Αρχική Νέα Οικονομία Επιπλέον έσοδα, επιλεκτικές παροχές προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2007

Επιπλέον έσοδα, επιλεκτικές παροχές προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2007

4

«Προϋπολογισμό συνέπειας και αξιοπιστίας, αποτελεσματικότητας και προοπτικής» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον προϋπολογισμό του 2007 που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή. O προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον φόρους πάνω από 3 δισ. ευρώ, αυξήσεις 3,4% στους μισθούς του Δημοσίου και 4% στις συντάξεις.


Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 12 τα μεσάνυχτα. Η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση για να εξετάσει τον κρατικό προϋπολογισμό την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.


Βασικά χαρακτηριστικά


Ο προϋπολογισμός του 2007 προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, ρυθμό ανάπτυξης 3,8% και μείωση της ανεργίας στο 8,2%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 3%. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 100,4% του ΑΕΠ. Ο μέσος πραγματικός ακαθάριστος μισθός στο σύνολο της οικονομίας θα αυξηθεί το 2007 κατά 3%. Oι αυξήσεις στο Δημόσιο το 2007 θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 3,4% για τους μισθούς και του 4% για τις συντάξεις.


Στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των συνολικών καθαρών εσόδων κατά 3.110 εκατ. ευρώ (+6,2% έναντι του 2006) στο 25,4% του ΑΕΠ. Τα έσοδα από άμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 19.450 εκατ. ευρώ (+4,8%). Τα έσοδα από έμμεση φορολογία προβλέπεται να ανέλθουν στα 28.580 εκατ. ευρώ (+8,8%).


Σημαντική αύξηση κατά 10,0% αναμένεται να παρουσιάσουν τα έσοδα από το ΦΠΑ και να ανέλθουν σε 17.435 εκατ. ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη (+12,7%) είναι η αύξηση των εσόδων από τον ΕΦΚ καυσίμων στα 2.954 εκατ. ευρώ, λόγω περαιτέρω αναπροσαρμογής των συντελεστών στα πετρελαιοειδή και από περιορισμό του λαθρεμπορίου.


Από πλευράς δαπανών, οι πιστώσεις (πλην χρεολυσίων) προβλέπεται να περιορισθούν στο 25,6% του ΑΕΠ από 25,9% το 2006. Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων αποτελούν περίπου το 48% των πρωτογενών δαπανών (+6,4%). Περίπου 1,2 δισ. ευρώ αφορά αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, αύξηση του ΕΚΑΣ, βελτίωση των συντάξεων των στρατιωτικών, επιστροφή κρατήσεων υπέρ ΛΑΦΚΑ κ.λπ.


Οι δαπάνες ασφάλισης και περίθαλψης υπερβαίνουν το 22% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών. Ειδικά, η αύξηση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στο 14,6% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Αντίθετα, περιορισμένες προβλέπονται οι πιστώσεις για καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, που είναι μειωμένες κατά 2,3% σε σχέση με το 2006.


Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2007 καθορίστηκαν στο ύψος των 8.750 εκατ. ευρώ έναντι των 8.100 εκατ. ευρώ του 2006. Το δημοσιονομικό όφελος από τις χρηματορροές μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ για το 2007 προβλέπεται να φθάσει στα 4.315 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 2,1% του ΑΕΠ έναντι του 2,2% που ήταν το 2006.


Ιδιαίτερα τονίζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις με αύξηση του αφορολόγητου από 1/1/2007 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 11.000 ευρώ σε 12.000 ευρώ, Σταδιακή μείωση του συντελεστή 40% για το τμήμα του εισοδήματος από 30 μέχρι 75.000 ευρώ, καθώς και διεύρυνση του κλιμακίου εφαρμογής του κεντρικού φορολογικού συντελεστή 30% μέχρι ποσού εισοδήματος 30.000 ευρώ έναντι των 23.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.


Στη φορολογία τω επιχειρήσεων, τα αφορολόγητα αποθεματικά θα καταργηθούν, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών θα μειωθεί το 2007 στο 25%. Σε συνδυασμό με τον φόρο 15% στα αποθεματικά των τραπεζών (έως το τέλος του 2005), θα προσθέσει στα δημόσια ταμεία ποσό 220 εκατ. ευρώ.


O υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας εκτίμησε πως το 2007 θα απαιτηθεί δανεισμός 35,5 έως 36 δισ. ευρώ, έναντι δανεισμού 35 δισ. ευρώ το 2006, καθώς οι συνολικές εκταμιεύσεις θα φθάσουν τα 88 δισ. ευρώ και οι εισροές τα 52 δισ. ευρώ.


Το 2007 θα προωθηθεί επίσης η εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου, νέος κώδικας εθνικών κληροδοτημάτων, η καταγραφή όλων των κοινωφελών περιουσιών και η σύνταξη εθνικού και περιφερειακών μητρώων περιουσιών. Τέλος, προωθείται «μια προηγμένη προσέγγιση» των θεμάτων που έχουν σχέση με τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης της χώρας.


Ο προϋπολογισμός του 2007 συνιστά ένα από τα τελευταία βήματα του προγράμματος της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα των εκλογών δεν σχετίζεται με τον προϋπολογισμό.


Με «άρωμα» εκλογών


Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, που προηγήθηκε τη κατάθεσης του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επανειλημμένως στον όρο κοινωνική συνοχή, ενώ έστειλε μήνυμα προς τους υπουργούς οι οποίοι ασκούσαν πιέσεις για παροχές στους τομείς ευθύνης τους ότι δεν ευνοεί τις «πρόσκαιρες εντυπώσεις».


Βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού είναι, κατά τον κ. Καραμανλή, η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας, η διάχυση της ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα, η βελτίωση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η αύξηση της απασχόλησης και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας.


«Δεν δικαιούμαστε να υπονομεύσουμε τα σημαντικά βήματα της οικονομίας μας για πρόσκαιρες εντυπώσεις. Δεν δικαιούμαστε να υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου μας για κομματικές σκοπιμότητες. Τα έως τώρα αποτελέσματα της πολιτικής μας διαψεύδουν τις Κασσάνδρες και πιστοποιούν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ στα 280 ευρώ από το 2007 (330 ευρώ από το 2008), την αύξηση του ΕΚΑΣ στα 195 ευρώ το 2007 (230 το μήνα από το 2008) και την αύξηση του κατώτατου επιδόματος ανεργίας στα 367 ευρώ για το 2007 (στο 55% του βασικού μισθού από το 2008).


«Νέα φοροεπιδρομή»


Ο νέος προϋπολογισμός ακολουθεί πιστά την ταξική πολιτική που υλοποιεί η ΝΔ, δήλωσε από το ΠΑΣΟΚ η Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι με το νέο προϋπολογισμό επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι με 3,3 δισ. ευρώ, μειώνονται οι δαπάνες για μισθωτούς και συνταξιούχους, για την παιδεία και τις κοινωνικές παροχές. Ο Θόδωρος Πάγκαλος επισήμανε ότι το σύνολο των παροχών που έχει υποσχεθεί η ΝΔ ή έχει εννοηθεί ότι θα δώσει, καθιστά τον προϋπολογισμό ανεφάρμοστο.


«Ο κρατικός προϋπολογισμός 2007 αποτελεί εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Την ώρα που οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να σηκώσουν τα πρόσθετα βάρη της αύξησης των φορολογικών εσόδων, το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει πρόσθετες φοροελαφρύνσεις, παρά την τεράστια κερδοφορία του» εκτιμά το ΚΚΕ.


«Ο προϋπολογισμός του 2007 θα επιφέρει νέα μείωση στα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία και νέα εκτόξευση των κοινωνικών ανισοτήτων. Κι αυτό γιατί προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς κάτω του επίσημου τιμαρίθμου και πολύ πιο κάτω από την πραγματική ακρίβεια, ενώ οι φόροι θα αυξηθούν πάνω από 3,2 δις ευρώ, οι οποίοι θα επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο -με την άμεση φορολογία και την επιδρομή νέων έμμεσων φόρων- τα μικρά και μεσαία εισοδήματα» δήλωσε ο Π.Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΝ.


Πηγή: news.in.gr, 14/11/2006