Αρχική Νέα Τοπικά Δικηγόροι της Λέσβου – 5 μήνες σε αποχή

Δικηγόροι της Λέσβου – 5 μήνες σε αποχή

6

Χωρίς δικαστήρια από τον περασμένο Ιούνιο ο νομός Λέσβου και άγνωστο μέχρι πότε. Χιλιάδες υποθέσεις συγκεντρώνονται έτσι στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, δημιουργώντας πραγματικά συνθήκες αρνησιδικίας.


Χθες, ομόφωνα για ακόμη μία φορά η Γενική Συνέλευση των δικηγόρων της Λέσβου αποφάσισε να παρατείνει την από τον Ιούνιο συνεχιζόμενη αποχή του κλάδου από τις δικαστικές αίθουσες, μέχρι να υπάρξει η επιδιωκόμενη πρωθυπουργική παρέμβαση για την ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη και να σταματήσει η «καταδίκη» κάθε πολίτη του βόρειου Αιγαίου σε ταξίδι στη Σύρο προκειμένου να αθωωθεί.


Κοινή άποψη του Σώματος, έτσι όπως εκφράστηκε στη Γενική Συνέλευση, είναι πως χρειάζεται το θέμα της ίδρυσης Εφετείου στη Μυτιλήνη να προωθηθεί ανεξάρτητα από την ίδρυση των άλλων Εφετείων που προτείνεται να ιδρυθούν από το πόρισμα για τη χωροταξική κατανομή των δικαστηρίων της χώρας. Για να υπάρξει όμως αυτή η «αποδέσμευση» της Μυτιλήνης χρειάζεται πολιτική βούληση ή αλλιώς η πρωθυπουργική παρέμβαση, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης σχεδόν απέκλεισε μια τέτοια προοπτική.


Προκειμένου να ζητηθεί αυτή η παρέμβαση οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, Χριστιάνα Καλογήρου και Γιάννης Γιαννέλλης, ανέλαβαν να κλείσουν ραντεβού με το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου. Ετσι η Γενική Συνέλευση των δικηγόρων αποφάσισε να συνεχιστεί η αποχή της μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου, εξουσιοδοτώντας ταυτόχρονα το Διοικητικό Συμβούλιο να την παρατείνει για μία ακόμη βδομάδα ή για όσο χρειαστεί μέχρι να γίνει η συνάντηση των δικηγόρων με τον κ. Αγγέλου.


Ομως η Γενική Συνέλευση κατέληξε σε μία ακόμη απόφαση. Μεθαύριο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου, με σκοπό να εκτιμηθεί η κατάσταση και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις διεκδίκησης Εφετείου.


Στη σύσκεψη στη Νομαρχία, όπου θα κληθούν όλοι οι τοπικοί φορείς, αλλά και εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου αλλά και των φορέων της Χίου, θα οριστικοποιηθούν και οι επιμέρους μορφές των κινητοποιήσεων, στις οποίες θα προβούν οι φορείς το τριήμερο από 22 έως και 24 Νοεμβρίου, όπου συνεδριάζει στη Μυτιλήνη η μεταβατική έδρα του Εφετείου Αιγαίου.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 15/11/2006