Αρχική Νέα Οικονομία Οικοδομή: Μεγάλες αυξήσεις, ασαφείς ανακοινώσεις του ΤΕΕ

Οικοδομή: Μεγάλες αυξήσεις, ασαφείς ανακοινώσεις του ΤΕΕ

21

Ερωτήματα προκαλούν οι αρκούντως ασαφείς ανακοινώσεις της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου για σχεδόν διπλασιασμό των αμοιβών των μηχανικών στη διαδικασία έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας, από την 1η Φεβρουαρίου 2007.

Τα επιχειρήματα, τουλάχιστον αυτά που παρουσιάστηκαν στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, δεν είναι αρκετά για να πείσουν τους πολίτες για το δίκαιο της αύξησης και τις κοινωνικές επιπτώσεις που συνεπάγονται στον ήδη επιβαρημένο τομέα της οικοδομής.


Είναι γεγονός ότι οι αμοιβές έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια και οι μηχανικοί, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, δικαιούνται να έχουν τις νόμιμες αυξήσεις. Ομως, οι ανακοινώσεις για τις νέες τιμές δεν συνοδεύτηκαν καν από φραστικές αναφορές για εξυγίανση του όλου συστήματος παραγωγής κατοικίας. «Ξεχάστηκαν» μέτρα, όπως τα μητρώα κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, το «πράσινο κουτί» με τα κρίσιμα στοιχεία κάθε οικοδομής, ακόμη και το γεγονός ότι ο φάκελος συχνά συντάσσεται μόνο για να εγκριθεί η άδεια από την πολεοδομία και άλλα γίνονται στην πράξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και χρόνο κατασκευής για τον ιδιοκτήτη.


Είναι επίσης γεγονός ότι στην παραγωγή της οικοδομής υπάρχουν αρκετά «σκοτεινά» σημεία, που συχνά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους. Το ίδιο το κράτος εθελοτυφλεί, αφού θεσμοθετεί ή ανέχεται διαφορετικούς προϋπολογισμούς:


-Ενας συμβατικός προϋπολογισμός χρησιμοποιείται για να υπολογιστούν οι αμοιβές των μηχανικών. Είναι αυτός που αλλάζει από τον νέο χρόνο.


-Ενας άλλος, επίσης συμβατικός, συντάσσεται για τις κάθε είδους φορολογικές επιβαρύνσεις της οικοδομικής άδειας.


-Ενας τρίτος αφορά τις συναλλαγές με το ΙΚΑ και τις εισφορές του ιδιοκτήτη υπέρ των εργαζομένων.


-Ενας τέταρτος καταρτίζεται με βάση τα αναλυτικά τιμολόγια μετά το τέλος της οικοδομής και υποβάλλεται στην πολεοδομία για να δοθεί η τελική έγκριση.


-Από τις αρχές του χρόνου προστέθηκε και ένας πέμπτος, με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, για τον υπολογισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ.


Το ΤΕΕ, με καθυστέρηση 2,5 χρόνων από την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ζητεί να συντάσσονται οι προϋπολογισμοί με βάση τις τιμές της αγοράς, έρχεται απλώς να αυξήσει τη συμβατική τιμή. Και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα υπουργεία, οι τράπεζες και οι άλλοι οργανισμοί χρησιμοποιούν στα έργα τους ενημερωμένα τιμολόγια.


Η θέσπιση κανόνων στη βάση της απόφασης του ΣτΕ είναι μέτρο εξυγίανσης της οικοδομής και αφορά κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα, αφού οι «έχοντες» διαθέτουν αρκετούς τρόπους άμυνας. Το ΤΕΕ θα έπρεπε να ταχθεί υπέρ των αναλυτικών προϋπολογισμών σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αμοιβών των μηχανικών και των επιβαρύνσεων, ώστε να παραμείνει η κατοικία κοινωνικό αγαθό. Οι δίκαιες αμοιβές των μηχανικών εξυπακούεται πως πρέπει να συνοδεύονται από σωστές μελέτες που θα εφαρμόζονται κατά γράμμα στην κατασκευή, ώστε να ξέρει ο κάθε ιδιοκτήτης από την αρχή πόσο θα του στοιχίσει το «κεραμίδι» του.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 9/11/2006