Αρχική Νέα Τοπικά Πακέτο μέτρων για την ποντοπόρο ναυτιλία

Πακέτο μέτρων για την ποντοπόρο ναυτιλία

7

ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ENIΣΧΥΣΗΣ της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, που αφορά στην άμεση ελαστικοποίηση των οργανικών συνθέσεων σε συνδυασμό με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το πρότυπο της κρουαζιέρας και την ένταση των προσπαθειών για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.


Αν και γενικός στις εξαγγελίες του ο κ. Κεφαλογιάννης άνοιξε ωστόσο πολιτικά το πλέον κρίσιμο θέμα της ελληνικής ναυτιλίας αυτό της μείωσης του μισθολογικού κόστους του πλοίου, το οποίο έθεταν μετ’ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια οι εφοπλιστικές ενώσεις, επιζητώντας μάλιστα την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση.


Ένα θέμα που αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις ενίσχυσης του ελληνικού νηολογίου, μαζί με την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις θέσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έτσι όπως τις έχει διατυπώσει, προσφάτως, ο πρόεδρος της κ. Νίκος Ευθυμίου.


Η ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο γιατί προσδίδει επιπλέον κύρος στη διεθνή θέση της χώρα μας αλλά συμβάλλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης.


Η προσφορά της ναυτιλίας


Σύμφωνα με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ) η ποντοπόρος ναυτιλία το 2004 προσέφερε στην Εθνική οικονομία 12,4 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ, καλύπτοντας έτσι το 37,3% του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οι άμεσα εργαζόμενοι στη ναυτιλία ανήρχοντο σε 50.000 περίπου ενώ οι έμμεσα εξαρτώμενοι σε 250.000 περίπου. Η ναυτιλία προσφέρει πέντε εξαρτημένες θέσεις εργασίας στη στεριά για κάθε μία θέση εργασίας σε πλοία ή γραφεία.


Η πολιτική που συμφέρει την ελληνική οικονομία πρέπει να στοχεύει στην αύξηση των πολύ περισσοτέρων εξαρτημένων από τη ναυτιλία θέσεων εργασίας. Αυτό επιτυγχάνεται μόνον μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας ούτως ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη και να ανακτηθεί το απολεσθέν μερίδιο αγοράς, τονίζει το ΝΕΕ.


Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας είναι πανθομολογούμενη συγκρινόμενη με τις άλλες ευρωπαϊκές σημαίες. Αυτό πιστοποίησαν άλλωστε και δύο μελέτες αυτή του Πανεπιστημίου Πειραιά που καταρτίσθηκε για λογαριασμό του ΝΕΕ αλλά και του Πανεπιστημίου Αιγαίου που καταρτίσθηκε για λογαριασμό της Πανελληνίας Nαυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Η μία μελέτη του ΝΕΕ ανεβάζει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας του υπό ελληνική σημαία πλοίου από τα 244.000 ευρώ μέχρι και τα 366.000 ευρώ ετησίως συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών αξιωματικών και μηχανικών, η άλλη της ΠΝΟ μεταξύ των 72.168 και 90.800 ευρώ αναφερόμενη μόνο στα κατώτατα πληρώματα.


Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα μέτρα (ελαστικές συνθέσεις και επιδότηση εισφορών) έχουν λάβει ήδη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν ναυτιλία.


Δεν θα γίνουμε Ολλανδία


Η ελληνική ναυτιλία είναι μία μεγάλη δύναμη προσφέρει 20 δισ. δολ. στην εθνική οικονομία είπε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Παράλληλα θέλουμε να μειώσουμε την ανεργία των ναυτικών στα επίπεδα της «ανεργίας τριβής». Θα προχωρήσουμε στην ελαστικοποίηση αλλά δεν θα γίνουμε Ολλανδία τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.


Σημειώνεται ότι στο oλλανδικό νηολόγιο δεν υπάρχουν περιορισμοί για την εθνικότητα των πληρωμάτων πέραν του ότι ο πλοίαρχος θα πρέπει να προέρχεται από χώρα της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Ελβετίας.


Το υπό ελληνική σημαία πλοίο θα έχει Έλληνες αξιωματικούς και κατώτατο πλήρωμα τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε ότι με τα νέα μέτρα «στοχεύουμε ο αριθμός αυτών να αυξηθεί». Απέφυγε να αναφερθεί στο ποιο θα είναι το κατώτατο όριο Ελλήνων στο πλήρωμα που θα επιτρέπει η εγκριτική πράξη, ενώ εξήγησε ότι η επιδότηση θα αφορά οπωσδήποτε τα κατώτατα πληρώματα χωρίς να αποκλείσει το μέτρο να επεκταθεί και σε αξιωματικούς και μηχανικούς εάν ο προϋπολογισμός το επιτρέπει.


Πάντως ούτε και ο ελληνικός εφοπλισμός επιζητά την πλήρη απελευθέρωση της σύνθεσης, σε ό,τι αφορά τους αξιωματικούς και μηχανικούς. Και τούτο για δύο αλληλένδετους λόγους. Αφενός γιατί η ικανότητα των Ελλήνων ναυτικών και ειδικότερα των αξιωματικών είναι εγνωσμένη, αφετέρου η στελέχωση των υπό ελληνική σημαία πλοίων με ένα μίνιμουμ αριθμό αξιωματικών εξασφαλίζει τη διατήρηση της ναυτικής τεχνογνωσίας στη χώρα μας και όλων των ωφελημάτων που αυτή προσφέρει στη γενικότερη οικονομία (στελέχωση των ναυτιλιακών εταιρειών στη στεριά, κ.λπ.).


Ο κ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι με τα προαναφερόμενα μέτρα, αν και δεν ισοσκελίζουν πλήρως το κόστος σε σχέση με τα πλοία που χρησιμοποιούν μόνο αλλοδαπούς ως πλήρωμα, οι Έλληνες εφοπλιστές θα φέρουν τα πλοία τους στην ελληνική σημαία καθώς είναι μία σημαία κύρους ακόμη και στα πιο «δύσκολα» λιμάνια του κόσμου όπως είναι των ΗΠΑ και των χωρών της Ε.Ε.


Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΕΝ τα τελευταία 25 χρόνια ο αριθμός των πλοίων υπό ελληνική σημαία (άνω των 100 gt) βαίνει μειούμενος από τα 3.710 πλοία το 1981 στα 1.491 πλοία το 2005. Ειδικά τα ποντοπόρα πλοία που είναι υπό ελληνική σημαία υπολογίζονται σε 800 περίπου από τα 3.400 που διαθέτει η ελληνόκτητη ναυτιλία. Αν τα 800 πλοία γίνουν 1.400 τότε θα «αναγκασθεί» το ΥΕΝ να δίνει «εξαιρέσεις» στις συνθέσεις γιατί δεν θα επαρκεί ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών να τα επανδρώσει είπε ο κ. Κεφαλογιάννης δίνοντας και το μέτρο της ανταπόκρισης που ζητά να βρει η απόφαση αυτή της κυβέρνησης από τον ελληνικό εφοπλισμό.


Στο πλαίσιο αυτό το ΥΕΝ σχεδιάζει και μία μεγάλη καμπάνια αμέσως μετά τα Χριστουγέννα με στόχο την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.


Σε ό,τι αφορά το κόστος της επιδότησης και την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι θα γίνουν αναλογιστικές μελέτες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τόνισε ωστόσο ότι προμελέτες αναφέρουν ότι το κόστος ισοδυναμεί με τα έξοδα δέκα ημερών του ΝΑΤ.


 Θετικοί κατ’ αρχήν οι εφοπλιστές, επιφυλάξεις από ΠΝΟ


Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του ΥΕΝ. Εφοπλιστικοί κύκλοι επεσήμαναν στη «Ν» ότι οι ανακοινώσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αν και επισήμως ο ελληνικός εφοπλισμός αναμένεται να τοποθετηθεί όταν συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα.


Μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Γράτσος, σημείωσε ωστόσο ότι είναι θετικός, γεγονός ότι δύο από τις θέσεις του ΝΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας η ελαστικοποίηση των συνθέσεων και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργού. Περιμένουμε τώρα να δούμε πως πρακτικά θα εφαρμοσθούν».


Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν θέλησε να εκφράσει ακόμη επίσημη άποψη αφού οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ακόμη άγνωστες. Κύκλοι των Ναυτεργατικών Σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της ΠΝΟ ανέφεραν στη «Ν» ότι θα πρέπει να δούμε πιο είναι το σχέδιο και αν εξασφαλίζει την εργασία των ναυτικών.


Πηγή: Ναυτεμπορική, 10/11/2006