Αρχική Νέα Οικονομία Πώς να γλιτώσετε τα χαράτσια των τραπεζών

Πώς να γλιτώσετε τα χαράτσια των τραπεζών

7

Χαράτσι στα εμβάσματα

Προμήθεια 40 ευρώ για έμβασμα… 100 ευρώ προς ΗΠΑ!

 

Προμήθειες-φωτιά, που συχνά ξεπερνούν και τα 20 ευρώ ανά συναλλαγή, πληρώνουν όσοι θελήσουν να στείλουν έμβασμα εντός και εκτός Ελλάδος. 

 
Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν επιβάλει ελάχιστον πλαφόν στο κόστος των συναλλαγών ανεξάρτητα από το ποσό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πελάτες που πληρώνουν 20 ευρώ σε προμήθειες για αποστολή εμβάσματος ύψους ακόμα και κάτω των 100 ευρώ!

Οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό, επαγγελματίες που πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές αλλά και οικονομικοί μετανάστες που στέλνουν με έμβασμα χρήματα στις πατρίδες τους είναι κάποια μόνο παραδείγματα των πελατών που πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ κάθε χρόνο σε προμήθειες εμβασμάτων.


Μια κατάσταση που αναγνωρίζει και στηλιτεύει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού κυρία Ν. Kroes, «οι προμήθειες στην Ελλάδα για τη μεταφορά πιστώσεων και τις συναλλαγές πληρωμών με κάρτα είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη».


Το χαράτσι γίνεται περισσότερο επαχθές όσο μειώνεται το ποσό, καθώς οι τράπεζες έχουν επιβάλει ελάχιστο πλαφόν ανεξάρτητα από το ποσό της συναλλαγής. Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να στείλει έμβασμα 100 ευρώ στο εξωτερικό θα πληρώσει την ίδια προμήθεια σε σχέση με ένα έμβασμα 1.000 ή και 5.000 ευρώ. Μάλιστα, αν η αποστολή των χρημάτων γίνει εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος της συναλλαγής είναι ακόμα υψηλότερο και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 30 ή τα 40 ευρώ!


Τα Νέα, 14/11/2006