Αρχική Πολιτισμός Η Χίος του Περνό, εκδήλωση στο ΟΜΗΡΕΙΟ

Η Χίος του Περνό, εκδήλωση στο ΟΜΗΡΕΙΟ

5

 Η Χίος του Περνό


 
*«…Σπάνια είδα το τοπίο τόσο στεγνό και βραχώδες όπως αυτό που εκτείνεται από τη Δασκαλόπετρα ώς τη Λαγκάδα: μια πραγματική έρημος από πέτρες. Στη Λαγκάδα ανακαλύψαμε στο μήκος ενός λιμανιού αρκετά βαθιού με σειρά από καινούρια σπίτια που ακουμπούν στο βουνό. Αν η νήσος είχε δρόμους βατούς αυτό το λιμάνι θ’ αποχτούσε γρήγορα σπουδαιότητα παρά τη γειτνίασή του με την πόλη, είναι η φυσική διέξοδος των προϊόντων του βόρειου τμήματος της νήσου. Δυστυχώς για πολύ ακόμα η Λαγκάδα δεν θα επικοινωνεί με τα Καρδάμυλα παρά με μονοπάτια όπου τα μουλάρια σκοντάφτουν σε κάθε βήμα…».


Αυτά αναφέρει στο οδοιπορικό του για τη νήσο Χίο, ο Ουμβέρτος Περνό το 1899. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 10/11/06) στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου διοργανώνει ημερίδα για τη ζωή και το έργο του ελληνιστή καθηγητή της Γλωσσολογίας (1870-1942).


Θα χαιρετίσει ο νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης. Ομιλητές οι Στέρ. Φασουλάκης, δ. Φ., τ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθερία Γιακουμάκη, δ. Φ., δ/ντρια του Κέντρου Ερεύνης των νεοελληνικών διαλέκτων και ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, Στέλλα Τσιροπινά, φιλόλογος με ειδίκευση στη λαογραφία, Ελένη Μπεληγιάννη, φιλόλογος με ειδίκευση στη γλωσσολογία, Κων/νος Φραγκομίχαλος, δ. Φ., επίτ. Σχολικός Σύμβουλος φιλολόγων Χίου, Ελευθερία Λυκοπάντη, φιλόλογος και μουσικός, δ/ντρια της Χορωδίας Χίου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 10/11/2006