Αρχική Νέα Τοπικά Διχασμένοι οι ναυτικοί για τις εξαγγελίες Κεφαλογιάννη

Διχασμένοι οι ναυτικοί για τις εξαγγελίες Κεφαλογιάννη

6

Σε ετοιμότητα είναι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία όσο και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μετά τις εξαγγελίες του ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννη για επιδότηση των εισφορών των Ελλήνων ναυτικών στα υπό ελληνική σημαία πλοία, και για ελαχιστοποίηση των νόμιμων για Ελληνες (6-11) οργανικών θέσεων στα ποντοπόρα πλοία του εθνικού νηολογίου.


Οι συνδικαλιστές των 13 ναυτεργατικών ενώσεων είναι διχασμένοι σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την ελαχιστοποίηση των οργανικών θέσεων, που θα εφαρμόζεται ανάλογα με τον τύπο και τη χωρητικότητα του πλοίου.


Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ 4-5 μέλη της διοίκησής της θα απαιτήσουν από την πλειοψηφία να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις στα υπό ελληνική σημαία πλοία (και στα ακτοπλοϊκά). Αυτό όμως δεν αναμένεται να υιοθετηθεί, αφού τα περισσότερα μέλη της ΠΝΟ βλέπουν θετικά την επιδότηση των εισφορών.


Οι συντάκτες μελέτης του Πανεπιστημίου Πειραιά για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ποντοπόρων πλοίων αλλά και η διοίκηση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τονίζουν ότι με το ισχύον καθεστώς ναυτολόγησης δημιουργείται έλλειμμα ανταγωνιστικότητας -244.000 – 366.000 ευρώ ετησίως- ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου.


Σύμφωνα με την Κομισιόν, στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη η επάνδρωση των πλοίων δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη. Κάποιοι αξιωματικοί ναυτολογούνται «υποχρεωτικά» και το υπόλοιπο πλήρωμα συνθέτουν υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Παντού δε, ναυτικοί και εφοπλιστές απαλλάσσονται ολικά ή μερικά των εισφορών και του φόρου εισοδήματος.


Η μισθοδοσία στα πλοία υπό ελληνική σημαία, με πλήρωμα 8 Ελληνες και 16 αλλοδαπούς ναυτικούς, φτάνει στα 82.669 δολάρια ΗΠΑ μηνιαίως. Στα υπό ξένη σημαία με την ίδια σύνθεση στα 78.342 δολάρια ΗΠΑ και σε όσα από αυτά απασχολούνται 29 αλλοδαποί ναυτικοί μειώνεται στα 48.463 δολάρια.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 15/11/2006