Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τεχνητό στομάχι για την κατανόηση της πέψης, του Τάσου Σαραντή

Τεχνητό στομάχι για την κατανόηση της πέψης, του Τάσου Σαραντή

10

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα τεχνητό στομάχι που έχει την ικανότητα να μιμείται επακριβώς την ανθρώπινη πέψη.Ερευνητές του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνας Τροφίμων δημιούργησαν μια συσκευή που μιμείται τις φυσικές και τις χημικές αντιδράσεις  που συντελούνται κατά τη διάρκεια της πέψης, η οποία μπορεί να κάνει ακόμη και εμετό.


Η συσκευή, που έχει κατασκευαστεί από περίπλοκα πλαστικά και μέταλλα, μπορεί να αντέξει στα διαβρωτικά οξέα του εντέρου και των ενζύμων και μπορεί να ταϊστεί με πραγματικά τρόφιμα. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το τεχνητό στομάχι θα συμβάλει στη δημιουργία νέων τροφίμων, αφού θα μπορεί να αποκαλύψει πως αυτά διαχωρίζονται στο έντερο.


Ο επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού, Δρ Μάρτιν Βίκμαν, δήλωσε ότι το μοντέλο είναι πολύ πιο περίπλοκο από προγενέστερες προσπάθειες, οι οποίες απλώς έτειναν να εστιάζουν στην αναπαραγωγή της χημείας της πέψης. Η συσκευή μιμείται ακόμη και τις συστολές του στομαχιού που πραγματοποιούνται για να διαχωρίσουν τα τρόφιμα για να ακολουθήσουν τη διαδικασία του διατροφικού καναλιού.


Ο Δρ Βίκμαν ελπίζει ότι το μοντέλο του θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα πηγαίνουν επεξεργασμένα στο έντερο και που απορροφούνται οι θρεπτικές τους ουσίες. Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, θα μπορούν να αναπτύξουν υγιέστερα τρόφιμα που θα είναι προσαρμοσμένα καλύτερα στη διαδικασία της χώνευσης.


Επιπλέον η γνώση για το πόσο γρήγορα η γλυκόζη απορροφάται από το αίμα θα βοηθούσε ενδεχομένως στη θεραπεία του διαβήτη. «Η γνώση αυτού που πραγματικά μας συμβαίνει στο έντερο είναι ακόμα πολύ στοιχειώδης, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να βοηθήσει να συμπληρώσουμε μερικά από τα κενά» επεσήμανε ο Δρ Βίκμαν.


«Αυτό είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μας θα επιτρέψει να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο έντερο, το οποίο μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά όπως ένα μαύρο κουτί» δήλωσε ο Πήτερ Ελις, επιστήμονας βιοχημείας στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.


Το πάνω μέρος τεχνητού στομαχιού αποτελείται από μια συσκευή στην οποία τα τρόφιμα, τα οξέα του στομαχιού και τα ένζυμα της πέψης αναμιγνύονται. Μόλις τελειώσει αυτήν τη διαδικασία, τα τρόφιμα χωρίζονται σε μικρότερα κομμάτια όπως απορροφούνται από το ανθρώπινο σώμα.


Το λογισμικό ενός υπολογιστή χρησιμοποιείται για να ελέγξει πόσο καιρό τα τρόφιμα παραμένουν σε μια ιδιαίτερη περιοχή του στομαχιού του στομαχιού, καθώς και την απελευθέρωση των εκκρίσεων του εντέρου. Η συσκευή έχει τις ικανότητες περίπου του μισού μεγέθους ενός πραγματικού στομαχιού, και μπορεί να «φάει» ποσότητα ίση με μια κανονική μερίδα ψαριού.


Ηδη, δώδεκα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη φαρμακολογία και στη διατροφή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το τεχνητό στομάχι.

 


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 13/11/06