απόφαση, «μέχρι τέλος του χρόνου θα πληρώνονται οι επιπλέον των 58 ωρών εργασίας την εβδομάδα, αναγνωρίζοντας ότι δεν γίνεται από πρόθεση ή καταστρατήγηση των διατάξεων, αλλά από συγγνωστή πλάνη και οριστικά από 1/1/2007 θα εφαρμόζεται πλέον απαρέγκλιτα το Προεδρικό Διάταγμα».


Το μισθολόγιο


Και το μισθολόγιο πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, είπε στη συνέντευξη Τύπου το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, αφού ένας νεοδιοριζόμενος ειδικευόμενος παίρνει σήμερα 900 ευρώ (μαζί με επιδόματα) στο χέρι κάθε μήνα και με τις εφημερίες περίπου 1.300, ενώ ένας ειδικευμένος γιατρός 1.200 καθαρά τον μήνα και επιπλέον 600 ευρώ για τις εφημερίες, συνολικά δηλαδή 1.800 ευρώ. Οπως και οι εκπαιδευτικοί έτσι και οι γιατροί θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε ένα «αξιοπρεπές μισθολόγιο», τόνισαν. Οι κινητοποιήσεις τους ξεκινούν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ αναμένεται να αποφασίσουν την ερχόμενη Τρίτη εάν θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας ή 24ωρη απεργία.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 9/11/2006

Διαφήμιση