Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση σε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Oμηρούπολης από το γραφείο τύπου...

Απάντηση σε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Oμηρούπολης από το γραφείο τύπου της Ν.Α. Χίου

4

Σε δελτίο τύπου η Νομαρχιακή Αυτ/ση Χίου αναφέρει:

 

“Απαντώντας σε πρόσφατη ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Ομηρούπολης, σχετικά με την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή δρόμου Παράκαμψης του Βροντάδου, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει με πολλούς τρόπους, ότι οι παρακάμψεις οικισμών έχουν ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στους ίδιους τους οικισμούς και στην καθημερινή ζωή τους, όσο και στην οδική ασφάλεια. Τα παραδείγματα των Νενήτων, της Λαγκάδας, της Βολισσού, των Καρδαμύλων και άλλα είναι γνωστά στον καθένα. Η προγραμματισμένη ολοκλήρωση του δρόμου παράκαμψης της πόλης της Χίου, θέτει το ζήτημα της δημιουργίας μιας εναλλακτικής οδού σύνδεσης αυτού του δρόμου με την Επαρχιακή Οδό Χίου – Βολισσού. Στην ουσία πρόκειται για την απελευθέρωση του οικισμού του Βροντάδου (περιοχές Αγ. Ισιδώρου και Αγ. Γεωργίου) από ένα δυσβάσταχτο κυκλοφοριακό όγκο με δυσμενή, σήμερα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται μια εναλλακτική σύνδεση, για κατοίκους και επισκέπτες, της παράκαμψης της πόλης της Χίου με την Επαρχιακή Οδό που οδηγεί στη Βορειοδυτική Χίο.


Με την πρότασή μας ζητούμε να μελετηθεί το συγκεκριμένο έργο, να υποδειχθούν οι εναλλακτικές και τεχνικά εφικτές λύσεις, καθώς και να κριθεί επιστημονικά η συμβατότητα του με το περιβάλλον μέσω έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την υλοποίησή του.


Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι νέο, ούτε προέκυψε «ξαφνικά». Σε επίπεδο σχεδιασμού της Ν.Α.Χίου η πρόταση αυτή υπάρχει –και έχει δημοσιοποιηθεί- από το 2001 τουλάχιστον. Πρόσφατα συζητήθηκε και έτυχε της ομόφωνης έγκρισης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση για την πρόταση έργων στην Δ΄ Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 (Μάιος 2006).


Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, ουδείς έχει πρόθεση να θίξει με οποιονδήποτε τρόπο το φυσικό περιβάλλον και την περιοχή της Κλειδούς. Φαίνεται ότι η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης, εγκλωβισμένη σε έναν στείρο και ισοπεδωτικό αρνητισμό, δεν μπορεί να το κατανοήσει αυτό.


Από την πλευρά μας, με δεδομένη τη σκοπιμότητα του έργου, θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες της μελέτης και θα επιλέξουμε, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες, λύσεις που και το περιβάλλον θα σέβονται και προβλήματα θα επιλύουν.


Όσο για τους χαρακτηρισμούς για «πολιτικό χαμαιλεοντισμό», «αδηφάγα συμφέροντα οικοπεδοφάγων» κ.λπ. θεωρούμε ότι δεν αφορούν στο ελάχιστο τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου. Η αυτοδιοικητική μας διαδρομή, το έργο που έχει επιτευχθεί αυτά τα χρόνια και τα αποτελέσματα του, επιβεβαιώνουν μια συνεπή πορεία χωρίς εξαρτήσεις, στην υπηρεσία του συμφέροντος των πολιτών και του τόπου μας.”