Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Προς τη δημιουργία εμβρύων ανθρώπου – αγελάδας, του Τάσου Σαραντή

Προς τη δημιουργία εμβρύων ανθρώπου – αγελάδας, του Τάσου Σαραντή

24

Βρετανοί ερευνητές κατέθεσαν αίτηση για τη δημιουργία υβριδικών εμβρύων από τη συγχώνευση ανθρώπινου DNA και ωαρίων αγελάδας, προκειμένου να απομονώσουν ευκολότερα βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση νόσων όπως του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.
Η αίτηση, που κατατέθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Νιουκάσλ και του Βασιλικού Κολεγίου στη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας η (HFEA),  αφορά την εισαγωγή ανθρώπινου DNA σε ωάρια αγελάδας από τα οποία έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό.
Αν και οι ερευνητές βεβαιώνουν ότι τα υβριδικά έμβρυα ανθρώπου βοοωειδών που θα προέκυπταν θα καταστρέφονταν μετά από μερικές μέρες, κάποιοι μιλούν για ανήθικη και ενδεχομένως επικίνδυνη πράξη.
Από γενετική άποψη, τα έμβρυα που θα προέκυπταν θα ήταν 99,9% ανθρώπινα, ενώ το ελάχιστο DNA αγελάδας που θα απέμενε θα βρισκόταν έξω από τον πυρήνα των κυττάρων, στα μιτοχόνδρια και ο ρόλος του θα ήταν περιορισμένος. Τα υβριδικά έμβρυα θα καταστρέφονταν την έκτη ημέρα της ανάπτυξης για να απομονωθούν τα βλαστικά κύτταρα.
Η μέθοδος θα διευκόλυνε σημαντικά την παραγωγή βλαστικών κυττάρων για ιατρική χρήση, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Σήμερα, τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα δημιουργούνται από έμβρυα που έχουν περισσέψει από κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και δεν είναι ευρέως διαθέσιμα. Αντιθέτως, για να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη έρευνα οι ερευνητές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες έμβρυα.
«Η ερευνητική μας ομάδα αισιοδοξεί ότι η HFEA θα αποφανθεί θετικά για την αίτησή μας» δήλωσε στο Reuters ο Στίβεν Μίνγκερ, διευθυντής του Βασιλικού Κολεγίου στο Λονδίνο. Τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο και να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού για μεταμόσχευση. Οι ιστοί αυτοί πιστεύεται ότι στο μέλλον θα θεραπεύσουν μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών, από το διαβήτη και τις καρδιοπάθειες μέχρι και την παράλυση.
Υβριδικά έμβρυα ανθρώπου – αγελάδας πιστεύεται ότι είχαν δημιουργηθεί και στο παρελθόν από ερευνητές στις ΗΠΑ και στη Νότιο Κορέα, οι οποίοι όμως δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια από τις αρμόδιες επιτροπές βιοηθικής και δεν χρησιμοποίησαν τα κύτταρα σε ασθενείς.
«Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη εμβρυϊκών βλαστικών κυτταρικών σειρών, ειδικών ανά ασθένεια, από ασθενείς που πάσχουν από γενετικές μορφές νευροεκφυλιστικών διαταραχών θα δώσει ώθηση τόσο στη βασική έρευνα όσο και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για αυτές τις καταστροφικές ασθένειες του εγκεφάλου» δήλωσε ο Δρ Μίνγκερ.

 


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 8/11/06