Αρχική Νέα Τοπικά Hellenic Seaways: Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για ανανέωση στόλου

Hellenic Seaways: Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για ανανέωση στόλου

44

ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Hellenic Seaways η μοναδική ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία που ναυπήγησε τα τελευταία χρόνια δύο πλοία και μάλιστα σε ελληνικά ναυπηγεία.


Τα παραπάνω τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γεράσιμος Στρίντζη [STR.AT]  ς, μιλώντας στη τελετή καθέλκυσης του επιβατηγού οχηματαγωγού «Νήσος Χίος» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας τονίζοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει το πρόγραμμα επέκτασης και εκσυγχρονισμού του στόλου της βελτιώνοντας παράλληλα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες.


Εκτός ωστόσο από τα δύο αδελφά νεότευκτα πλοία τα Νήσος Μύκονος που ναυπηγήθηκαν πέρυσι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Νήσος Χίος, η εταιρεία απέκτησε μόλις προχθές ένα ακόμη σύγχρονο μεγάλο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο το «Χιμούκα» το οποίο μετά τις απαραίτητες μετασκευές θα δρομολογηθεί στο εσωτερικό ή θα ναυλωθεί σε διεθνείς γραμμές.


Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, η συνολική επένδυση για το νέο πλοίο (μαζί με τη μετασκευή του) ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Το «Χιμούκα» ναυπηγήθηκε το 1996, έχει μήκος 195 μέτρα και πλάτος 27 μέτρα, η υπηρεσιακή του είναι 26 κόμβοι. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 1.700 επιβάτες, 700 Ι.Χ. και 120 φορτηγά.


Το πλοίο όπως είπε ο κ. Κληρονόμος θα φέρει την ελληνική σημαία και θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική ακτοπλοΐα.


Πάντως η διοίκηση της Hellenic Seaways εξετάζει και άλλα σενάρια όπως τη ναύλωση του πλοίου στο εξωτερικό.


Ο κ. Κληρονόμος αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της Ηellenic Seaways και ανακοίνωσε ότι στο εννεάμηνο τα κέρδη της εταιρείας έφθασαν τα 20 εκατ. ευρώ. ενώ στο τέλος του χρόνου θα διαμορφωθούν στα 9-10 εκατ. ευρώ.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και πρόεδρος των Μινωικών Γραμμών, Στυλιανός Σαρρής, στην ομιλία του κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να φανούν γαλαντόμοι προς την ακτοπλοΐα προς όφελος της ανάπτυξης και των επιβατών αλλά και του ίδιου του κλάδου, προχωρώντας στην πλήρη απελευθέρωση του κλάδου.


Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι προχωρεί η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και σημείωσε ότι το ΥΕΝ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιδότηση του ξενοδοχειακού τμήματος της κατασκευής των νέων πλοίων. Ο υπουργός Αιγαίου, Αριστοτέλης Παυλίδης, σημείωσε ότι η πολιτεία ακούει και ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στις άγονες γραμμές.


Ο Πρόεδρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκος Ταβουλάρης, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα σημαντική καθώς είναι ύστερα από μια 20ετία το πρώτο μεγάλο εμπορικό πλοίο που καθελκύεται στα ναυπηγεία μας και το δεύτερο στη χώρα. (Το πρώτο, αδελφό πλοίο καθελκύστηκε το 2004 στον Σκαραμαγκά).


Τόνισε ιδιαίτερα τη συμβολή του Γεράσιμου Στρίντζη, στην εξέλιξη αυτή καθώς «εδώ και πολλά χρόνια πιστεύει ότι τα πλοία της ακτοπλοΐας μας μπορούν και πρέπει να ναυπηγούνται στη χώρα μας».


Στη συνέχεια ο πρόεδρος των Ναυπηγείων παρατήρησε ότι τα εγχώρια ναυπηγεία καθυστέρησαν να δώσουν τη μάχη του εκσυγχρονισμού και της παραγωγικότητας.


Μερικοί αγνόησαν ότι αφού δεν μπορούσαμε να διαμορφώσουμε στα μέτρα μας τη διεθνή αγορά έπρεπε εμείς να προσαρμοστούμε στους κανόνες της, είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.


Ωστόσο πρόσθεσε η ναυπηγική μας βιομηχανία έδειξε ότι έχει ισχυρές αντοχές και πρόσθεσε ότι στόχος των ναυπηγείων είναι να συμβάλλουν στην ανανέωση και ανάπτυξη του ακτοπλοϊκού μας στόλου.


Ο κ. Ταβουλάρης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της προώθησης του σχήματος των κρατικών εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση ναυπηγήσεων σε εγχώρια ναυπηγεία, ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.


Tο «Νήσος Χίος»


Το νέο πλοίο έχει μήκος 141 μέτρα και πλάτος 21 μέτρα. Η μεταφορική του ικανότητα είναι 1.800 επιβάτες και 320 αυτοκίνητα Ι.Χ., ή 45 φορτηγά και 130 Ι.Χ. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 28,2 κόμβους και υπηρεσιακή 26,2 κόμβους.


Το πλοίο θα δρομολογηθεί στη γραμμή Χίου-Μυτιλήνης και θα αντικαταστήσει το επιβατηγό οχηματαγωγό «Νήσος Μύκονος», από τον Ιούνιο του 2007.


Η ναυπήγηση του χρηματοδοτήθηκε από τη γαλλική τράπεζα Natexis Banques Populaires, η οποία εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την εταιρεία Τραπεζικών Συμβούλων XRTC ltd, του γνωστού τραπεζίτη, Γεώργιου Ξηραδάκη.


Η σχεδίαση του πλοίου περιλαμβάνει 272 κλίνες σε πολυτελείς καμπίνες, 640 καθίσματα αεροπορικού τύπου, πολυτελή σαλόνια, εστιατόριο, self-service και τέσσερα κυλικεία (Bar).


Η ναυπήγηση γίνεται από την τεχνική εταιρεία ΜΑΡΕΝΚΟ Ε.Π.Ε σε συνεργασία με τα ναυπηγεία Ελευσίνας.


Στην τελετή καθέλκυσης παρέστησαν οι υπουργοί Εμπορικής ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Αιγαίου, Αριστοτέλης Παυλίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυτξης, Αναστάσιος Νεράντζης, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής αυτοδιοίκησης, ο αρχηγός του Λιμενικού σώματος, Ηλίας Σιωνίδης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Νίκος Ευθυμίου, και άλλοι επίσημοι. Ανάδοχος του πλοίου ήταν η κα Δ. Αγαπητίδου – Αλογοσκούφη.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 16/11/2006

Διαφήμιση